Caixes d'eines als cotxes

El maletí dels petits remeis

La presència a l'automòbil de claus, alicates, tornavisos, tisores, llanterna, guants i cinta aïllant pot salvar el conductor de més d'un compromís
1 Novembre de 2006
Img motor listado

El maletí dels petits remeis

/imgs/20061101/img.motor.01.jpg

Una manta, un joguet oblidat, un pinta, una ampolla d’aigua mig buida, alguns CD i un parell de tornavisos embolicats en un drap ple de greix són alguns dels passatgers permanents dels maleters que acompanyen en silenci, i gairebé de manera invisible, els conductors i les seues famílies en els trajectes que fan. La tradicional i pesada caixa d’eines -sempre present al cotxe fins fa alguns anys- ha sigut substituïda per algunes alicates i poc més. La massiva introducció de l’electrònica als automòbils i la millor fiabilitat han motivat que els conductors i les conductores deleguen en els mecànics professionals les atencions bàsiques, com són el canvi d’oli i la revisió del motor. No obstant això, els experts aconsellen la presència a l’automòbil d’una sèrie d’eines amb les quals fer front a incidents menors, com ara la caiguda d’un focus o d’algun vis, o la necessitat de canviar un llum.

Si les eines s’utilitzen periòdicament, els tècnics aconsellen tenir una caixa que incloga poques eines però de qualitat, per evitar-ne el desgast prematur. Al contrari, si s’usen poc, és important comprar un maletí que no siga excessivament gran, que pese poc i que no “enganye” per la gran quantitat de peces, perquè aquestes poden ser molt petites i de qualitat dubtosa. Els preus de les caixes d’eines oscil·len entre els 17 euros i els 95 euros. També es poden comprar les caixes buides per 15 euros, en funció del material, i completar-les a gust de l’usuari amb eines, això sí, amb mànec de plàstic perquè aïllen del corrent elèctric i protegeixen davant possibles descàrregues.

El que no hi pot faltar

 • Clau anglesa. Totes les caixes d’eines inclouen un conjunt entre sis i vuit claus de diverses grandàries o una que pot ajustar-se a diferents rosques. Al mercat, una clau anglesa estàndard es pot adquirir a partir de 15 euros, i el conjunt, des dels 10-15 euros, segons la qualitat.
 • Clau de carraca. És la clau que serveix per a cargolar rosques i visos als llocs més inaccessibles. Molt útil, per exemple, per a fer un canvi de bateria. Des de 25 euros.
 • Clau Allen. Igual que la clau anglesa, se solen trobar en jocs de dos, quatre o sis, segons les mides. Són molt útils per a cargolar i descargolar. Un lot de dues mides es pot trobar fàcilment per set euros.
 • Martell. El seu ús és imprescindible, juntament amb una clau fixa, per a afluixar les rosques de les rodes en cas d’una punxada, per exemple. El preu voreja els sis euros.
 • Alicates universals. Una peça determinant i bàsica que es troba a totes les caixes d’eines, des de les més simples fins a les més especialitzades. Les utilitats que té són infinites, des de canviar fusibles fins a tallar gairebé qualsevol material i ajustar peces. Aquesta eina es pot comprar per 15 euros en la versió més simple, tot i que es disposa d’una gran varietat de tipus: alicates de punta colzada, de tall, pelacables, planes, de puntes rodones i de tija cònica.
 • Tisores. Convé deixar de banda les de plàstic i adquirir-ne unes de metàl·liques, conegudes com “tisores d’electricista”. La part de dalt, per on s’introdueixen els dits, no té per què ser metàl.lica. De fet, el plàstic en reduirà el preu. Es poden comprar a qualsevol ferreteria a partir de 16 euros. També és molt important adquirir una funda de protecció, d’aquesta manera resistirà millor la humitat i les fulles es mantindran esmolades.
 • Tornavís. Els diversos tipus es diferencien pels tipus de cap i per la funció. Per això és important portar al maleter del vehicle un tornavís de punta d’estrella i un altre amb el cap pla. Normalment, les caixes d’eines contenen un únic tornavís amb capçal intercanviable. Són fonamentals per a canviar bombetes. El seu preu oscil·la entre els cinc o sis euros i els vint.

El que no solen incloure les caixes d’eines i que convé tenir

 • Llanterna. Només les caixes més sofisticades i, per tant, les més cares, solen incloure una llanterna. Per això és necessari adquirir-ne una i incorporar-la a la resta d’elements bàsics que inclouen els maletins.
 • Llanterna comuna de butxaca. Els tècnics recomanen portar-ne una de petita a la guantera per a un ús més quotidià, com és la recerca d’una determinada documentació o la recollida d’algun objecte que haja caigut entre els seients. El seu preu oscil·la entre els tres euros i els trenta, segons el disseny.
 • Llanterna de major lluminositat. Convé que la llanterna no siga molt gran i que no pese massa, així es podrà agafar amb una mà al mateix temps que es manipula el motor, les rodes del vehicle, etc. És recomanable que proporcione un focus de llum blanca i que el seu consum siga baix. Convé portar piles de recanvi.
 • Guants. Encara que no estiga present als maletins d’eines, els mecànics recomanen portar dos tipus de guants:
  Guants comuns. Tenen com a objectiu evitar tacar-se de greix, d’oli o d’una altra substància que es desprenga del vehicle. Convé que siguen resistents i encoixinats, com els de jardiner. Entre quatre i quinze euros.
  Guants de protecció amb folre. Convé, en primer lloc, escollir la talla adequada, ni massa grans ni massa petits, perquè llavors no es garantiran les propietats aïllants i es dificultarà la circulació si són molt ajustats. És fonamental que permeten una manipulació òptima i per a això és important evitar la sudoració de les mans. Per això cal adquirir uns guants amb folre absorbent, perquè impedeix, a més, que les mateixes costures provoquen friccions. És recomanable comprar aquest tipus de guants en centres especialitzats de motor i el seu preu parteix dels 12 euros.
 • Cinta aïllant. No sol aparèixer a les caixes d’eines comunes, és a dir, les que no superen els 55 euros. Però és molt útil per a tapar forats i encintar cables. Es pot comprar per un euro.