Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: Podem exigir la devolució de part dels diners de l'assegurança de l'automòbil?

Hem venut a un particular un vehicle assegurat a tercers. El comprador ha contractat una assegurança amb una companyia diferent de la nostra. La pòlissa que teníem contractada havia estat renovada recentment per un any, per la qual cosa, atès que el cotxe ha estat assegurat només dos mesos, una sisena part del que es va pagar en el seu moment, entenem que la companyia d'assegurances ens ha d'abonar la part de la quota corresponent al període durant el qual no està assegurat. Tanmateix, l'entitat d'assegurances es nega a abonar-nos la diferència al·legant que, una vegada pagada la quota, el client no té dret al seu abonament.

El lector considera que la companyia d'assegurances li ha de tornar part de l'import de l'assegurança, concretament la quantitat proporcional al temps durant el qual l'assegurança no serà operativa. Aquest plantejament no és correcte i l'usuari no tindria possibilitats de prosperar en una hipotètica demanda. En primer lloc, perquè qui ha comprat el vehicle s'ha convertit en l'amo del cotxe i seria el comprador qui, en cas d'ostentar drets, podria reclamar-los a la companyia per deixar d'utilitzar els seus serveis. En segon lloc, perquè les companyies assumeixen la totalitat del risc en tot moment, en tots els instants de vigència de la pòlissa. En altres paraules, que durant els dos o tres mesos de vigència de la pòlissa, la companyia d'assegurances ha assumit el 100% del risc cobert en cas de sinistre i no una part proporcional del risc. Una vegada contractada l'assegurança del vehicle per un període d'un any, el preu d'aquest assegurament es correspon amb una prima que, seguint criteris legals i doctrinals, es considera indivisible, en el sentit que no és possible prorratejar-la per períodes. La Llei d'ordenació d'assegurances privades i el seu reglament de desenvolupament dicta que la prima s'ha d'ajustar a principis d'equitat, suficiència, indivisibilitat i invariabilitat. En suport d'aquesta tesi es destaca la sentència del Tribunal Suprem del 23 de juliol de 1996, que diu: "El caràcter indivisible de la prima significa que, una vegada pagada, l'assegurador la fa seva íntegrament encara que per qualsevol causa cessi l'abast de l'assegurança i el contracte no pugui continuar produint els seus efectes, sense necessitat per això de tornar cap part proporcional, obligació aquesta que tampoc imposa la Llei del contracte de l'assegurança". Tanmateix, la llei esmentada preveu supòsits excepcionals respecte a la prima, que es pugui fer divisible en proporció amb el temps de la cobertura, sempre que el contracte amb la companyia d'assegurances ho autoritzi expressament.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions