Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Aparcar al centre: 12 ciutats comparades : Aparcar suposa grans diferències quant a temps i cost

Gairebé la meitat dels conductors que circulen pel centre de les ciutats intenten aparcar el seu vehicle al més a prop possible del lloc on pensen anar. Però a la majoria de les ciutats, estacionar al centre és una tasca difícil que en hores punta es pot convertir en gairebé impossible.

/imgs/20001101/tema01.jpg
Avui, la saturació del trànsit a causa de l’ús intensiu del cotxe particular dificulta el funcionament eficaç de les ciutats, en redueix l’accessibilitat i causa danys al medi ambient urbà i al benestar psicològic dels mateixos conductors. El gran increment dels fluxos de trànsit, que pressionen sobre els espais centrals de les ciutats, és, segons els experts, un dels principals problemes de les nostres urbs. La gran quantitat de desplaçaments en hores punta desborda amb freqüència la capacitat de les infrastructures viàries i perjudica tant el transport col·lectiu i els conductors de vehicles particulars com els vianants.

CONSUMER ha comparat, mitjançant una metodologia pròpia i dissenyada expressament, el temps que triguen els automobilistes a localitzar un lloc lliure on estacionar el seu vehicle a la via pública (no en pàrquings) al centre de Bilbao, Vitòria, Sant Sebastià, Pamplona, Logronyo, Santander, Barcelona, València, Castelló, Alacant, Màlaga i Madrid. A més, ha recopilat dades en ajuntaments i empreses de pàrquings sobre altres qüestions relacionades amb el fet d’aparcar el vehicle en aquestes 12 capitals: dotació de places d’aparcament, tarifes de zones blaves i de pàrquing de pagament, taxa per recuperar el cotxe retirat per la grua per mal estacionament, multes per aparcar en doble fila o en gual…

Aparcar a Logronyo i Vitòria és molt diferent de fer-ho a Madrid o Alacant

Segons la prova pràctica realitzada, aparcar (és una mitjana corresponent a tots els dies de la setmana, incloent-hi dies festius) al centre de Logronyo i Vitòria requereix només 3 minuts i mig i 5 minuts respectivament, mentre que a Madrid exigeix 13 minuts i mig i a Alacant (que es trobava immersa en obres d’infraestructura que perjudiquen el trànsit) suposava 22 minuts. Aquestes quatre ciutats són els valors extrems i les diferències amb les altres vuit capitals són importants. A Bilbao aparcar resulta també difícil però només en dies feiners (més de nou minuts) mentre que a Sant Sebastià és relativament senzill en dies laborables (6 minuts) però molt complicat (més de 20 minuts) en dies festius. Barcelona, amb una mitjana de gairebé 8 minuts per cada aparcament, i millor els caps de setmana que els laborables, queda en un terme mig, molt satisfactori per a una urbs de la seva mida. Les ciutats que més paciència exigeixen a l’automobilista que aparca en dies feiners són, de pitjor a millor, Alacant (recordem la influència de les obres), Madrid, València, Bilbao i Castelló. En totes, estacionar al centre de dilluns a divendres requereix més de 9 minuts de mitjana. Els caps de setmana la situació millora una mica però continua sent complicat deixar el cotxe: només a Bilbao, Logronyo i Vitòria es triga menys de 5 minuts. Les que pitjor ho posen als automobilistes per aparcar els caps de setmana són Sant Sebastià (gairebé 23 minuts de mitjana), Alacant (gairebé 16 minuts, i els diumenges no hi havia obres…) i Madrid (14 minuts). Posem com a referència el fet que aparcar al centre de Barcelona el cap de setmana requereix només 6 minuts, i a Bilbao 2 minuts i mig.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions