Forn de cuina

D'electrodomèstic rebutjat a objecte de desig

La nova generació de forns rosteix, gratina, alça masses, cuina diversos plats alhora, no emet fums, es neteja sol...i fins i tot dóna receptes
1 Novembre de 2006
Img vivienda listado

D'electrodomèstic rebutjat a objecte de desig

/imgs/20061101/img.vivienda.02.jpg

És un dels electrodomèstics protagonistes de la cuina. Després d’uns anys relegat de les seues funcions pel microones, el forn ha deixat de ser un calaix per a guardar-hi paelles i ha recuperat el seu lloc. Els nous aparells uneixen disseny d’avantguarda, eficàcia i funcionalitat màximes i sistemes d’autoneteja sofisticats. Donem les pautes per no perdre’s davant de tanta innovació.

Més nets amb menys esforç

 • Els forns tradicionals tenen parets llises que en faciliten la neteja, que es fa de forma habitual, amb baieta i els productes de neteja necessaris.
 • Als forns amb autoneteja catalítica les parets són rugoses perquè absorbisquen la brutícia. La superfície aspra i porosa descompon el greix i les olors en diòxid de carboni i aigua. Les esguitades d’aliments més grans solen desaparèixer al cap de diverses connexions del forn. Les restes de condiments i semblants adherides a l’esmalt es poden eliminar amb l’ajuda d’un raspall de serres suaus o un drap sec. En cap cas s’han d’utilitzar productes netejadors.
 • Si el que busquem és obtenir la neteja més higiènica amb el mínim esforç hem d’escollir un forn amb neteja pirolítica. És el sistema més avançat, encara que també el més car (uns 700 euros). La piròlisi sotmet els residus de greixos i aliments a una temperatura de 500 ºC, que calcina qualsevol resta de brutícia.
 • En l’elecció d’un forn, cal tenir també en compte el tipus d’esmalt que en recobreix les parets:
  • Tità: la seua superfície extralliscant fa que les restes de brutícia adherides siguen mínimes i es puguen retirar amb l’ajuda d’un drap humit i, a més, té una gran resistència a cops, ratllades i altes temperatures.
  • Vidre Clean: proporciona una superfície molt resistent, llisa i brillant, que evita que els aliments s’hi adherisquen.
  • Top Slide: aconsegueix una adherència menor dels aliments.
  • Clean-Enamel: impedeix que es fixen les esguitades de greix i brutícies, i permet que els carrils laterals s’extraguen amb gran facilitat.

Forns segurs i sense mals fums

 • Si volem evitar cremades, optem per un forn amb sistema de porta freda, que permet mantenir la temperatura exterior de la porta en nivells per sota de la norma europea d’electrodomèstics. També tenim l’opció de comprar un forn amb protecció tèrmica per a la porta, Isofront Plus, que consisteix en tres vidres que impedeixen que la temperatura supere els 50 ºC.
 • Per a reduir les temperatures que es generen en l’agafador (pom) i el frontal del forn, cal evitar les condensacions per sortida de vapors i refrigerar els mobles en què va instal·lat el forn amb la creació d’un flux d’aire al seu voltant. Alguns forns incorporen un sistema de ventilació dinàmica amb antibaf.
 • /imgs/20061101/img.vivienda.01.jpgTambé és possible disminuir els vapors de l’interior del forn i l’emissió de vapors a l’exterior, i evitar així que es forme una pel·lícula de greix sobre els mobles de la cuina, si l’aparell incorpora un filtre ActivCat, que actua com a catalitzador d’olors i filtre antigreix.
 • Una tercera opció per a evitar els vapors és adquirir un forn amb cambra de barreges MCS. Aquest sistema de refrigeració dinàmica del forn permet reduir la temperatura de sortida dels vapors de cocció i la generació de condensacions a l’interior de la cavitat abans de la seua extracció a l’exterior.
 • Si a casa nostra hi ha xiquets, és molt recomanable que el forn dispose d’un sistema de bloqueig que n’impedisca la posada en marxa de forma accidental o sense la supervisió d’un adult.

Menjar a punt amb el mínim esforç

 • En un forn amb Touch Control n’hi ha prou de tocar el vidre ceràmic de la placa de cuina per a activar les funcions que es mostren en un panell digital. Seleccionant una funció podrem regular exactament la intensitat de la calor, l’escalfament ràpid, la desconnexió de seguretat, etc. En podem trobar per uns 500 euros.
 • En cas d’adquirir un forn amb sistema EPS, hem de saber que podrem seleccionar temperatures entre 50 ºC i 300 ºC amb un control electrònic precís, i fins a 24 programes automàtics de cocció i 10 funcions d’escalfament diferents (coure amb vapor, forn de llenya, etc.). Des de 700 euros.
 • Si el que busquem és el més semblant a un assistent personal a la cuina, i ens ho podem permetre, decidim-nos per un forn amb sistema EPS Plus (al voltant de 1.000 euros), que ens guiarà en l’elecció dels diferents plats, proporcionant-nos informació en tot moment. Indica les condicions òptimes de temperatura o l’altura de la safata per a aconseguir els millors resultats. Totes les recomanacions i tota la informació es troba a la vista en un menú de textos que ofereix la possibilitat de fer apunts personalitzats.

Funcions especials

 • Per als aficionats als plats gratinats, alguns models incorporen millores molt noves, com ara el Turbo-grill, que produeix una calor superior molt potent i un repartiment de la temperatura de manera que no cal girar l’aliment durant la cocció. Si ens interessa regular la intensitat del grill mitjançant el termòstat, ens convé un forn amb Vario-grill. Per a un gratinat en més superfícies que en el grill i una potència superior, ho obtindrem en un forn amb MaxiGrill. Si a més volem aconseguir un rostit uniforme al mateix temps que daurem superficialment, la solució la tenim en un MaxiGrill amb turbina.
 • Per a famílies nombroses, o persones a qui agrada cuinar la majoria dels plats al forn, la millor elecció és un aparell que incorpore un Turbo Plus o un Turbo-hornear. Amb aquestes funcions podrem cuinar diversos plats al mateix temps, sense barreja d’olors ni sabors.
 • Al forn dels llépols no pot faltar la funció Turbo-solera, aconsellada per a rebosteria i pizzes, o la Calor tradicional Eco, ideal per a alçar masses de pa o rebosteria.