Dispositius antilliscants per a la neu

Un per a cada conductor

Molt diferents en preu i prestacions, cada sistema d'adherència per a neu convé a un tipus d'usuari
1 Novembre de 2006

Un per a cada conductor

/imgs/20061101/img.analisis2.01.jpgLa Direcció General de Tràn sit recomana que, entre els mesos de novembre i març, els conductors porten sempre al vehicle dispositius especials que augmenten l’adherència i milloren la seguretat activa, és a dir, la que evita que hi haja accidents. Els sistemes més coneguts i utilitzats són les populars cadenes de ferro convencionals, però no són els únics. Des de fa un temps és habitual trobar diversos sistemes que milloren l’adherència de les rodes, com ara les cadenes rígides (del tipus aranya), les fundes tèxtils o fins i tot els pneumàtics especials que substitueixen els convencionals i que s’usen únicament durant l’hivern.

S’han portat al laboratori i s’han provat en un circuit tancat nou models de subjecció per a la neu de quatre tipus diferents: tres cadenes de ferro convencionals (de fixació simple, doble tensor i autoajustables), dues cadenes rígides, dues fundes tèxtils i dos jocs de pneumàtics d’hivern que costen des dels 20 euros de les cadenes de ferro de Carpriss fins als 355 euros de les cadenes rígides de Centrax. És difícil indicar una única millor relació qualitat-preu: cada sistema està indicat per a un públic diferent, per la qual cosa convé conèixer les característiques de cada fi de fer l’elecció adequada. En termes generals van destacar positivament les cadenes de ferro amb autotensada Protech, tant pel preu intermedi (132 euros) com per demostrar el millor comportament en ferms lliscants. Les cadenes de Michelin, també eficaces, són sensiblement més barates (66 euros), però també són les que es tarden més a muntar.

La grandària del maleter (el lloc en què es guardaran aquests equips durant la major part del temps) pot ser determinant en l’elecció d’un sistema. Les fundes d’Autosock són les que necessiten menys espai (25x22x7 cm), seguides de les cadenes de ferro Carpriss (27x29x6 cm). Les que més ocupen són les dues cadenes del tipus aranya: Centrax (67x22x23 cm) i Spikes (59,3x53x9,5 cm). Quant al pes, les fundes tèxtils són les més lleugeres: les dues fundes analitzades pesen 1,8 quilos. En canvi, els equips més pesants són les cadenes de ferro de Michelin (8,8 quilos), seguides de Protech i Spikes, que voregen els 8 quilos.

Dificultat per a muntar-les

És habitual que aquests sistemes s’hagen d’instal·lar en condicions climàtiques adverses, sota la neu, la pluja, el vent o el fred. Per això, la facilitat i rapidesa de col·locació són fonamentals. Per comprovar quin era més senzill, quatre persones van practicar amb cada sistema fins a adquirir la soltesa necessària, com hauria de fer un usuari abans de muntar-les per primera vegada sota la neu. Després, es va cronometrar quant tardava cada usuari a col·locar cada equip, això sí, en un garatge, per la qual cosa en condicions reals és previsible que es necessite una mica més de temps. Els pneumàtics d’hivern queden fora d’aquest test perquè la instal·lació la fan especialistes i, en qualsevol cas, només es fa una vegada a l’any. Les més ràpides de muntar van ser les cadenes del tipus aranya Spike Spider Compact (només 27 segons, una vegada muntat el suport amb què s’ha de circular a l’hivern), seguides de les fundes tèxtils Fix&Go (59 segons) i Autosock (1 minut i 23 segons, el mateix que les cadenes de ferro més ràpides: Protech). Les més complicades van ser les cadenes de ferro Michelin (2 minuts i 20 segons).

Per valorar l’eficàcia d’aquests nou models es van provar en el mateix cotxe sobre una calçada amb neu en un circuit tancat. Els assajos s’han fet amb el control d’estabilitat (ESP) desconnectat perquè no tots els vehicles en disposen i no és compatible amb la majoria de sistemes d’adherència. Autosock és l’únic que recomana circular amb l’ESP connectat.

Adherència longitudinal

/imgs/20061101/img.analisis2.02.jpgLa prova d’acceleració mesura quant es tarda a recórrer 50 metres arrancant aturats, tant sobre neu dura com sobre neu humida. Les que es van comportar millor van ser les cadenes convencionals (Michelin, Protech i Carpriss, per aquest ordre), mentre que les dues fundes tèxtils i els pneumàtics d’hivern Michelin Pilot Alpin van obtenir resultats inferiors. El test de frenada, també sobre les dues superfícies, cronometra el temps necessari per a aturar un vehicle que circula a 40 km/h (30 km/h en la prova de neu dura) amb el pedal de fre pitjat a fons. Els resultats van ser semblants als de la prova d’acceleració: les fundes són clarament pitjors que la resta per no disposar d’elements que es claven a la neu.

La prova de tracció en pendent és la més exigent i la que exigeix un major esforç dels dispositius d’adherència. En les fundes de Fix&Go i en les cadenes aranya de Spikes Spiders es va produir certa rotació entre la roda i l’equip de subjecció, és a dir, la roda girava una mica més ràpid que l’equip. Les millors tornen a ser les cadenes de ferro, mentre que la funda Fix&Go és significativament pitjor.

Adherència transversal

La prova de canvi de carril simula una maniobra d’evasió (com la que hauríem de fer si un animal invadís la carretera). Com més alt siga el resultat (que indica l’acceleració respecte de l’angle de volant), millor comportament demostra l’equip. Les dues fundes són les millors en aquest test. Els experts van indicar que, a diferència de la resta de sistemes en què el conductor “sent” quan perdrà adherència i pot corregir la maniobra (la pèrdua és progressiva), amb les fundes la pèrdua d’adherència només és perceptible quan l’adherència entre el vehicle i la via és nul·la. Les cadenes convencionals també van aconseguir un bon resultat, mentre que les del tipus aranya van ser les pitjors.

També es va comprovar l’adherència agafant una corba de 50 metres de radi a una velocitat constant de 50 km/h per un camí marcat. Es va mesurar quant calia girar el volant per a mantenir la trajectòria (per a una mateixa acceleració, com més angle de volant calga aplicar per seguir la mateixa trajectòria, més alta és la tendència al subviratge). Molt lluny de la resta, les fundes tèxtils i els pneumàtics d’hivern són les millors. Les cadenes rígides, de nou, són les que van demostrar un comportament pitjor.

Una qüestió de què es parla poques vegades és del molest soroll que generen els cotxes quan circulen amb aquests sistemes col·locats. Un sonòmetre va mesurar el soroll a l’interior dels vehicles circulant a 40 km/h. Les cadenes del tipus aranya Spikes Spider (78,6 decibels) i Centrax (75,8 dbA) són les més molestes, mentre que les fundes (73,3 dbA) i els pneumàtics d’hivern (74 dbA) són molt menys sonors. Una diferència de quatre decibels és molt important, ja que l’escala dels decibels és logarítmica, per la qual cosa petites oscil·lacions signifiquen grans canvis.

Després de recórrer 50 quilòmetres amb cada equip, les cadenes convencionals i els pneumàtics no van demostrar cap desgast. En les cadenes rígides el desgast és mínim, i afecta les parts plàstiques que estan en contacte amb la roda i el terra. En canvi, en les fundes tèxtils sí que es van apreciar deterioraments significatius en la tela i, fins i tot, va aparèixer una estripada en una de les vores de Fix&Go.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

  • S’han analitzat nou dispositius antilliscants per a utilitzar-los en carreteres amb neu o gel pertanyents a quatre tipus: tres cadenes de ferro, dues cadenes rígides, dues fundes tèxtils i dos jocs de pneumàtics d’hivern. Els preus varien des dels 20 euros de les cadenes de ferro Carpriss fins als 355 euros de les cadenes del tipus aranya Centrax.
  • Els més eficaços, per aquest ordre, són les cadenes de ferro (Protech, Michelin 5MX i Carpriss), les cadenes alternatives (Centrax i Spider), els pneumàtics d’hivern (Bridgestone Blizzak i Michelin Pilot Alpin) i les fundes tèxtils (Autosock i Fix&Go).
  • Les cadenes convencionals funcionen especialment bé en tracció longitudinal, mentre que les fundes tèxtils i els pneumàtics d’hivern obtenen una bona adherència lateral. Les fundes tèxtils destaquen per la suavitat de conducció i les cadenes rígides Centrax i Spikes Spider, per l’alt nivell de vibracions i sorolls.
  • Les fundes tèxtils són fàcils de col·locar. A més, pesen i ocupen poc. Però les cadenes rígides Spikes Spider, una vegada fixat el suport a la roda, són les més ràpides de muntar.
  • La millor relació qualitat-preu són les cadenes de ferro autotensables Protech, pel preu intermedi (132 euros) i l’alt nivell d’eficàcia. Amb tot, en els dispositius antilliscants és més important l’elecció correcta del tipus de sistema d’adherència que el model en si.
Marca/Model Protech Michelin 5MX Carpriss Centrax Spikes Spider Compact
Sistema Cadeas de ferro Cadeas de ferro Cadeas de ferro Cadea ríxida tipo araña Cadea ríxida tipo araña
Preu (euros) 132,00 66,42 20,00 355,00 305,68
Pès (Kg) 8,1 8,8 6,8 7,4 8,1
Dimensions (cm)1
(Alto x Ancho x Profundidade)
35x29x10 32×28,5×8 27x29x6 67x22x23 59,3x53x9,5
Temps de muntatge 1″23″” 2″20″” 1″43″” 1,51″” 27″”
Temps de desmuntatge 41″” 1″17″” 52″” 22″” 7″”
Adherència longitudinal:
– Acceleració en neu humida (s) 7,53 7,87 7,95 8,15 7,98
– Frenada en neu humida (s) 2,57 2,52 2,72 2,85 2,73
– Acceleració en neu dura (s) 7,60 7,87 8,48 8,32 8,52
– Frenada en neu dura (s) 2,00 2,05 2,38 2,42 2,38
– Tracció en pujada (s) 25,63 25,85 25,90 26,10 29,40
Adherència lateral:
– Canvi de carril 1,94 1,66 1,86 1,27 1,57
– En corba (º) 82,5 99,1 98,3 117,6 103
Confort de conducció (dBA) 74,5 75,1 75,1 75,8 78,6
Durabilitat Molt bona Molt bona Molt bona Bona Molt bona
Marca/Model Bridgestone Blizzak LM25 Michelin Pilot Alpin Autosock Fix&Go
Sistema Pneumàtics d’hivern Pneumàtics d’hivern Fundes tèxtils Fundes tèxtils
Preu (euros) 263,16 282,24 69,75 59,20
Pès (Kg) No aplica No aplica 1,8 1,8
Dimensions (cm) 1
(Alto x Ancho x Profundidad)
No aplica No aplica 25x22x7 26x26x10
Temps de muntatge No aplica No aplica 1″23″” 59″”
Temps de desmuntatge No aplica No aplica 23″” 19″”
Adherència longitudinal:
– Acceleració en neu humida (s) 8,28 8,27 8,58 9,28
– Frenada en neu humida (s) 2,82 2,90 3,18 3,60
– Acceleració en neu dura (s) 8,82 10,35 9,68 2,85
– Frenada en neu dura (s) 2,57 2,68 3,00 2,78
– Tracció en pujada (s) No n’hi ha dades 28,30 27,70 37,53
Adherència lateral:
– Canvi de carril 1,61 1,68 2,25 2,42
– En corba (º) 64,7 71,5 65,5 53
Confort de conducció (dBA) 74,2 74,0 73,3 73,3
Durabilitat Molt bona Molt bona Acceptable Acceptable

(1) Les dimensions es refereixen a les de la caixa o l’embolcall on es guarden cada un dels dispositius

Un per un

Cada sistema de subjecció, a examen

Cadenes de ferro convencionals

Recomanat per a:

conductors que, encara que no viuen en zones excessivament fredes, necessiten el sistema més eficaç per a arrapar-se a l’asfalt. Ofereixen la millor relació eficàcia-preu. Aconsegueixen l’adherència gràcies a la inserció de l’anella de la cadena a la neu o el gel. Estan indicades per a unes condicions extremes de neu o gel en la calçada.

Avantantges: Són les millors en durabilitat i prestacions (adherència longitudinal) i resulten aptes per a tot tipus de conducció.
Inconvenients: No es poden muntar en certes mides de roda. El seu sistema de muntatge i desmuntatge és el més complicat de l’estudi. Una cadena mal muntada pot fer malbé el vehicle, la roda o l’asfalt.
Recomanacions: Practicar-ne la col·locació abans de sortir a la carretera. No usar-les amb l’ESP connectat i no conduir-hi a més de 40 km./h. S’han de col·locar a les rodes motrius.

Protech

/imgs/20061101/img.analisis2.protech.jpg
Autoajustables
132 euros, les cadenes de ferro més cares
La millor relació qualitat-preu de l’estudi. Les segones més pesants (8,1 quilos). Les cadenes de ferro més ràpides de muntar i fàcils de tensar per disposar d’autotensada. Les millors en adherència longitudinal.

Michelin 5MX

/imgs/20061101/img.analisis2.michelin.jpg
Doble fixació
66,42 euros
Una altra bona opció. Les més pesants de l’estudi (8,8 quilos) i les que més costen de muntar (2 min i 20 s). Bones prestacions, però s’enreden fàcilment en el muntatge. Bon comportament en adherència longitudinal.

Carpriss

/imgs/20061101/img.analisis2.carpriss.jpg
Fixació simple
20 euros, les més barates
Ocupen poc d’espai al maleter (27x29x6 cm). Les cadenes de ferro amb un comportament pitjor.

Cadenes del tipus aranya

Recomanat per a:

conductors que necessiten un sistema fàcil i ràpid d’instal·lar i que puguen assumir el sobrecost enfront de les cadenes convencionals.
El seu sistema de funcionament és semblant al de les cadenes de ferro: aconsegueixen l’adherència inserint una anella a la neu o al gel. La diferència està en la instal·lació, que en alguns productes té una part fixa ancorada a la roda que facilita i accelera el muntatge i el desmuntatge de la cadena.

Avantatges: la col·locació és més senzilla i neta que la de les cadenes convencionals. Ofereixen prestacions millors que els pneumàtics i les fundes tèxtils, però no tan bones com les cadenes convencionals.
Inconvenients: Són els sistemes més cars de l’estudi. Prou voluminoses: ocupen més espai al maleter que la resta de sistemes. No són aptes per a una conducció ràpida en corba (poden arribar a desmuntar-se de la roda). Quant a la comoditat, són les que produeixen més vibracions i soroll.
Recomanacions: no s’han d’usar amb l’ESP connectat ni conduir-hi a més de 40 km/h. S’han de col·locar en les rodes motrius.

Centrax

/imgs/20061101/img.analisis2.centrax.jpg
355 euros, les més cares
Les que ocupen més espai al maleter (67x22x23 cm). Millor tracció en pendent, pitjor adherència lateral en corba i menys vibracions que les altres cadenes del tipus aranya analitzades.

Spikes Spider Compact

/imgs/20061101/img.analisis2.spikes.jpg
305,68 euros
Els segons més pesants (8,1 quilos) i els segons més voluminosos (59,3x53x9,5 cm). Els més ràpids d’instal·lar (27 segons) i de desinstal·lar (7 segons). Segons els usuaris són difícils de desmuntar: es bloqueja el clip de seguretat. Millor comportament en acceleració, frenada i adherència lateral que les altres cadenes del tipus aranya. Les més sorolloses (78,6 decibels).

Pneumàtics d'hivern

Recomanat per a:

conductors que circulen a temperatures inferiors a 7 ºC o que residisquen en zones de muntanya i ciutats en què el gel o la neu siguen habituals a l’hivern.
Els pneumàtics d’hivern es diferencien dels convencionals perquè el seu dibuix és més retallat i profund, ofereixen un nombre més gran de laminetes per tac i la seua goma és més tova i flexible i està carregada amb sílice. Tot això li permet una millor evacuació de l’aigua, una adherència superior, una millor frenada a temperatures baixes i una motricitat superior que els pneumàtics convencionals. Es reconeixen fàcilment gràcies a les inicials M i S (en anglès “Mud” i “Snow”, fang i neu) escrites en la coberta (M-S, M&S, M/S…). Molts tallers comencen a oferir un servei complet: muntar-les a principi de temporada, desmuntar-les al final de l’hivern i emmagatzemar els pneumàtics mentre no s’usen.

Avantatges: requereixen d’un únic muntatge per temporada, fet que redunda en una tranquil·litat i una comoditat més grans per al conductor. Legalment estan inclosos com a “dispositius especials” o “pneumàtics especials”, per això es pot rodar amb ells quan legalment s’obliga a col·locar cadenes. La seua adherència és millor que la dels pneumàtics convencionals i que la de les fundes tèxtils, però es comporta pitjor que la resta de dispositius analitzats en els paràmetres fonamentals. Dels que generen menys soroll.
Inconvenients: Se solen vendre sense llanta, per la qual cosa és necessari un taller perquè els munte. Poca adherència en canvis de carril i bona en les corbes. Consumeixen més combustible que els pneumàtics convencionals.
Recomanacions: S’han d’instal·lar en les quatre rodes, i no sols en les motrius. Quan acaba la temporada de fred cal canviar-los pels pneumàtics convencions o es degradaran ràpidament, perquè estan elaborats amb una goma més tova.

Michelin Pilt Alpin

/imgs/20061101/img.analisis2.alpine.jpg
282,24 euros (dos pneumàtics)
Ofereix millor adherència lateral que l’altre joc de pneumàtics d’hivern, però no així en l’adherència transversal.

Bridgestone Blizzak LM25

/imgs/20061101/img.analisis2.blizzak.jpg
263,16 euros (dos pneumàtics)
Ofereix millor tracció que l’altre joc de pneumàtics d’hivern.

Fundes tèxtils

Recomanat per a:

els conductors que no preveuen necessitar aquesta classe de dispositius. L’assequibilitat del preu i la facilitat de la instal·lació els converteixen en l’equip idoni per a sortir d’un compromís.
Aconsegueixen l’adherència gràcies a la fricció: es crea una petita capa d’aigua superficial que la tela absorbeix i elimina, alhora que compacta la neu, la qual cosa fa que el cotxe es desplace. No són tan bones en adherència longitudinal però superen els altres en adherència transversal.

Avantatges: Són el sistema més barat. Les fundes ocupen poc d’espai al maleter i pesen poc. Resulten molt fàcils de muntar i desmuntar i no produeixen vibracions (les menys sorolloses: 73 decibels). El millor comportament en adherència lateral, si bé la pèrdua d’adherència no és gradual, per la qual cosa quan és perceptible pot ser massa tard.
Inconvenients: La durabilitat i les prestacions són inferiors a la resta de sistemes. No es poden utilitzar directament sobre l’asfalt, per això, per exemple, s’han de desmuntar en travessar un túnel.
Recomanacions: No conduir a més de 50 km/h i no utilitzar-les directament sobre l’asfalt. S’han de col·locar en les rodes motrius.

Fix&Go

/imgs/20061101/img.analisis2.fix-go.jpg
59,20 euros
Els menys pesants (1,8 kg). El seu muntatge és més ràpid (59 segons) que l’altra funda analitzada. No s’ajusten bé a la roda: durant les proves de tracció es va observar cert lliscament entre la funda i el pneumàtic.

Autosock

/imgs/20061101/img.analisis2.autosock.jpg
69,75 euros
Els menys pesants (1,8 kg). Ocupen el menor espai de l’estudi (25x22x7 cm). L’única que recomana conduir amb l’ESP del cotxe connectat. Durabilitat superior que l’altra funda, per estar confeccionada amb un material de més qualitat.