Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Moltes calories i bastant greix

/imgs/20030101/img.analisis.01.jpg . Són molt calòrics (443 calories cada 100 grams, de mitjana), tenen molt de greix (entre el 16% i el 32%) i bona part d'aquest (entre el 30% i el 75%, segons la mostra de què es tracti) són saturats, els menys convenients per a la salut. Aquestes característiques nutricionals demostren que aquests croissants, prefellevatment ingerits pels nens i adolescents, no han de consumir-se en grans quantitats ni incorporar-se a la dieta habitual per a l'esmorzar o el berenar. El pa blanc, per exemple, aporta només 260 calories cada 100 grams i té un 1% de greix. I, encara que pugui sorprendre, la proporció de greix d'alguns d'aquests croissants és semblant a la de carns semigrasses de vedella o porc i a la d'embotits com el llom embotit, la mortadel·la o les llonganisses fresques. I si comparem aquesta presència de greix entre el 16% i el 32% amb la d'altres productes típics de desdejuni, el pa de motlle té un 4,5% i en les galetes tipus Maria el greix representa només el 14%.

El perfil del greix (relació entre àcids grassos insaturats i saturats) més saludable és el de Mildred (2,17) i el menys elogiable (0,35) va ser el de Madame Brioche (Bimbo). El dels altres croissants és semblant (entre 1,2 i 1,66) i pot considerar-se saludable. Recordem que el consum excessiu o freqüent de greixos saturats és perjudicial per a la nostra salut, perquè es relaciona amb una major incidència de malalties cardiovasculars.

La informació que ofereixen els envasos és l'assignatura pendent d'aquest producte, ja que només La Bella Easo i Madame Brioche (Bimbo) presenten un etiquetatge correcte. Les altres cinc mostres incompleixen la norma per diverses deficiències (vegeu l'apartat "Un per un").

L'anàlisi microbiològica va registrar en la mostra de La Bella Easo un recompte de llevats superiors al permès, encara que aquesta irregularitat no comporta cap risc per a la salut del consumidor.

Els croissants Mildred mereixen el guardó de "més equilibrats nutricionalment", per ser els que tenien més carbohidrats (55%), menys greix (16%) i menys valor calòric, 400 calories cada 100 grams. A més, són els que contenen un greix més saludable. I el seu contingut en àcid linoleic (essencial per al nostre organisme) és el més elevat. I, finalment, són els únics d'aquesta comparativa que no usen additius. En el tast, efectuat per nens ja que són ells els consumidors més freqüents d'aquest producte, els millors van ser Horno de Oro (Panrico) i Madame Brioche (Bimbo). Van destacar negativament els croissants Martínez, que no van arribar ni tan sols a l'aprovat.

La millor relació qualitat-preu correspon a Mildred, perquè a més de ser el més equilibrat nutricionalment, és el segon més barat i va obtenir un bon resultat en el tast.

Què tenen: els ingredients

Aquests croissants s'elaboren prefellevatment amb farina de blat, greix (greix vegetal, oli, mantega, margarina), ous (frescos o pasteuritzats), sucre (sacarosa, glucosa, xarop de glucosa), llet en pols, llevat i sal. Alguns porten additius com emulgents, estabilitzadors, antioxidants, colorants i aromes.

Els croissants analitzats fan servir com a ingredient principal la farina de blat, a excepció de Panrico, que recorre a una barreja de farina de blat, soja i malt. Quant al greix, Txindoki utilitza greix vegetal, La Bella Easo usa greix vegetal hidrogenat i Martínez fa servir greix vegetal parcialment hidrogenat, oli de gira-sol i oli parcialment hidrogenat. Mildred i Dulcesol hi incorporen margarina vegetal i Horno de Oro (Panrico) només margarina (aquests dos tipus de margarina són greixos vegetals parcialment hidrogenats). Madame Brioche (Bimbo) només utilitza mantega (17%). Per la seva banda, Mildred, La Bella Easo, Martínez, Txindoki, Horno de Oro (Panrico) i Dulcesol hi afegeixen ou.

Totes les mostres tenen sucre afegit, i algunes presenten altres edulcorants, com Horno de Oro (Panrico), que fa servir xarop de glucosa, Dulcesol que hi afegeix sorbitol, La Bella Easo que hi incorpora dextrosa i Txindoki, que fa el mateix amb el sucre invertit. Mildred, Madame Brioche (Bimbo) i Martínez són els únics que utilitzen únicament sucre (sacarosa).

Els additius

Els emulgents o estabilitzadors afavoreixen la unió entre substàncies immiscibles, i així mantenen homogènia la mescla. Excepte Mildred, totes les mostres duen emulgents afegits. A més, La Bella Easo utilitza estabilitzadors i Martínez, espessidors. Continuant amb els additius, Horno de Oro (Panrico), Dulcesol i La Bella Easo utilitzen antioxidants (E-300, àcid L-ascòrbic), substàncies que prolonguen la seva vida útil. Horno de Oro i Txindoki recorren a conservants (E-282, propionat càlcic). Els additius d'aromes estan en Horno de Oro (Panrico), Martínez, La Bella Easo i Dulcesol. Finalment, els colorants són utilitzats en Horno de Oro (groc ataronjat S i tartracina, aquests dos azoics, menys saludables que altres colorants) i Dulcesol (B-caroté, colorant no azoic). Els croissants Mildred són els únics sense additius. Totes aquestes dades han sigut recollides de les etiquetes dels envasos.

Nutrients: què en va dir l'anàlisi

El contingut en humitat d'aquests croissants és baix, entre el 12% (Dulcesol) i el 20% (Txindoki). Els macronutrients majoritaris són els hidrats de carboni. Destaquen els croissants Dulcesol, perquè tenen la menor quantitat de proteïnes (7%) i carbohidrats (47%) i la més alta en greixos (31%), de manera que, lògicament, són els més energètics (502 calories cada 100 grams). En l'extrem contrari es va situar Mildred, amb la quantitat més alta d'hidrats de carboni (55%) i la més baixa de greix (16%); és, a més, el menys calòric, amb 400 calories cada 100 grams.

El contingut més elevat en proteïnes (10%) va correspondre a Horno de Oro de Panrico. Martínez, juntament amb Txindoki, va presentar el major contingut en cendres (1,5% cada un), mentre que La Bella Easo només va presentar el 0,9%. La relació d'àcids grassos insaturats (mono- i poli-) respecte als saturats, és un índex nutricional que informa del tipus de greix usat. Tenint en compte que els insaturats són beneficiosos per a la salut i que els saturats es consideren menys convenients, com més alt sigui l'índex mencionat més saludable serà l'aliment. Totes les mostres menys Madame Brioche van obtenir valors superiors a 1, de manera que la presència d'insaturats és més alta que la de saturats. Els croissants Mildred van ser els més saludables (amb un índex de 2,17), i també van ser els que van aportar el menor percentatge de saturats (31,5%). En l'extrem oposat es va situar Madame Brioche (Bimbo) amb un índex 0,35 i la proporció més elevada de saturats (74%).

També es va quantificar la quantitat d'àcids grassos essencials (els que l'organisme no és capaç de sintetitzar: l'única forma d'aconseguir-los és per mitjà de la ingesta d'aliments). Aquests àcids, tots dos insaturats i beneficiosos per a la salut, són el linoleic i el linolènic. Mildred va ser el que tenia més àcid linoleic (25% del greix). Madame Brioche (Bimbo) va presentar la major quantitat d'àcid linolènic (3,8%), però també la menor de linoleic (2,9%). Martínez va aportar el contingut més baix en linolènic (0,39%).

Aquest alt contingut en greixos saturats, unit a la presència d'isòmers trans d'alguns àcids grassos procedents del procés d'hidrogenació parcial del greix vegetal utilitzat en l'elaboració de productes de pastisseria, s'ha relacionat amb un augment en els nivells plàsmics de colesterol total, colesterol-LDL i triglicèrids. El colesterol del tipus LDL (a diferència de l'HDL) és perjudicial per a la salut, ja que és un factor de risc per a l'aparició de malalties cardiovasculars.

Quant als minerals, només mereix destacar-ne una petita aportació de calci (40 mg/100g) i magnesi (19 mg/100g), però s'ha de tenir en compte el contingut en sodi (178 mg/100g), ja que el consum elevat de sal està relacionat amb la hipertensió. D'altra banda, els croissants són fonts de vitamines liposolubles com la vitamina A (150 micrograms/100g) o vitamina D (1,2 micrograms/100g), i quantitats més modestes de vitamines hidrosolubles com la niacina (1,5 mg/100g).

En conseqüència, el gran poder calòric d'aquests croissants (encara que és convenient que l'esmorzar aporti suficient energia) i el seu contingut en greixos saturats, condueixen a recomanar que el consum d'aquest producte sigui moderat, de cara a evitar situacions d'obesitat infantil i alteracions del perfil lipídic del plasma que puguin comportar complicacions cardiovasculars. Per això, convé que per a l'esmorzar o el berenar es consumeixin altres productes, millors des d'una perspectiva nutricional i més saludables, com ara pa blanc o de motlle, galetes tipus Maria, fruites, iogurts, cereals i fins i tot embotits (aquests últims, amb moderació).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions