Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Usuaris satisfets amb l'atenció mèdica però descontents amb les esperes

Els pacients aproven amb nota el servei mèdic i el tracte personal que reben. Els ambulatoris es troben en bon estat però la informació a l'usuari és deficient. El temps mitjà de cada consulta és curt, només de deu minuts

/imgs/20061101/img.tema-portada.01.jpg

Cada persona va cada any al nostre país una mitjana de 7 vegades als centres de salut d’atenció primària, més coneguts com ambulatoris o CAP. Aquesta freqüència d’ús i la seua condició de primera anella del sistema sanitari marquen la rellevància d’una infraestructura assistencial clau. Revisions, vacunacions, assistència a malalts crònics, tractament de processos aguts o cures pal·liatives són alguns dels camps d’actuació dels 2.702 ambulatoris espanyols, la gestió dels quals correspon a les comunitats autònomes.

CONSUMER EROSKI ha investigat alguns paràmetres fonamentals de la qualitat del servei que ofereixen aquests centres d’atenció primària mitjançant dos mètodes complementaris. D’una banda, s’ha estudiat el grau de satisfacció dels usuaris, per al qual es va fer el passat mes de juliol una enquesta a 4.700 pacients majors d’edat de 162 ambulatoris distribuïts en 18 províncies: Àlaba, Alacant, Astúries, Barcelona, Biscaia, Còrdova, la Corunya, Granada, Guipúscoa, La Rioja, Madrid, Màlaga, Navarra, Múrcia, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Biscaia. De l’altra, tècnics de CONSUMER EROSKI van comprovar, mitjançant visita in situ, el desplegament i l’estat de l’equipament i els serveis d’aquests 162 ambulatoris. A més, van registrar els temps d’espera i els minuts que cada metge concedia de consulta a 3.250 usuaris. Es va fer anotant, cronòmetre en mà, l’hora de la cita prèvia, l’hora d’entrada de l’usuari a la consulta i l’hora en què en van sortir cada un d’aquests pacients. En aquest extens estudi no s’ha inclòs, per la impossibilitat del mesurament, l’element fonamental d’un sistema de salut: l’eficàcia mèdica en la curació de les persones.

Les dades sorgides de la investigació parlen (en termes mitjans, perquè hi ha moltes excepcions) d’un usuari notablement satisfet, tant amb el tracte que rep del personal sanitari (metges i infermeres), com amb la capacitat d’escolta del metge i la seua disposició a explicar a l’usuari l’ús dels medicaments o a respondre les preguntes o els dubtes que té. Els aspectes valorats pitjor van ser la dificultat per a aconseguir la cita prèvia, el tracte del personal administratiu del centre de salut, el temps d’espera i l’escassa duració de la consulta amb el metge, que en la prova pràctica efectuada no va arribar als deu minuts de mitjana. Finalment, la visita feta per CONSUMER EROSKI als 162 ambulatoris es va saldar positivament, sobretot perquè l’equipament (no mèdic) dels centres era l’adequat, tot i que en molts l’accessibilitat per a discapacitats, la informació a l’usuari i el desplegament de serveis es van catalogar com a notòriament millorables.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions