Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

A un any de l'arribada de l'euro, enquesta de CONSUMER : L'euro ha encarit els preus i encara no hi estem familiaritzats

/imgs/20030101/img.tema-portada.01.jpg
L’euro porta ja un any amb nosaltres com a moneda oficial i exclusiva. Amb aquest motiu, CONSUMER ha dut a terme una enquesta monogràfica entre 1.350 persones de tot l’estat, que retrata amb molta precisió l’estat d’opinió sobre els efectes que ha tingut en la nostra vida quotidiana l’entrada en vigor de la moneda comunitària.

L’estudi constata que és absolutament general (ho sent així el 98% dels ciutadans) la percepció que l’euro ha encarit els preus i, en aquesta mateixa línia, que està molt estesa (el 41%, enfront del 10% que pensen que ha resultat beneficiosa) l’opinió que ha perjudicat la nostra economia personal o familiar. Així mateix, es comprova que encara no ens hem familiaritzat amb la nova moneda, ja que continuem pensant en pessetes i no sabem fer de memòria càlculs senzills d’euros a pessetes i viceversa amb una mínima precisió. Per tant, pot dir-se que el període transitori de tres anys (des de l’1 de gener de 1999 fins a la mateixa data del 2002), que consistia en la utilització de l’euro escritural, un “euro virtual” que apareixia en comptes corrents, nòmines, factures, preus de productes, etc., ha tingut un efecte menor del desitjat, ja que la moneda nacional anterior, en aquest cas la pesseta, continua prevalent en la ment dels ciutadans.

Una altra conclusió és que portem avui més diners en la cartera que abans i que pensem que la mateixa quantitat ens dura menys temps.

I en l’altre plat de la balança (per cert, poc voluminós), el de les constatacions positives, es comprova que coneixem prou bé (amb alguna excepció, com el bitllet de 200 euros) les monedes i bitllets que es troben en circulació i que ens sembla correcta l’actual disposició de bitllets i monedes. Finalment, l’enquesta revela que ens mostrem molt confiats en el futur financer i polític de l’euro: no en va set de cada deu persones creuen que és una moneda forta que pot competir amb el dòlar, i fins i tot en aquesta mateixa proporció li pronostiquen una fortalesa creixent a mesura que passi el temps.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions