Vuit assortiments de bombons de xocolata, analitzats

Per ser grassos i calòrics convé moderar-ne el consum

Cent grams de bombons aporten entre 510 i 580 calories, i bona part del seu greix és saturat
1 Desembre de 2005
Img analisis listado 104

Per ser grassos i calòrics convé moderar-ne el consum

/imgs/20051201/bombones.jpgEls bombons, coberts de xocolata amarga o amb llet, farcits de praliné, de licor o de cafè, són per a molta gent, pel plaer immediat que proporciona consumir-los, una temptació a la qual és difícil resistir-se. De totes maneres, al nostre país el consum de xocolata i altres derivats del cacau (3,7 quilos per persona i any) és menor que en altres països europeus: Suïssa, Noruega, Àustria, Bèlgica i Regne Unit superen els 8 quilos per persona i any. Segons la norma vigent, un bombó de xocolata és un producte de la grandària d’un mos, constituït per xocolata farcida o per una barreja de xocolata, xocolata amb llet, xocolata familiar amb llet, xocolata blanca i altres matèries comestibles, sempre que la xocolata represente, almenys, el 25% del pes total del producte.

CONSUMER EROSKI ha portat a laboratori i posteriorment ha sotmès a tast vuit mostres d’assortiment de bombons en capses de cartró amb un pes net des de 200 fins a 370 grams i amb uns preus ben diferents: sortien des de 20 euros el quilo (Valor) fins a gairebé 34 euros el quilo (Uña).

En l’elaboració d’un assortiment de bombons s’utilitzen com a ingredients sucre, cacau, mantega de cacau, altres greixos vegetals, xocolata amb llet, xocolata blanca, xocolata negra, trufa, praliné, cafè, fruits secs, licors i aromes, entre d’altres. Òbviament, la composició nutricional varia no només d’unes marques a les altres, sinó d’uns bombons als altres de la mateixa capsa. Aquesta anàlisi ha estudiat en cada mostra l’assortiment sencer, ajuntant totes les unitats de bombons de cada capsa per molt diferents que fossen. Així, els comentaris sobre la composició nutricional de cada mostra es refereixen a la del contingut total de cada capsa de bombons.

Encara que per a la majoria dels consumidors es tracta d’un producte de consum ocasional i vinculat a celebracions o dies especials, els bombons són un aliment i com a tal han de ser analitzats i tinguts en compte: siga quina siga la seua varietat, reuneixen unes característiques nutricionals que, definitivament, els allunyen d’una dieta equilibrada i saludable. A causa del seu alt contingut en hidrats de carboni (entre el 49% i el 64%, segons les mostres) i greixos (26%-38%), són molt energètics: cent grams d’aquests bombons aporten entre 510 i 580 calories. I una bona part del seu greix és saturat, el menys saludable; a més, resulten indigestos per als estómacs delicats. El seu consum esporàdic (encara que convinga que sempre siga moderat) no planteja problemes a la majoria de les persones; ara bé, han d’abstenir-se de consumir bombons els qui sofreixen d’obesitat, hipertrigliceridèmia, diabetis, trastorns digestius o pedres a la vesícula biliar.

L’estat higienicosanitari va ser correcte en els vuit assortiments i en cap es van detectar ingredients modificats genèticament. També l’etiquetatge va ser correcte en tots els casos.

/imgs/20051201/analisisa2.jpg
Encara que un dels paràmetres de la qualitat de la xocolata és la quantitat de cacau que té (matèria primera de cost elevat), no se n’ha quantificat el contingut en cada mostra perquè en tractar-se de productes assortits no es podria dir que com més quantitat de cacau millor és la qualitat de la xocolata utilitzada, ja que si un assortiment té més bombons de xocolata blanca (manquen de cacau, només tenen mantega de cacau), o més farciment de fruits secs, amb licor o galeta, la massa total tindria menor proporció de cacau, la qual cosa no equival a dir que els seus bombons tinguen menys qualitat, sinó que el seu assortiment, a més de xocolata, utilitza altres ingredients (també de qualitat i fins i tot més cars que la xocolata) que fan més variada i, de vegades més atractiva, la capsa.

Dels resultats del tast van sorgir tres grups: el millor qualificat va ser el compost per Guylian, Trapa i Lindt. També van ser citats com a preferits, però no tant com els del primer grup, Nestlé i Lacasa; i el tercer grup el formen les tres mostres restants, que van obtenir valoracions inferiors. La millor relació qualitat-preu és Trapa, amb un preu intermedi i un perfil de greixos una mica més saludable que Lindt, la segona opció més interessant.

Etiquetatge i envàs

A l’hora d’estudiar i qualificar l’etiquetatge d’aquests vuit assortiments de bombons s’han tingut en compte la normativa aplicable a aquest producte (“productes de cacau i xocolata destinats a l’alimentació humana”) i la norma general d’etiquetatges. La informació obligatòria dels etiquetatges és: marca registrada, denominació de venda, identificació de l’empresa (nom i adreça), llista d’ingredients, pes net, lot, data de consum preferent, mode de conservació (“En un lloc fresc i sec”) i camp visual, tot això escrit en castellà. Tots els etiquetatges s’ajustaven al que estableixen les dues normatives. Ara bé, cal agrair que s’indique el nombre de bombons que conté cada capsa, informació que únicament ofereixen Uña (38 bombons), Lindt (34 bombons) i Lacasa (20 bombons).

Com s’elaboren els bombons de xocolata

La xocolata dels bombons s’obté a partir de pasta de cacau, sucre, mantega de cacau, greixos vegetals i, segons quina siga la varietat, altres ingredients com llet en pols i sòlids lactis. En la fabricació, la primera operació és mesclar els ingredients principals (pasta de cacau, sucre, mantega de cacau i altres) en màquines pastadores. A continuació es refina la barreja, és a dir, es mol finament per obtenir partícules tan diminutes que no s’aprecien quan es degusta el bombó. La fase següent és el conxament o agitació durant diverses hores, que fa que la barreja s’escalfe per fricció, en evaporar-se l’aigua i els àcids volàtils. Després del conxament ve l’entebeïment o refredament de la xocolata, que ha arribat als 70ºC-80ºC en la fase anterior; finalment, es modela el producte per donar-li la forma i la grandària desitjades i s’hi incorporen els últims ingredients: fruits secs sencers, cacau en pols, etc.

Greix i bombons de xocolata

L’elevat contingut en greix prové de la mantega de cacau i, en menor proporció, de la llet; aquesta última representa només entre l’1% i el 5% d’aquests bombons presos en conjunt. En la mantega de cacau predominen els àcids grassos saturats de cadena llarga, entre els quals es troba l’àcid esteàric que, a diferència de la resta de greixos saturats, no augmenta els nivells de colesterol en sang del consumidor. La mantega de cacau presenta altres àcids grassos, com el palmític (saturat, poc saludable), l’oleic (monoinsaturat) i el linoleic (poliinsaturat i essencial ).

La mitjana de greix total va representar el 34% del producte i va anar des del 26% dels bombons Cadbury fins al 38% de Guylian i Valor. Dins d’aquest greix, predominen (un 52% de mitjana) els àcids grassos saturats, que com és sabut són els menys saludables, sobre els insaturats (un 48% de mitjana); només en els bombons Trapa són majoritaris (un 61%) els insaturats. Però com que allò realment rellevant és l’efecte d’aquests greixos saturats en la salut del consumidor, aquesta anàlisi ha separat l’esteàric (greix saturat però sense els efectes poc saludables de la resta de greixos saturats) dels que resulten perjudicials quan s’ingereixen en excés.

Trapa i Lacasa són dues de les mostres que tenen un perfil lipídic millor, perquè tenen una petita proporció de greixos saturats no saludables: només el 21% i el 26% del seu greix total, respectivament, és saturat, mentre que Lindt i Guylian contenen les proporcions més altes de greix saturat (32% i 28%, respectivament). És quan es tenen en compte els valors de greix total de cada producte que els bombons de Trapa i Lacasa demostren ser els més saludables pel que fa al greix que tenen: de cada cent grams d’aquests bombons, no arriben a 8 els grams d’aquests greixos pocs saludables, mentre que en Lindt i Guylian, estan al voltant dels 11 grams.

Des d’una perspectiva nutricional, el que s’ha de subratllar no és tant el perfil del greix sinó que els bombons són molt energètics a causa del seu alt contingut de sucres i greixos: de mitjana, aporten 550 calories per cada cent grams, les mateixes que les avellanes i altres fruits secs, molt més saludables que els bombons. Les vuit mostres van superar les 500 calories i els valors van anar des de les 508 calories de Cadbury fins a les 581 calories per cada cent grams de Guylian.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

  • S’han analitzat vuit assortiments de bombons en capses de cartró des de 200 fins a 370 grams nets que costaven entre 20 euros el quilo (Valor) i gairebé 34 euros el quilo (Uña).
  • A causa del seu alt contingut en hidrats de carboni (49%-64%) i greixos (26%-38%), són molt energètics: cent grams d’aquests bombons aporten entre 510 i 580 calories. I una bona part del seu greix és saturat, el menys saludable.
  • El seu consum, per tant, ha de ser moderat, i s’abstindran de consumir-ne les persones amb obesitat, hipertrigliceridèmia, diabetis, trastorns digestius o pedres a la vesícula biliar.
  • En el tast van destacar Guylian, Trapa i Lindt, amb més de 7 punts. Els segueixen Nestlé i Lacasa; les altres tres mostres van obtenir qualificacions inferiors sense que cap s’acostés tan sols al suspens
  • La millor relació qualitat-preu és Trapa, amb un preu intermedi i un perfil de greixos una mica més saludable que Lindt, la segona opció més interessant.
Bombones de xocolata
Marca Denomi- nació Trapa Sele- cción Lindt “El bombón” Valor Sele- cción de Oro Guylian Nestlé Caja Roja Lacasa Cadbury Milk Tray Uña Gran Sele- cción
Preu (euros / quilo) 25,60 24,36 19,96 30 21,40 26,80 21,98 33,78
Format (grams) 250 350 275 225 200 250 227 370
Nre. de varietats 6 13 14 Formes i colors diferents (xocolata i xocolata blanca) 11 10 12 6
Etiquetatge Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte
Humitat (%) 0,4 2,1 2,7 0,8 1,1 4,8 3,8 2,9
Proteïna (%) 6,8 6,4 8,5 7,5 7,6 6,1 5,1 7,8
Greix total (%) 35,4 36,6 38 38,2 34,1 29,8 25,7 33,7
– Saturats 1 21 32 25 28 25 26 36 25
– Àcid esteàric (%) 2 18 24 26 25 27 28 22 25
– Monoinsa-
turats (%)
54 39 41 42 41 41 37 43
– Poliinsaturats 7 5 8 5 7 5 5 6
Hidrats de carboni (%) 55,9 53,4 49 51,9 55,8 57,9 64 54,3
– Sucres (%) 3 50 45,8 41,4 50,8 47,5 45,1 53,6 43
Valor calòric (kcal/100 g) 569 569 572 581 561 524 508 552
OGM 4 Absèn- cia Absèn- cia Absèn- cia Absèn- cia Absèn- cia Absèn- cia Absèn- cia Absèn- cia
Estat microbiològic Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte Co- rrecte
Tast (1 a 9) 7,3 7,2 5,9 7,3 6,8 6,2 5,9 6,1

(1) Àcids grassos saturats: àcids grassos que si es consumeixen habitualment poden exercir efectes negatius sobre la salut humana. No s’hi inclou l’esteàric.

(2) Àcid esteàric: químicament és un àcid gras saturat, però els seus efectes sobre la salut no són equiparables als dels altres greixos saturats; s’ha demostrat que no té la capacitat d’augmentar el nivell de colesterol en sang.

(3) Sucres totals: hidrats de carboni senzills.

(4) OGM: organismes modificats genèticament.

Una per una

Una per una, vuit capses de bombons assortits

Trapa Selección "Bombons de xocolata farcits"

/imgs/20051201/trapa.jpg Capsa de 250 grams.
Surten a 25,60 euros el quilo. La millor relació qualitat-preu.
Els de menys greix saturat (el 21% del seu greix; o si es prefereix, 7,4 g/100 g ). En tast, amb 7,3 punts, un dels tres millors: agraden per “l’aparença de l’assortiment”, “el sabor del farciment” i per “com es fonen”, però no va agradar que “tots estan embolicats” i que resulten “tous”. Els que més van agradar van ser “Nocciolato” i “Mandarola”.

Lindt "Assortiment de bombons"

/imgs/20051201/lindt.jpg Capsa de 350 grams.
Surten a 24,36 euros el quilo. Opció interessant.
Uns dels que tenen més greix saturat (el 32% del seu greix; gairebé 12 g/100 g).
En tast, amb 7,2 punts, un dels tres millors: agraden per “l’assortiment variat”, “el sabor de xocolata”, per “contenir bombons amb ametlla”, per ser “cremosos” i pel “sabor que deixen”; només són criticats per “durs”. Els que més van agradar van ser “Macadamia” i “Rocher Noir”.

Valor Selección de Oro "Bombons"

/imgs/20051201/valor.jpg Surten a 19,96 euros el quilo, els més barats. Capsa de 275 grams.
Els més proteics (8,5%) i dels més grassos (38%), però dels menys ensucrats (41%).
En tast, amb 5,9 punts, uns dels pitjors: agraden per la “gran varietat de l’assortiment”, el “farciment”, “el sabor de la xocolata” i perquè “es fonen bé”, i van ser criticats pel “color del xocolata”, pel “sabor fort” i per ser “no cremosos”. Els que més van agradar van ser “Choco. Avellana” i “Negro con naranja”.

Guylian "Assortiment de fines xocolates belgues"

/imgs/20051201/guylian.jpg Surten a 30 euros el quilo. Capsa de 225 grams.
Dels més grassos (38%) i calòrics (581 calories per cada cent grams).
En tast, amb 7,3 punts, uns dels tres millors: agraden per “l’assortiment variat” i “el sabor a xocolata”, perquè “es desfan bé” i pel “sabor que deixen”; són criticats per “l’aparença de l’assortiment” i “el sabor molt dolç”. Els que més van agradar: “Tambor”, “Caballito de mar” i “Bola”.

Nestlé Caja Roja "Bombons de xocolata".

/imgs/20051201/nestle.jpg Surten a 21,40 euros el quilo. Capsa de 200 grams.
En tast van obtenir 6,8 punts: agraden per “l’aparença de l’assortiment”, “el sabor de la xocolata”, per “com es desfan” i pel “sabor que deixen”, i són criticats per ser “molt dolços” i perquè “es fonen pitjor que la resta de bombons”. Els que més van agradar: “Trufa blanca”, “Crocantini” i “Supreme”.

Lacasa "Bombons"

/imgs/20051201/lacasa.jpg Surten a 26,8 euros el quilo. Capsa de 250 grams. Dels menys grassos (30%) i dels que tenen menys greix saturat (el 26% del seu greix; 8 g/100 g).
En tast aconsegueixen 6,2 punts: agraden per “l’assortiment variat”, “el sabor de la xocolata” i “el sabor que deixen”, però són criticats per “embafosos” i perquè “no es fonen fàcilment”. Els que més van agradar: “Hoja”, “Roca” i “Veloute”.

Cadbury Milk Tray "Assortiment de bombons".

/imgs/20051201/cadbury.jpg Surten a 21,95 euros el quilo. Capsa de 227 grams.
Els menys grassos (26%), els menys proteics (5%) i els menys energètics (508 calories per cada cent grams), però, alhora, els més ensucrats (54%).
En tast, amb 5,9 punts, uns dels pitjors: agraden per “l’aparença de l’assortiment”, “el sabor de la xocolata” i “el farciment”, però són criticats per “l’assortiment poc colorit”, per ser “molt dolços” i “durs”. Els que més van agradar: “Vainilla Fudge” i “Coffee Truffle”.

Uña Gran Selección "Bombons"

/imgs/20051201/una.jpg Surten a 33,78 euros el quilo, els més cars. Capsa de 370 grams. Dels menys ensucrats (43%).
En tast aconsegueixen 6,1 punts: agraden per “l’aparença de l’assortiment”, “l’amargor de la xocolata” i perquè “es fonen bé”, però són criticats per “la intensitat del sabor”, per la “xocolata basta” i “dura”. Els que més van agradar: “Roca de Oro” i “Rizo”.