Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

EROSKI CONSUMER fa una enquesta a més de 4.500 consumidors de 19 províncies espanyoles per conèixer, entre altres coses, quants diners es gastaran aquest Nadal i si la crisi els condicionarà les compres nadalenques : Un de cada quatre consumidors es gastarà menys diners aquest Nadal que el passat

Prop del 90% del pressupost de Nadal es destinarà a la compra d'aliments i regals

Roba i calçat, els regals estrella, i taulas comparativas

Aquest Nadal, el 56% dels enquestats triarà roba i calçat per regalar, un de cada tres també obsequiarà joguines i, en una proporció similar, llibres i música, i cosmètica i perfumeria. Els equips electrònics són l’opció d’un de cada cinc, igual que els diners. S’han trobat diferències amb els equips electrònics: elles els triaran en un 15% dels casos que mentre ells ho faran en un 26% dels casos. Passa el contrari amb els diners: el 23% de les dones enquestades prefereixen donar diners, enfront del 14% dels homes.

Per edats, encara hi ha més diferències: les persones de fins a 45 anys prefereixen regalar roba i calçat, joguines, llibres i música, cosmètica i perfumeria, equips electrònics i equipament esportiu en una proporció superior que els més grans de 46 anys. D’altra banda, els més grans de 46 anys encara no tenen clar què regalaran en un 16% dels casos (enfront d’un 7% de les persones de fins a 45 anys enquestats que tampoc no ho saben). Tot i que en un de cada quatre casos s’opta per donar diners (enfront del 10% de l’altre grup d’edat).

On es compraran els regals?

La majoria dels més de 4.500 enquestats comprarà els regals de Nadal en grans magatzems (un 58%), enfront del 20% que ho farà en hipermercats, el 14% al supermercat i els gairebé tres de cada deu que optaran pel comerç tradicional minorista. En aquest sentit, s’observen diferències en funció de l’edat de l’entrevistat i del lloc on resideix. Mentre que dues de cada tres persones de fins a 45 anys opten pels grans magatzems, els més grans de 46 anys els trien un 48% dels casos. Tot i això, tres de cada deu enquestats d’aquest últim grup tria el comerç tradicional minorista, enfront del 26% de l’altre grup d’edat. A més, mentre que en les poblacions de fins a 100.000 habitants un de cada quatre entrevistats assegurava que compraria els regals al comerç tradicional, aquesta proporció s’elevava fins a un 31% en el cas de les ciutats amb més de 100.000 habitants.

Finalment, quin és el motiu pel qual els enquestats trien un comerç o un altre per comprar els regals? Més de la meitat de les persones enquestades van triar els grans magatzems, hipermercats i supermercats perquè és més ràpid i fàcil comprar-hi. Poc més d’un 40% opta per les cadenes, les botigues de roba especialitzades i el comerç tradicional detallista perquè els dóna confiança. Però la gran diferència es troba en un tercer motiu: mentre que un 27% tria el comerç tradicional detallista perquè l’atenen més bé, tan sols un 12% dels qui trien els grans magatzems ho fan per aquesta raó.

El supermercat, el rei en les compres d’alimentació

El supermercat és el lloc triat per a adquirir els productes d’alimentació en un 63% dels casos; en un 33%, els hipermercats; i en un 25%, el comerç tradicional. La resta es reparteix entre botigues gourmet o semblants, supermercats de descompte i Internet. Destaca en aquest apartat que són més les persones més grans de 46 anys que les d’entre 18 i 45 anys les que prefereixen el comerç tradicional: un 29% contra un 20%. Per sexes, la dona prefereix el comerç tradicional en un 28% dels casos, mentre que l’home el tria en el 22%.

Quant als motius, la confiança és la raó de pes per als qui fan les compres d’alimentació al comerç tradicional, a les botigues gourmet o similars i al mercat tradicional (prop d’un 60% dels enquestats ho va triar així). D’altra banda, la rapidesa i la senzillesa porten un 55% dels enquestats a comprar en hipermercats. Una altra de les raons, “perquè és més barat”, és triada per la meitat de les persones que escullen el supermercat de descompte, enfront del 25% que tria l’hipermercat o el supermercat per aquesta mateixa motivació. Finalment, la relació qualitat-preu és la raó principal per a un 46% de les persones que compren en botigues gourmet o similars i a Internet, gairebé el doble dels qui prefereixen comprar en supermercats.

El Nadal, província per província

 • Àlaba: en comparació amb la resta de províncies, els alabesos es troben entre els espanyols que més diners es gasten a menjar fora de casa i menys en regals. A més, són els més despreocupats a l’hora de gastar-se diners per Nadal (12% enfront del 6% nacional), ja que consideren que són dates especials i s’han de gaudir. Pel que fa al pressupost, el 22% dels enquestats es gastarà més diners que fa un any (la mitjana nacional és del 13%).
 • Alacant: els alacantins entrevistats es troben entre els més poc inclinats a l’hora de fer les compres de Nadal amb antelació (un 61% assegura que no ha fet encara cap desemborsament, en comparació amb el 54% de la mitjana nacional). També seran els qui més reduiran la despesa en regals.
 • Astúries: els asturians estan entre els espanyols que prefereixen gastar-se menys diners en alimentació i més en menjars fora de casa i a comprar regals per a amics i família. Els enquestats a Astúries també destaquen per ser els qui menys es decanten per omplir el cistell del mercat únicament amb productes que es consumeixen aquestes dates.
 • Barcelona: els entrevistats a Barcelona són, en comparació amb tot l’àmbit nacional, els consumidors que més utilitzaran Internet per a les compres de Nadal (un 19% dels enquestats, enfront del 13% nacional). Així mateix, seran els qui més es decantaran per comprar únicament productes que es consumeixen durant el Nadal, res d’aliments habituals (un 14% enfront del 10% nacional).
 • Biscaia: els enquestats a Biscaia per la revista EROSKI CONSUMER són els que menys pressupost dediquen, de tot el país, a sortir a dinar i sopar fora de casa. A l’hora de retallar despeses, entre les persones que enguany es gastaran menys diners que el Nadal passat, els biscaïns seran els que més reduiran el pressupost en loteria.
 • Còrdova: els cordovesos no confien molt en la sort. Això és el que es desprèn després de comprovar l’escàs pressupost que dedicaran a la loteria, tan sols un 1% del total de la despesa que faran per Nadal. La mitjana nacional és d’un 4%.
 • Granada: es troben entre els qui més pressupost inverteixen en alimentació i menys en despeses relacionades amb el lleure fora de casa. Els consumidors granadins se situen al capdavant a l’hora d’afirmar que no faran regals cars i solament pràctics i útils, compraran més productes de descompte i marca blanca, a més de reduir les despeses impulsives.
 • Guipúscoa: els guipuscoans es troben entre els més indecisos a l’hora de triar quina quantitat concreta de diners es gastaran aquest Nadal (un de cada tres enquestats encara ho desconeix).
 • La Corunya: dels sis de cada deu espanyols que aquest Nadal no variaran el pressupost, els entrevistats a la Corunya seran els més moderats a l’hora de fer aquest desemborsament (49% enfront del 40% de mitjana nacional). Així mateix, i en relació amb la resta d’enquestats, els consumidors de la Corunya dediquen més diners a l’alimentació i menys a sortir a menjar fora i comprar regals.
 • La Rioja: els consumidors de La Rioja seran els espanyols, de tot l’estudi de la revista, que més diners es gastaran en loteria del seu pressupost nadalenc. Concretament, el 10% d’aquesta despesa (la mitjana nacional és d’un 4%). Els consumidors de La Rioja són els que més opten per avançar les compres de Nadal en relació amb la resta d’enquestats a escala nacional (el 51% compra amb antelació, enfront del 46% de mitjana nacional que ho fa).
 • Las Palmas: els canaris enquestats seran els que més reduiran el pressupost enguany (47%) en relació amb el Nadal passat (la mitjana nacional no supera el 27%). En canvi, el 22% dels consumidors canaris assegura que aquest Nadal no comprarà cap producte de marca blanca, enfront del 17% de la mitjana nacional que tampoc no adquirirà aquest tipus d’articles.
 • Madrid: en relació amb la mostra nacional, els consumidors madrilenys es troben entre els que més diners es gasten en lleure durant aquestes festes i entre els que menys dediquen a comprar els productes d’alimentació d’aquests dies. El 17% dels madrilenys afirma que es gastarà més diners que pel Nadal de 2009. Un percentatge que se situa entre els més alts de l’estudi i que supera la mitjana nacional (13%).
 • Màlaga: els malaguenys es troben entre els més prudents de tot el país a l’hora de sortir a menjar fora de casa i comprar loteria. Així mateix, els enquestats a Màlaga se situen entre els que més retallen la despesa de Nadal en relació amb l’any 2009 (la mitjana nacional és del 27% i la de Màlaga, del 36%).
 • Múrcia: els consumidors murcians estan entre els espanyols que més diners destinaran a l’alimentació durant aquests dies. Així, s’hi gastaran la meitat de la despesa nadalenca, per sobre del percentatge d’un 44% de la mitjana nacional. El 62% dels enquestats a Múrcia assegura que no fa cap compra de Nadal amb antelació, enfront del 54% de la mitjana nacional.
 • Navarra: els navarresos seran els espanyols més moderats amb el desemborsament propi del Nadal. Així, sis de cada deu entrevistats no es gastarà més de 600 euros durant aquests dies festius. Els consumidors enquestats a Navarra es troben entre els menys indecisos a l’hora de decidir la quantitat de diners que dedicaran enguany a les festes de Nadal (un 19% encara no ho té decidit, enfront del 25% de la mitjana nacional que sí que ho té pensat).
 • Saragossa: els consumidors entrevistats a la província aragonesa es troben entre els més generosos a l’hora de gaudir del lleure nadalenc (cinemes, teatre, sortir de nit) i a adquirir dècims de loteria.
 • Sevilla: els sevillans són els més preocupats a fer un pressupost previ i específic abans de Nadal (un 28% enfront del 19% de la mitjana nacional que fa un càlcul anterior del que es gastarà).
 • València: els valencians ocupen, juntament amb els corunyesos, els primers llocs nacionals a dedicar més diners a l’alimentació i menys a sortir a dinar o sopar en restaurants. Quant a les despeses de lleure (per exemple, sortir de nit, anar al cinema o al teatre), els enquestats valencians es troben en la mitjana nacional (dediquen un 3% de la despesa total a aquest capítol).
 • Valladolid: els val.lisoletans enquestats seran els que menys diners dediquin, del seu pressupost nadalenc, a gaudir del lleure durant aquests dies (amb prou feines un 1% per sortir al cinema, el teatre o sortir de nit). Així mateix, són dels més indecisos a l’hora de decidir quina quantitat concreta de diners es gastaran aquest Nadal (un de cada tres enquestats encara no ho sap).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions