Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Sistemes de retenció infantil : La seua utilització i un bon ús, assignatures pendents

Un xiquet que viatja sense cap subjecció multiplica per 5 les possibilitats de sofrir lesions mortals

/imgs/20051201/informe.jpgCada dos dies mor a Espanya un xiquet menor de 14 anys, cada sis hores un resulta greument ferit, i cada hora i mitja un altre sofreix ferides lleus en accidents de circulació, segons un informe de la Direcció General de Trànsit (DGT). En total, al voltant de 180 xiquets moren a l’any a les nostres carreteres i més de 7.000 menors resulten ferits. No en va, els accidents de circulació són, segons dades publicades per UNICEF, la primera causa de mortalitat infantil als països desenvolupats. Però el pitjor de tot és que el 75% d’aquestes morts es podria haver evitat utilitzant el sistema de retenció infantil adequat.

Segons les últimes enquestes realitzades per la DGT, la meitat dels menors d’un any viatja subjectat incorrectament, la majoria dels menors de 4 anys no porten cap sistema de retenció infantil (SRI), i entre els de 4 i 6 anys, només l’11% usa el coixí elevador adequat. A més, dels xiquets entre 7 i 9 anys, només el 20% viatja subjectat i ho fa amb el cinturó, en comptes d’anar assegurat amb el sistema adaptat a la seua edat i alçada.

Els xiquets, víctimes de la negligència dels grans

Un dels problemes més freqüents en les cadires de seguretat infantil és la seua instal.lació errònia al vehicle. Cada cadira disposa d’un sistema propi d’instal.lació, i com més complicat és més possibilitats d’error o d’omissió de passos hi ha. Oblidar-se d’un pas o no seguir-los conscienciosament poden fer minvar o inutilitzar les capacitats de protecció de la cadira, fins al punt que la mala utilització dels SRI va ocasionar, en els accidents ocorreguts durant l’any 2003, un 2,6% de mortalitat i un 9,2% de lesions de caràcter greu entre les víctimes infantils, segons la DGT.

Tot i això, el problema més greu és la no utilització d’un sistema de retenció adequat. Un estudi elaborat el 2003 per la Direcció General de Trànsit, l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil i el Reial Automòbil Club d’Espanya revela que la utilització de sistemes de retenció infantil al nostre país és dels més baixos d’Europa, entorn del 37%. Segons aquest informe, el 56% dels infants víctimes d’accidents aquell any viatjaven sense SRI, solts i lliures pel vehicle.

Òbviament, els sistemes de retenció infantil no són un salconduit per a la integritat física dels xiquets, però mentre que l’ús adequat de seients de retenció situa en el 0,6% els casos de mortalitat i en el 6,8% els de lesió greu en cas d’accident, la no utilització fa augmentar el percentatge fins al 3,1% i el 16,9%, respectivament.

L'ancoratge Isofix (a banda)

/imgs/20051201/informe2.jpg
L’ancoratge tipus Isofix, homologat al febrer de 2004, és un sistema de subjecció estandarditzat internacionalment per a seients de retenció infantil en vehicles. Consta d’uns punts de subjecció rígids que van cargolats o soldats a la carrosseria del vehicle, entre el respatller i el seient, i dels corresponents enganxalls al seient infantil, dos ancoratges rígids que es tanquen sobre les varetes de l’automòbil, de manera que ofereixen una unió forta amb la carrosseria i eviten gairebé per complet la bolcada i l’oscil.lació del seient. En cas de col.lisió, el xiquet disposa de més seguretat gràcies a la forta subjecció. A més, el seu fàcil muntatge minimitza la probabilitat de cometre errors durant la instal.lació del seient al vehicle. Aquests avantatges enfront de l’ús del cinturó de seguretat, sistema tradicional de subjecció dels SRI, ha sigut avalat per diversos estudis realitzats pels clubs automobilístics europeus, entre els quals es troba el Reial Automòbil Club d’Espanya (RACE).

Ara bé, al contrari del que ocorre amb els seients del tipus universal, que poden ser instal.lats en qualsevol vehicle, els seients Isofix han de ser homologats per a cada model de vehicle, i gairebé deu anys després del seu llançament només algunes marques els inclouen a causa de la falta d’acord entre els fabricants de cotxes -no estaran obligats per llei a incloure’ls fins al febrer de 2006- i els dels SRI.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions