Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Famílies nombroses

Espanya és el país d'Europa que menys ajuda destina a les famílies nombroses, molt per davall de Grècia i Portugal

/imgs/20061101/img.informe.01.jpg

A les famílies nombroses espanyoles no els surten els comptes. Una família de quatre membres o més paga per l’aigua més del doble de preu que a les cases d’un membre a causa de l’efecte de la tarifa progressiva; si pel nombre de membres tenen habitatges i cotxes grans, la càrrega impositiva és com si es tractés d’habitatges o vehicles de luxe; els seus fills no poden accedir a menjadors i guarderies escolars perquè a la mare de família nombrosa que treballa a casa se la considera “no treballadora”; en el pagament de les taxes o l’accés a serveis municipals de cultura, esports, oci, transports, el caràcter de família nombrosa genera menys ajudes que el d’altres col·lectius.

En un país amb un dels índexs de fecunditat més baix del món, 1,32 fills/dona al 2004, la contribució en el necessari augment de la taxa de natalitat a penes té contraprestacions. La llista es limita a petits descomptes en transport, educació i IRPF. Aquesta situació col·loca Espanya al vagó de cua europeu en aquesta matèria.

A la cua d’Europa en ajudes

A Espanya hi ha en l’actualitat 1.100.000 famílies amb tres o més fills, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística elaborades amb el cens de 2004. En canvi, segons la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, el nombre de títols oficials de família nombrosa a penes supera els 402.000, en gran part perquè moltes famílies renuncien a sol·licitar aquest document, conscients que gairebé no aporta beneficis.

Segons l’informe Evolució de la Família a Espanya 2005 de l’Institut de Política Familiar (IPF), Espanya és el país d’Europa que menys ajuda destina a les famílies, molt per sota de Grècia i Portugal. Si es valora l’import dedicat a ajudes familiars per persona i any, Luxemburg dóna 16,5 vegades més ajuda a les famílies que Espanya, Dinamarca 10 vegades, Àustria 8, Alemanya 7, França 6,5, i els penúltims de la llista, Itàlia i Portugal, ens doblen.

La diferència en les prestacions socials per fill a càrrec és tan abismal respecte als nostres veïns europeus que un matrimoni espanyol necessitaria tenir 25 fills (amb límit de renda) per a tenir les mateixes prestacions que una família amb 2 fills a Luxemburg, independentment dels seus ingressos. Pel mateix, necessitaria tenir 13 fills respecte a Alemanya, 11 si la comparem amb el Regne Unit i 5 fills respecte a França.

Concepte de família nombrosa

/imgs/20061101/img.informe.02.jpg

Segons la Llei 40/2003, de 18 de novembre, de Protecció a les Famílies Nombroses (BOE núm. 277, de 19 de novembre de 2003), es considera família nombrosa aquella que està composta per:

  • Un o dos ascendents amb tres o més fills, siguen comuns o no.
  • Un o dos ascendents amb dos fills, siguen comuns o no, sempre que almenys un d’aquests siga discapacitat o estiga incapacitat per a treballar.
  • Dos ascendents, quan els dos fossen discapacitats, o, almenys, un d’ells tingués un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, o estiguessen incapacitats per a treballar, amb dos fills, siguen comuns o no.
  • El pare o la mare separats o divorciats, amb tres o més fills, siguen comuns o no, encara que estiguen en unitats familiars diferents, sempre que es troben sota la seua dependència econòmica, encara que no visquen al domicili conjugal.
  • Dos o més germans orfes de pare i mare sotmesos a tutela, acolliment o guarda que convisquen amb el tutor, acollidor o guardador, però no es troben a les seues expenses.
  • Tres o més germans orfes de pare i mare, majors de 18 anys, o dos, si un d’ells és discapacitat, que convisquen i tinguen una dependència econòmica entre ells.

Classificació

Especial. Les famílies amb quatre, cinc o més fills. Tot i això, les unitats familiars amb quatre fills es classificaran en la categoria especial sempre que els ingressos anuals familiars, dividits pel nombre de membres que les componguen no superen en còmput anual el 75 % del salari mínim interprofessional vigent, incloses les pagues extraordinàries.

General. A partir de tres fills, dos si un d’ells és discapacitat. Als efectes de classificació, cada fill discapacitat o incapacitat per a treballar computarà com a dos.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent Ajudes estatals »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions