Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Moltes diferències en absorció i protecció davant la humitat

/imgs/20001101/analisisb01.jpg Per comparar la qualitat d'aquests bolquers se n'han estudiat les característiques i prestacions en diversos paràmetres, que es van agrupar en tres apartats: confort (pes, espessor i dimensions), eficàcia pràctica en l'ús (sistema adhesiu) i, la que és fonamental, la capacitat d'absorció i de protecció davant la humitat. Una vegada més, s'han estudiat els indicadors de qualitat que es poden analitzar i comparar de forma estandarditzada al laboratori, ja que d'altres aspectes, com els relacionats amb la cura de la pell sensible dels infants, resulten molt difícils de mesurar objectivament i de manera homologada. Encara que aquests bolquers estan dissenyats per oferir prestacions satisfactòries tant a nens com a nenes, les proves han tingut en compte la peculiaritat fisiològica de tots dos sexes: per exemple, la zona del bolquer que rep la major part de la humitat difereix segons si l'usuari és nen o nena.

Ja en els resultats de l'anàlisi, quatre (Dodotis, Dodot Ultraseco, Moltex Suprème i Dodot Excel) han estat considerats globalment satisfactoris; un (Monbebé) només correcte; i un altre, Nivex, deficient. Més en concret, i pel que fa a la capacitat d'absorció, dues mostres no van assolir el nivell d'absorció exigible a un bolquer de talla maxi. A Nivex, l'absorció va ser insuficient, tant en l'ús diürn com en el nocturn i per a tots dos sexes; a Monbebé ho va ser en l'ús nocturn en la configuració nena. A la resta de bolquers l'absorció es va revelar satisfactòria. Dodotis va destacar en l'ús nocturn: més de 400 mil·lilitres, tant en nen com en nena, quan a Nivex era només de 149 i 244 mil·lilitres, respectivament.

La protecció davant la humitat absorbida, prestació crítica per a una cura correcta de la pell del bebè, es va comprovar satisfactòria a Dodotis, Moltex i Nivex, i correcta a Dodot Excel, mentre que a Monbebé i Dodot Ultraseco es va revelar baixa en l'ús diürn de la configuració nen. De tota manera, és una dada relativa perquè encara que el percentatge indica el grau de sequedat a la superfície del bolquer (el 100% correspondria a un bolquer sec, sense usar) el mesurament de la protecció davant la humitat s'ha realitzat una vegada que es va produir el vessament a cada bolquer. I com ha quedat provat anteriorment, la humitat absorbida va ser molt més baixa en unes mostres que en altres. Per tant, la bona qualitat d'un bolquer vindria determinada per la combinació d'un nivell d'absorció elevat acompanyat d'un percentatge com a mínim correcte de protecció davant la humitat.

Atesa la freqüència amb què s'ha de canviar de bolquers un bebè, per a moltes famílies esdevé important trobar una marca i un model que uneixi una qualitat satisfactòria i un preu ajustat. Entre els que s'han estudiat, els més barats són Moltex Suprème i Nivex, a 36 pessetes la unitat, i els més cars Dodot Excel, que surten a 51 pessetes la unitat. La resta es mouen entre les 38 i les 42 pessetes. Nivex, un dels dos més barats, és el que menys superabsorbent conté i el que menys absorbeix. Però Dodot Excel, el més car, no és el que més absorbeix ni el que més protegeix de la humitat, ja que es veu superat per d'altres bolquers en aquestes prestacions tan essencials.

La millor relació qualitat/preu és el bolquer Dodotis, perquè compleix molt bé la seva funció principal (absorció i protecció davant la humitat) tant en diürn com en nocturn i per a tots dos sexes, i ho fa a un preu molt competitiu: 38 pessetes la unitat. Moltex Suprème és també interessant: malgrat que absorbeix menys que Dodotis, ho fa de manera suficient i el seu nivell de protecció davant la humitat és bo. També és el més barat (36 pessetes la unitat) dels quatre que van mostrar una qualitat global satisfactòria.

Absorció: dos bolquers suspenen

El més important en un bolquer és la seva capacitat d'absorció. Un bon bolquer ha d'absorbir molt, especialment durant la nit, però això no és suficient: a més, ha de protegir la pell delicada del bebè de la humitat al contacte. Són dues coses diferents. De poca cosa serveix un bolquer que absorbeix molt si manté humit el cos del nen i perjudica la seva pell. Per aquest motiu, la protecció davant la humitat s'ha mesurat en condicions extremes en aquest bolquer, una vegada que ha assolit la seva màxima absorció. Encara que aquests bolquers estan dissenyats per actuar tant en nens com en nenes, les proves s'han realitzat tenint en compte tots dos sexes. A més de diferències a la zona on es rep la major part de la humitat, és diferent el cicle de rotació durant la nit: mentre que el cicle estàndard per als nens és d'esquena-de costat-de cara, per a les nenes és de cara-de costat-d'esquena.

Es va mesurar el volum de líquid absorbit pel bolquer fins que es produïa un vessament, moment en què es mesurava també la humitat al contacte; a més, es va mesurar als 10 i 20 minuts després de produir-se. En un bolquer de talla Maxi es calcula que la capacitat d'absorció és satisfactòria si durant l'ús diürn absorbeix 250 mil·lilitres o més; en l'ús nocturn ha d'absorbir com a mínim 280 mil·lilitres. Les dades van ser satisfactòries però amb excepcions: els bolquers de Nivex patien una capacitat d'absorció insuficient, ja que en cap cas (nocturn, diürn, nen, nena) van superar els 250 mil·lilitres abans del vessament. A més, Nivex va ser l'únic bolquer l'absorció del qual es va demostrar insuficient a la prova d'ús diürn i tant en la configuració nen com en la de nena. A les altres mostres, l'absorció en ús diürn va ser satisfactòria. La major capacitat va correspondre a Dodot Ultraseco en configuració nen (375 mil·lilitres) i a Monbebé en el de nena (317 mil·lilitres). Quant a l'ús nocturn, destaca l'absorció de Dodotis (més de 400 mil·lilitres tant en nen com en nena), mentre que Monbebé en configuració nena va ser deficient: 239 mil·lilitres, similar a Nivex.

Protecció davant la humitat: culets secs

Els sis bolquers incorporen barreres internes per a un major aïllament de la humitat i protecció del bebè. És lògic, perquè l'absorció és tan important com la protecció contra la humitat absorbida ja que aquesta pot provocar irritacions en la pell del bebè. Es va considerar que una protecció satisfactòria és la que arriba al 80% en els quatre casos possibles: diürn nen, diürn nena, nocturn nen i nocturn nena. Dodotis va ser el bolquer amb més protecció davant la humitat en màxima absorció (al voltant del 85%-90% en els quatre casos). Moltex i Nivex també van demostrar nivells satisfactoris, encara que Moltex proporciona millor protecció en ús nocturn (82% en nens i 94% en nenes) i més elevada per a nenes que per a nens. A Monbebé, la protecció és en general elevada però en l'ús diürn en configuració nen (57%) resulta deficient. Dodot Excel no va assolir en cap cas la protecció del 80%, encara que els seus valors (entre el 68% i el 78%) no es van allunyar massa. La menor protecció l'ofereix en l'ús diürn de la configuració nena. Dodot Ultraseco va ser el bolquer amb menys protecció davant la humitat (per exemple, 53% en diürn nens). En ús nocturn, els valors van ser més acceptables (71% en nens i 77% en nenes), però sense arribar a ser satisfactoris. No oblidem que aquesta dada de la protecció es refereix al grau de sequedat del bolquer quan ha absorbit tota la humitat que ha pogut.

Si definim els sis bolquers segons el seu comportament en absorció i protecció davant la humitat, trobem que el rànquing en aquests apartats està directament relacionat amb la quantitat de material superabsorbent que contenen les mostres: Dodotis, Dodot Ultraseco i Dodot Excel, juntament amb Moltex, els tres millors, presenten aquest material (entre 11,5 i 12,1 grams) en quantitat molt superior a Nivex (5,5 grams) i Monbebé (8,4 grams). Per tant, es podria dir que la quantitat de superabsorbent que incorporen aquests dos últims bolquers és insuficient. A Moltex Supréme, l'absorció és satisfactòria malgrat que incorpora (10,6 grams) una mica menys de supera absorbent que els altres tres millors.

Protecció davant la humitat: culets secs

Els sis bolquers incorporen barreres internes per a un major aïllament de la humitat i protecció del bebè. És lògic, perquè l'absorció és tan important com la protecció contra la humitat absorbida ja que aquesta pot provocar irritacions en la pell del bebè. Es va considerar que una protecció satisfactòria és la que arriba al 80% en els quatre casos possibles: diürn nen, diürn nena, nocturn nen i nocturn nena. Dodotis va ser el bolquer amb més protecció davant la humitat en màxima absorció (al voltant del 85%-90% en els quatre casos). Moltex i Nivex també van demostrar nivells satisfactoris, encara que Moltex proporciona millor protecció en ús nocturn (82% en nens i 94% en nenes) i més elevada per a nenes que per a nens. A Monbebé, la protecció és en general elevada però en l'ús diürn en configuració nen (57%) resulta deficient. Dodot Excel no va assolir en cap cas la protecció del 80%, encara que els seus valors (entre el 68% i el 78%) no es van allunyar massa. La menor protecció l'ofereix en l'ús diürn de la configuració nena. Dodot Ultraseco va ser el bolquer amb menys protecció davant la humitat (per exemple, 53% en diürn nens). En ús nocturn, els valors van ser més acceptables (71% en nens i 77% en nenes), però sense arribar a ser satisfactoris. No oblidem que aquesta dada de la protecció es refereix al grau de sequedat del bolquer quan ha absorbit tota la humitat que ha pogut.

Si definim els sis bolquers segons el seu comportament en absorció i protecció davant la humitat, trobem que el rànquing en aquests apartats està directament relacionat amb la quantitat de material superabsorbent que contenen les mostres: Dodotis, Dodot Ultraseco i Dodot Excel, juntament amb Moltex, els tres millors, presenten aquest material (entre 11,5 i 12,1 grams) en quantitat molt superior a Nivex (5,5 grams) i Monbebé (8,4 grams). Per tant, es podria dir que la quantitat de superabsorbent que incorporen aquests dos últims bolquers és insuficient. A Moltex Supréme, l'absorció és satisfactòria malgrat que incorpora (10,6 grams) una mica menys de supera absorbent que els altres tres millors.

El pes i l'espessor parlen del confort

Amb el pas del temps i els avenços tècnics que s'han incorporat, els bolquers que avui adquireix el consumidor han evolucionat molt i resulten més còmodes i confortables que els de fa uns anys. Així ho ha comprovat aquesta anàlisi, ja que els sis bolquers van resultar satisfactoris en confort. Dodotis i Dodot Ultraseco van resultar una mica millors, pel seu modest pes (menys de 46 grams per bolquer), l'espessor reduïda (9 mil·límetres) i les dimensions adequades. Monbebé i Nivex van rebre valoracions inferiors, encara que satisfactòries, a causa de la major espessor i les dimensions inferiors del coixí a Nivex, i de la major espessor a Monbebé. A Moltex, l'espessor també va ser excessiva i el mateix passava amb les seves dimensions a la zona de l'entrecuix, defecte que es compensava amb unes dimensions externes i del coixí absorbent molt adequades. A la cintura, només Dodot Excel i Monbebé incorporen cinturó elàstic. Quant al teixit exterior i a excepció de Dodotis i Nivex, els bolquers estudiats porten un teixit exterior de tacte de cotó, mentre que en aquests últims és "no tèxtil".

Que no es desenganxin

L'eficàcia pràctica en l'ús està molt relacionada amb el sistema adhesiu que subjecta el bolquer al cos del bebè. Excepte a Nivex, ofereixen tancament tipus Velcro al final d'una banda d'adhesiva. De tota manera, els canvis i les innovacions es produeixen contínuament i alguns dels bolquers analitzats aquí hauran sofert modificacions quan es ubliqui aquest quadre comparatiu. És el cas de Dodot Excel, que avui incorpora un sistema de tancament diferent al del model que es descriu aquí. És possible que en d'altres bolquers s'hagin modificat algunes característiques.

Tornant als resultats, el sistema adhesiu està molt aconseguit a Nivex, Monbebé i Moltex Suprème. Els tres restants van resultar només correctes. Aquestes valoracions s'expliquen a Nivex per les forces de desenganxament (força necessària per desenganxar l'adhesiu, en dos tipus d'esforç diferents), prou elevades, i en les dimensions correctes de la zona on s'ha d'adherir la part dorsal del bolquer. A Monbebé per la bona adherència. A Dodot Ultraseco, Dodot Excel i Dodotis l'adhesiu es desenganxa, per la qual cosa el bolquer es desprèn amb certa facilitat si s'aplica un esforç en direcció paral·lela i sentit oposat a la banda adhesiva.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent En síntesi »

Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Aprendre idiomes en grans acadèmies : Moltes diferències en absorció i protecció davant la humitat

Aprendre un nou idioma comporta un esforç considerable i una inversió de temps i diners abundant. L'elecció del mètode d'ensenyament serà una de les claus que condicionarà que l'aprenentatge tingui èxit.

/imgs/20001101/informe01.jpg
Als centres d’ensenyament tradicionals i a les Escoles Oficials d’Idiomes cal afegir una altra manera de familiaritzar-se amb un idioma, basada en la utilització de la tecnologia multimèdia i que es du a terme en grans acadèmies.

Experts en ensenyament d’idiomes afirmen que cap mètode per aprendre idiomes garanteix un èxit total amb tots els alumnes, ja que les qualitats personals i cognitives de l’estudiant i la seva motivació influiran molt en el resultat final. Les persones menys disciplinades, per exemple, requereixen habitualment que les obliguin a assistir a classe i per a elles les acadèmies de sempre, amb dies i horaris fixos, podrien ser més apropiades. Però característiques com la timidesa, la sociabilitat, la memòria (visual o auditiva), la capacitat d’aprenentatge i el nivell d’estudis també determinaran el tipus de mètode que millor s’adapta a cada alumne.

Els avantatges de les grans acadèmies rauen en la flexibilitat d’horari (l’alumne va al centre a l’hora que més li convé, ja que romanen oberts de dilluns a divendres, des de les 8.00 fins a les 22.00 ininterrompudament, i fins i tot els dissabtes al matí) i en els cursos ‘a la carta’: els coneixements de l’estudiant s’avaluen mitjançant un examen i es fixen els cicles que ha d’aprovar per assolir el nivell que desitja. D’aquesta manera, l’alumne no depèn d’un grup ni del seu progrés per complir el seu objectiu, ni perd classes i queda endarrerit si no assisteix a les lliçons. Els desavantatges d’aquests centres davant les acadèmies tradicionals són evidents: a la disciplina que exigeixen s’hi ha d’afegir el preu, molt més alt (una matrícula de fins a 25.000 pessetes i mensualitats, segons la forma de pagament, que ronden les 14.000 pessetes) que en acadèmies tradicionals (on la matrícula costa 4.000 pessetes i les mensualitats 7.000 pessetes) o escoles oficials d’idiomes (en les que els cinc cursos anuals necessaris fins a assolir l’últim nivell, aptitud, costen al voltant de 31.000 pessetes en total).

Pel que fa al mètode d’ensenyament, aquestes grans acadèmies inclouen una novetat entre les seves eines de treball davant les acadèmies tradicionals: l’entorn multimèdia, que consisteix a utilitzar ordinadors equipats amb programes informàtics desenvolupats expressament per aprendre idiomes. Mitjançant aquest sistema, l’alumne realitza part de l’aprenentatge de manera individual i l’ordinador corregeix els seus errors. L’avantatge d’aquest sistema és molt gran per a persones tímides, per exemple, que prefereixen aprendre a pronunciar en privat per passar posteriorment a classes de grup. A més, el ritme de treball el marca el mateix alumne. El desavantatge ve donat per la monotonia que suposa romandre mesos i mesos en un entorn que avorreix l’estudiant: els cursos d’aquests centres habitualment són llargs i l’alumne ha de passar moltes hores davant l’ordinador realitzant sempre el mateix tipus d’exercicis. A part de l’entorn multimèdia, totes aquestes acadèmies organitzen múltiples activitats per fomentar la utilització de l’idioma que s’està aprenent: excursions, visionat de pel·lícules en versió original, l’hora del te, trobades informals en un pub irlandès…

D’altra banda, aquestes acadèmies multimèdia també possibiliten als seus alumnes que preparin exàmens de prestigi reconegut, per respondre a la demanda de les empreses d’aportar certificats que acreditin el nivell de coneixements d’un idioma. La forma de pagament d’aquests grans centres suscita nombrosos dubtes i és radicalment diferent de la que s’utilitza a les acadèmies tradicionals: en les primeres s’abonen els cursos al comptat i per avançat, en tres o quatre terminis (el primer quan s’inicia el curs i els següents dins dels tres mesos posteriors) o es finança el pagament a través d’una entitat bancària que s’encarregarà de descomptar al client quotes mensuals del voltant de 14.000 pessetes. Així, aquests grans centres asseguren els seus ingressos malgrat que l’alumne decideixi abandonar el curs.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 2]
  • Ves a la pàgina següent Bai n by »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions