Bateries de cotxes

Val la pena invertir en la bateria

1 Desembre de 2005
Img economia listado

Val la pena invertir en la bateria

/imgs/20051201/economia1.jpg Si hi ha algun dispositiu del cotxe que requereix una atenció especial en la compra i conservació, aquest és la bateria. No en va, el 42,5% dels serveis d’assistència fets en carretera el 2004 van estar relacionats amb problemes de bateria, mentre que el 13,92% de les avaries estaven relacionats amb el motor, segons el RACC. El principal problema és que el mercat de les bateries és extens i molt variat i se’n poden trobar fins a vint marques diferents, cada una amb un preu i una qualitat. Quina triarem? Com més alt és el preu, millor és la qualitat? Els experts en motor aconsellen, independentment del model que triem, optar per bateries que oferisquen un mínim de dos anys de garantia, tenir en compte les que tinguen una reserva d’arrancada superior a 300 amperes i una bona protecció que impedisca les fugues d’àcid (substància que contenen en l’interior), a fi d’evitar la corrosió del motor.

La millor opció de compra és la que reuneix totes aquestes característiques: bateries de gamma mitjana -ni les més barates ni les més cares- amb un amperatge semblant al recomanat pel fabricant o una mica més alt si el vehicle disposa de molts dispositius electrònics addicionals. Encara que a partir de 40 euros es poden adquirir bateries de certa qualitat, les més completes voregen els 50-55 euros o més. I convé comparar preus: als tallers oficials són més cares que als tradicionals o a les botigues especialitzades. Quant a la vida útil, el més habitual és que arriben als 4-5 anys o fins i tot més si es presta atenció al seu manteniment.

Tipus de bateries

La diversitat de models d’aquest dispositiu, que té la missió de proporcionar la potència necessària per a encendre el motor d’arrancada i protegir al mateix temps el sistema elèctric, és enorme.

Classificació segons el manteniment:

 • Bateries que necessiten manteniment: requereixen aigua destil.lada per a funcionar. Són més econòmiques, fins a un 10%, però menys còmodes per l’atenció que requereixen. Cada vegada s’utilitzen menys.
 • Bateries que no necessiten manteniment: són les més usades per la seua comoditat, encara que també una miqueta més cares. És important que una vegada a l’any siguen revisades per un tècnic que en verifique el bon estat. Dins d’aquest grup destaquen les d’aliatge de cadmi plom i cadmi plata, que es col.loquen sobretot en vehicles de gamma alta perquè duren més i es recarreguen més ràpidament, encara que són més cares que la resta.

Alguns especialistes recomanen comprar les bateries buides i omplir-les posteriorment amb el líquid, perquè una bateria pot romandre en la botiga o en un taller un període llarg abans de vendre’s i hi ha perill de fuga del líquid (l’àcid) o fins i tot pot perdre qualitat. Aquestes bateries es reconeixen perquè tenen líquid ressec en la part de sota, amb la qual cosa la seua vida útil pot ser inferior. Una altra pista per a detectar fugues és que la prestatgeria en què han estat presente taques de l’àcid ressec.

Classificació segons l’amperatge:

/imgs/20051201/economia2.jpg Els fabricants indiquen l’amperatge que cada vehicle requereix i proporcionen aquesta dada mitjançant la unitat ampere/hora (Ah). Segons els experts, no s’ha d’adquirir una bateria amb un amperatge inferior a l’indicat per la marca del cotxe, però sí que pot ser superior depenent del nombre d’elements elèctrics que s’hagen d’encendre. També hi ha altres casos en què l’amperatge recomanat pels tallers és una mica superior, com en el cas de vehicles vells o amb motors castigats.

Aquestes indicacions del fabricant apareixen en la bateria original del cotxe i en el manual de l’usuari del vehicle.

 • Per a cotxes de gasolina i sense aire condicionat: bateries de 45 amperes.
 • Per a cotxes de gasolina i amb aire condicionat: bateries de 55 amperes.
 • Per a cotxes de gasolina i dièsel de gamma mitjana: bateries de 75 amperes.
 • Per als cotxes de luxe: bateries de 70 a 90 amperes.

Cures de la bateria

Elements danyosos per a les bateries:

Els especialistes en motors asseguren que una bateria ben cuidada i utilitzada correctament en garanteix i n’allarga el bon funcionament. Per a això s’ha de tenir en compte què pot afectar la bona salut d’una bateria:

 • El mal funcionament del sistema de càrrega, a causa d’una fallada en el regulador de voltatge. Per això es recomana que carregar-les en presència d’un expert.
 • L’assecament de les cel.les perquè no té els nivells d’aigua suficients.
 • Una mala col.locació de la bateria de manera que aquesta puga vibrar, ja que la vibració és un dels factors que més danyen la bateria, per la qual cosa es recomana que vaja ben subjectada al vehicle.
 • Fallades en el sistema d’arrancada, que exigeixen més força a la bateria.

Com cal cuidar una bateria:

 • Nivell d’aigua. És necessari verificar sovint el nivell de l’aigua i que el manteniment siga periòdic, com a mínim una vegada a l’any.
 • Corrent elèctric. Sempre que s’haja d’instal.lar un accessori electrònic al cotxe convé consultar amb un tècnic si amb la potència de la bateria n’hi haurà prou, perquè és possible que interesse substituir-la per l’augment de demanda de corrent elèctric.
 • Sistema de càrrega. Cal revisar el sistema de càrrega del cotxe, l’alternador i el regulador de voltatge a fi d’evitar sobrecàrregues i descàrregues.
 • Amb pluja. La pluja obliga a netejar sovint l’acumulador per a evitar que s’embruten els connectors i es perda el contacte, i impedeix que es recarregue la bateria. A més, amb la brutícia es corre el perill que penetre alguna impuresa en l’electròlit i la bateria dure menys. Per això és important que els taps estiguen ben posats.
 • Amb el fred i la neu. És prou comú que als matins freds, després d’haver glaçat, el cotxe no arranque o tarde més a fer-ho. En aquests casos, i sempre que se sospite que és a causa de la bateria, es recomana acudir a un taller o a un centre especialitzat i no tocar res de la bateria.
 • Amb la calor. La calor desgasta els materials de la bateria, de manera que s’ha de comprovar amb més cura en qualsevol altra època de l’any el nivell de l’aigua i la netedat dels bastons.