Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: El pagament de les reparacions comunitàries correspon al propietari

He comprat un pis però fins d'aquí a quatre mesos no l'escripturaré, tal com vam acordar al precontracte. Ara m'he assabentat que arreglaran la teulada de l'edifici i que l'obra començarà abans que hagin passat quatre mesos. La tercera part del que costa l'obra s'ha d'abonar a l'inici, cosa que succeirà abans que jo signi les escriptures de compravenda. La resta es pagarà a la meitat de l'obra i quan finalitzi, quan jo ja en sigui propietària. Quina part em correspon pagar a mi?

En termes generals, la part que correspon pagar variarà d'acord amb el moment en què definitivament es converteixi en propietària de l'habitatge, llevat que hi hagi un altre acord previ entre el comprador i el venedor. Si no s'ha acordat res sobre el pagament de les obres immediates i segons dicta el Codi civil, la propietat s'adquireix i es transmet com a conseqüència de contractes que suposen el lliurament de la cosa comprada i venuda, equivalent l'escriptura pública al lliurament. Com que les obligacions davant la comunitat corresponen al propietari, si abans de la signatura de l'escriptura s'ha de contribuir amb un pagament extraordinari a la comunitat, qui l'ha d'abonar és el seu propietari, que en aquell moment continua sent el venedor. L'obligació de contribuir, d'acord amb la quota de participació establerta, a les despeses generals de la comunitat de veïns correspon sempre al propietari de l'habitatge. A més, la Llei de propietat horitzontal estableix que quan es tramita la venda d'un habitatge, el venedor ha de declarar que està al corrent en el pagament de les despeses generals. La llei també permet transmetre l'habitatge amb deutes, sempre que s'expressi la quantitat deguda i s'aporti un certificat sobre l'estat dels deutes que coincideixi amb la seva declaració. Sense això no es pot autoritzar l'atorgament de les escriptures públiques, llevat que el comprador es faci càrrec expressament dels deutes. En el cas que es planteja, tenint en compte que el comprador no adquireix la propietat fins que se li lliura mitjançant escriptura pública i que les obligacions davant la comunitat corresponen al propietari, si prèviament a l'escriptura pública s'ha de contribuir amb un pagament extraordinari a la comunitat, qui l'ha d'abonar és el propietari que, en aquell moment, encara és el venedor.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions