EN IMATGES

24 hores cap a la vida

1 Novembre de 2006
Img fotorreportajep

24 hores cap a la vida

Cada donació mobilitza, com a mínim, 100 persones que afronten una carrera contra el rellotge i una enorme responsabilitat, però totes elles insisteixen: “el mèrit és del donant i de la seua família”. Les 1.546 donacions registrades al 2005, que situen Espanya com a líder mundial d’aquest acte de generositat, es van materialitzar en 3.820 trasplantaments. Cada un d’aquests va suposar que un home, una dona o un xiquet abandonessen una llista que supera els 5.000 noms. És la llista dels que esperen ser algun dia els protagonistes d’aquesta història, una història amb final feliç.

/imgs/20061101/trasplante1.jpgRuben García Blázquez

Hi ha un donant

Diumenge, Octubre de 2006. 10.00-11.30 hores

Una pacient entra en coma cerebral irreversible. El metge de la UCI, un neuròleg i un electrocefalografista diagnostiquen i confirmen la mort cerebral. El metge es reuneix amb la família i els comunica la defunció. Encara que és una notícia esperada, la família necessita un temps per a assimilar la mort de l’ésser estimat. S’avisa el coordinador de trasplantaments de l’hospital. Juntament amb el personal que ha tractat la pacient s’entrevista amb la família. Els dóna a conèixer la possibilitat que el seu familiar pot salvar altres vides. Els sol·licita la donació. La família accepta.

/imgs/20061101/trasplante2.jpgRuben García Blázquez

13.00-15.00 hores

Després de comprovar amb diverses anàlisis la idoneïtat dels òrgans, en aquest cas el fetge i els ronyons, el coordinador crida a l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que inicia la recerca d’un pacient compatible en llista d’espera. Quan es troba, s’avisa el centre que farà el trasplantament i la seua coordinadora. Mentrestant, se cita a les 5 de la tarda l’equip que extraurà els òrgans.

/imgs/20061101/trasplante3.jpgRuben García Blázquez

15.30 hores

L’equip receptor cita els pacients que rebran els òrgans. El coordinador d’extracció està a disposició de la família de la donant per atendre tots els seus requeriments. Els informa de la posada en marxa del protocol i de l’hora de l’extracció.

/imgs/20061101/trasplante4.jpgRuben García Blázquez

Extracció d’òrgans

18.00-19.00 hores

Comença l’extracció. El tracte al donant és exquisit en tot moment. El silenci acompanya un treball meticulós en extrem. El cirurgià hepàtic reconeix el fetge i l’aprova. La infermera comunica a l’ONT que es pot continuar endavant.

/imgs/20061101/trasplante5.jpgRuben García Blázquez

20.15 hores

L’extracció arriba a la fi. L’òrgan s’introdueix en una bossa estèril, que alhora es protegeix amb dues bosses més i se submergeix en un contenidor isotèrmic per al transport. S’embolcalla amb una solució freda amb gel que permet mantenir la temperatura.

/imgs/20061101/trasplante6.jpgRuben García Blázquez

20.45 hores

El cirurgià renal, que ha ajudat l’hepàtic en l’operació, es disposa a extraure els ronyons.

El trasllat

21.15 hores

Els bombers arriben a l’hospital. Avui són ells els encarregats de traslladar les neveres amb els òrgans. Viatgen sempre dos vehicles, per si un sofreix un accident. L’entrada a les ciutats es fa escortats per policia. També porten la documentació que demostra la conformitat per a l’extracció. Aquest document dóna fe de la voluntat de la donació, inclou el certificat de defunció i es fa constar les dades de l’equip que ha certificat la mort i del que ha fet l’extracció, que en cap cas són els mateixos facultatius.

Els trasplantaments

21.30 hores

La coordinadora del centre quirúrgic rep els òrgans. Comença el trasplantament del fetge ja que el temps d’isquèmia dels ronyons (les hores que poden transcórrer sense que es deterioren) és superior. L’equip el formen quatre cirurgians, una instrumentista, l’anestesista i la seua infermera i quatre infermeres. A la sala contigua al quiròfan dos cirurgians més preparen el fetge sa.

/imgs/20061101/trasplante7.jpgRuben García Blázquez

Dilluns

01.30-4.00 hores

Els cirurgians han extret l’òrgan danyat. Les constants del pacient estan controlades. L’equip suma més de tres hores sense descansar un segon. La col·locació de l’òrgan sa ha de ser extremadament precisa. Les venes i les artèries han d’estar cosides de manera que permeten la irrigació correcta. A les quatre de la matinada, el fetge sa acaba de passar a formar part del pacient. Els cirurgians hepàtics han acabat la seua tasca.

05.00 hores

De manera simultània es fa el trasplantament de ronyons a dos malalts renals. De nou es reprodueix la imatge: un equip de 10 professionals fa l’extracció de l’òrgan malalt i el trasplantament del sa.

/imgs/20061101/trasplante8.jpgRuben García Blázquez

8.00 hores.

Els pacients estan en Vigilància Intensiva. Si tot marxa bé, d’ací a tres dies pujaran a planta.

10.00 horas.

L’ONT rep la comunicació de l’èxit dels trasplantaments. S’esborren tres noms de la llista d’espera.

/imgs/20061101/trasplante9.jpgRuben García Blázquez