La mateixa qualitat a un preu més baix

Rebaixes

Convé planificar bé les compres i saber quan ha arribat el moment de deixar de comprar
1 Gener de 2003
Img consejos listado

Rebaixes

Resulta difícil resistir-se a les rebaixes, especialment en unes dates en què tot són reclams per a caure en la temptació de la compra. Cal evitar un consum descontrolat i sense planificar; en cas contrari, la butxaca es ressentirà en un dels mesos més complicats per a l’economia domèstica. Però les rebaixes, ben aprofitades, poden servir-nos també per a adquirir, amb importants descomptes, productes que d’una altra manera resulten inabastables. Per a esquivar contratemps, convé planificar bé les compres i saber quan ha arribat el moment de deixar de comprar.

Planifiqui la compra

 • Faci una llista dels articles que realment necessita, i fixi la quantitat màxima que vol gastar. Tingui en compte les necessitats de casa seva (parament, electrodomèstics…), les personals i les familiars (roba, calçat, complements…). Evitarà gastar més del compte i adquirir coses que aviat no utilitzarà.
 • No es deixi emportar per les presses. L’aclaparament i les empentes dels primers dies de les rebaixes poden portar-lo a comprar de forma impulsiva. Compari preus en diversos establiments.
 • Recordi que les rebaixes no poden tenir una durada inferior a quinze dies ni superior a dos mesos, i que els productes que s’ofereixen en rebaixes han d’estar durant un mes, com a mínim, exposats en les botigues. Desconfiï dels establiments que canvien els articles dels seus aparadors per a les rebaixes.

Igual producte i garanties

 • Les rebaixes han de comptar amb les mateixes garanties i amb les mateixes polítiques per a canvis i devolucions -sempre que no s’hagi usat el producte- que els articles adquirits abans d’aquest període.
 • Els productes rebaixats han d’oferir la mateixa qualitat a un preu més baix. Han de ser articles de temporada i en perfectes condicions. Rebutgi els articles que no reuneixin les condicions sanitàries degudes, els que es troben en mal estat o els que incompleixin les mesures de seguretat.
 • És obligatori que en les etiquetes aparegui el doble preu (l’antic i el rebaixat) o bé el percentatge de rebaixa (se sol aplicar un descompte mínim del 20% sobre el preu de temporada alta i, normalment, el descompte augmenta progressivament).
 • Asseguri’s que l’etiquetatge és correcte i llegible en castellà (o en una altra llengua oficial de l’Estat). En el cas de la roba, l’etiqueta ha d’incloure instruccions de llavada i planxada, i informar dels materials de confecció i de les dades de l’empresa fabricant (amb el país de manufactura).

Devolucions, arreglaments, targetes…

 • Si un establiment admet devolucions durant tota la temporada, també haurà de fer-ho en època de rebaixes. En cas contrari, haurà d’advertir-ho explícitament (per mitjà de rètols, per exemple).
 • En cas d’arreglaments en les peces (acurtar llargs o mànegues, estretir cintura…) ocorre el mateix. Si són gratuïts durant la temporada però es cobren en època de rebaixes, l’establiment també haurà d’advertir-ho.
 • Els establiments que admeten el pagament amb targetes de crèdit durant la resta de l’any estan obligats a fer-ho també en època de rebaixes, sense recàrrec sobre el preu.

Mateixos drets

 • Guardi sempre el tiquet de compra. La seva presentació és imprescindible a l’hora d’efectuar qualsevol canvi o devolució.
 • Si compra un electrodomèstic, exigeixi que li donin el mateix període de garantia que té l’article amb el seu preu normal. Comprovi que tota la documentació està segellada i en regla.
 • En rebaixes, els consumidors tenim els mateixos drets que en qualsevol altre moment. Si creu que algun comerç no ha respectat els seus drets com a consumidor, exigeixi el full de reclamacions i intenti resoldre el problema de forma amistosa. També pot dirigir-se a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, a l’Institut Català de Consum o a qualsevol associació de consumidors.