Candidiasi / Treballar massa afavoreix la hipertensió / Hipnosi per als calbs / La pols no afavoreix l'asma / Més fatigats si hi ha lluna plena / Entrevista: Ian Banks, president del Fòrum Europeu per a la Salut Masculina

1 Novembre de 2006

Candidiasi / Treballar massa afavoreix la hipertensió / Hipnosi per als calbs / La pols no afavoreix l'asma / Més fatigats si hi ha lluna plena / Entrevista: Ian Banks, president del Fòrum Europeu per a la Salut Masculina

En quatre paraules

Candidiasi:

Les persones en tractament de quimioteràpia, o els qui han de prendre antibiòtics d’ampli espectre o corticoides durant molt de temps, són candidats a patir la candidiasi, una malaltia infecciosa produïda per un fong del gènere candida. Aquest fong es troba en la mucosa de la boca, l’aparell digestiu i genital. D’aquí pot propagar-se a la resta de l’organisme i desencadenar el quadre.

El qui avisa no és traïdor

Treballar massa afavoreix la hipertensió

La possibilitat de viure sense treballar és el somni de moltes persones. Ara tenen l’excusa ideal, almenys, per a treballar menys hores. Un estudi elaborat als Estats Units amb més de 24.000 empleats i publicat al número d’octubre de la revista Hypertension revela que treballar en excés pot ser perjudicial per a la salut, perquè pot provocar un augment considerable de la pressió arterial. Els investigadors suggereixen que una jornada de treball de moltes hores deixa menys temps perquè la persona es recupere dels efectes de l’activitat, en especial si aquesta és contínua. Asseguren que passar massa temps al lloc de treball sol portar implícit beure i fumar més, tenir una dieta poc equilibrada i no practicar exercici, factors que, units, afavoreixen la hipertensió arterial i l’aparició de malalties cardiovasculars.

Notícies

Hipnosi per als calbs

Ni xampús, ni locions, ni complexos vitamínics. Els qui patisquen alopecia areata poden disminuir la pèrdua de cabells mitjançant la hipnosi. És el que assegura un grup d’investigadors en un treball publicat a la revista Journal of the American Academy of Dermatology. En la investigació es va tractar 21 persones amb una pèrdua del cuir cabellut superior al 30%. Després de l’hipnoteràpia 12 pacients van recuperar cabells en el 75% de l’àrea afectada i 9 els vans recuperar totalment. Els científics continuen investigant-ho, ja que es desconeix la forma exacta per la qual la hipnosi estimula el creixement del pèl, per això els resultats són orientatius.

La pols no afavoreix l’asma

Tenir la casa “com una patena” no és el més recomanable per als xiquets que pateixen al·lèrgia i asma. Un estudi publicat a The New England Journal of Medicine constata que, contràriament al que s’ha sostingut fins ara, els xiquets que viuen voltats de més substàncies bacterianes -com les procedents de la pols o dels animals- tenen menys risc de sofrir asma. Investigadors austríacs, suïssos i alemanys han avaluat 800 xiquets entre sis i tretze anys, dels quals 319 vivien en granges. El resultat de l’estudi demostra que només el 4,1% dels xiquets que convivia amb bestiar patia febre del fenc, i un 3,1% asma. Entre els altres participants la incidència d’aquestes complicacions era d’un 10,5% i un 5,9% respectivament.

Més fatigats si hi ha lluna plena

En l’imaginari popular sempre s’han associat els cicles de la lluna a canvis fisiològics i de comportament, així com a trastorns de la salut. Ara s’ha demostrat científicament. Un estudi recent publicat a la revista mèdica Journal of Sleep Research evidencia que la fatiga matinal està vinculada a les fases lunars, i que el cansament és més gran durant el període de lluna plena.

Entrevista

Ian Banks, president del Fòrum Europeu per a la Salut Masculina

“El 10% dels pares també sofreixen depressió postpart”

Si els homes moren abans que les dones, no serà només per causes naturals.
La ment masculina està una mica avariada. Un metge d’atenció primària, en canvi, creu comprendre millor la depressió femenina que la masculina i per això la diagnostica més.

Potser als homes no els agrada exhibir les seues debilitats a un altre home.
Al Regne Unit, el 75% dels suïcidis correspon a homes en edat madura. De fet, el suïcidi és la causa de mortalitat principal en homes de menys de 35 anys a la Gran Bretanya.

Tan sensibles són els homes?
Els homes tenen tanta o més sensibilitat que les dones; el nostre problema és la dificultat per a expressar emocions que qualificem ràpidament com a debilitats mentals i que ens avergonyeixen.

Tampoc es tracta d’anar a consultar els desamors a un metge generalista.
Dependrà de la intensitat amb què el desamor ens afecte. Pensem que molts símptomes físics com la migranya, el dolor d’esquena, l’insomni o la gastroenteritis poden ser deguts a un conflicte emocional mal resolt.

Beure per a oblidar?
No serveix de res. El 67% dels qui consumeixen alcohol en quantitats arriscades són homes, i el 80% dels dependents de l’alcohol també. És fals fins i tot que la depressió postpart afecte només les dones: un de cada 10 pares en pateix.