Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El disseny es paga

/imgs/20030101/img.analisis2.01.jpg S'han analitzat vuit microones amb grill amb un preu que varia de forma notable: des dels 117 euros de Samsung CE-2817N als 300 euros de Sharp R-74ST. Els tres microones de color blanc i comptador analògic (Balay, Samsung i Fagor) són els més barats, i els dos metàl·lics de comptador digital, els més cars (Sharp i Sanyo). La millor relació qualitat-preu és el forn més econòmic, Samsung, per ser el segon millor valorat pels usuaris i oferir la major funcionalitat. Si per motius estètics l'usuari busca un microones cromat, Sharp, el més car, és el que obté millor valoració.

Un forn microones emet ones electromagnètiques d'alta freqüència que escalfen l'aigua de l'aliment i el cuinen des de dins, per això el producte es cou en comptes de torrar-se (mai supera els cent graus, la temperatura d'ebullició de l'aigua). aquesta és la raó també que l'interior de l'aliment estigui més calent que la seva superfície i que aquesta classe de forns no elevin la temperatura de recipients buits: la seva funció es limita a escalfar i descongelar aliments. Els microones amb grill, a més de l'emissor d'ones d'alta freqüència, incorporen dues barres de quars que proporcionen calor directa per a daurar i gratinar.

Tres usuaris habituals van qualificar cada aspecte del forn d'un a cinc punts. La valoració mitjana va superar els tres punts en els vuit casos, i van destacar LG i Sharp amb 3,6 punts pel seu manual i ergonomia. LG va obtenir la millor valoració en aspecte exterior (4,7), il·luminació (4) i visibilitat (4). Samsung va ser el pitjor valorat a nivell global (3,2 punts), encara que va destacar la seva posada en marxa (3,7) i claredat i utilitat dels comandaments i controls (4,7); però va fallar en il·luminació i manteniment i netedat (2 punts), estabilitat, dimensions i visibilitat (3).

Prova real

/imgs/20030101/img.analisis2.02.jpg Per a provar cada microones s'hi va cuinar lasanya, canelons i pizza i s'hi va descongelar pa i espinacs. Samsung va obtenir la millor puntuació (4,6 punts de 5 possibles) i el pitjor va resultar LG, encara que també va merèixer una bona puntuació (3,3 punts), ja que a pesar de destacar positivament en la descongelació del pa (4 punts) i cocció de lasanya i canelons (5 punts), va aconseguir males puntuacions en temperatura i uniformitat i textura dels espinacs descongelats (2 punts).

Les dimensions d'un microones han de ser àmplies per dins i reduïdes per fora. Panasonic va ser el més petit i menys pesat (458 x 299 x 315 centímetres i 10,5 quilos) i el de menys capacitat interna (17,4 litres). Fagor va demostrar ser el més pesat i el de grandària major (541x316x410 centímetres i 19,2 quilos), però la seva cavitat interna només va ser la segona més gran (23,5 litres). En tots els casos, la capacitat real era inferior a la indicada (Fagor no informa d'aquesta dada), amb diferències que van arribar als 5,5 litres de defecte de Samsung. Panasonic va incorporar el cable més llarg, (145 centímetres), mentre que el més curt va ser el de Whirlpool, amb 91 centímetres.

LG, Balay, Sanyo, Sharp, Panasonic i Fagor ofereixen una potència màxima de 900 watts, la de Samsung és de 850 watts i Whirlpool és el menys potent amb 750 watts. Quant al consum real, Panasonic, un dels més potents, va ser el que va consumir menys en microones (1.155 watts) i en combinat (1.710 watts), mentre que Whirlpool va ser el de menor consum en grill (750 watts). Els que més electricitat van necessitar van ser Sanyo en microones (1.455 watts), LG en el grill (1.240 watts) i Fagor en ús combinat (2.566 watts).

Sistemes per a mesurar el temps

El temporitzador de cinc forns és digital, més car i només suposadament més precís (LG, Whirlpool, Sanyo, Sharp i Panasonic). En els altres tres (Balay, Samsung i Fagor), és analògic. El temporitzador de Whirpool és el que ajusta millor els temps de cocció (cada cinc segons) mentre que el pitjor és Balay (es gradua cada trenta segons). El més precís és un analògic, Samsung (només es desvia cinc centèsimes al minut) i el que pitjor mesura el temps és Fagor (allarga cada minut en més de dos segons).

La programació màxima dels temporitzadors analògics és d'una hora, i els digitals oscil·len entre 90 minuts (LG, Whirlpool, Sanyo) i 100 minuts (Panasonic, Sharp). Els programes predefinits simplifiquen l'ús del forn, ja que ajusten la potència i el temps de cocció en funció de l'aliment i el seu pes. Només els cinc microones amb temporitzador digital van oferir aquesta característica.

El nombre de posicions del regulador per a les tres funcions d'aquests forns (microones, descongelació i grill) ha de ser ampli perquè la potència de cocció resulti més precisa. El nombre total varia entre les dotze posicions de Whirpool i les set de Panasonic.

Els vuit forns disposen de safata giratòria, avisador acústic a l'acabament del programa i es van parar en el moment en què es va obrir la porta. LG, Whirlpool, Sanyo i Panasonic incloïen un bloqueig de seguretat que evita el funcionament accidental de l'aparell. En tots els casos es va poder alterar en marxa el temps de cocció programat, però la potència no es va poder canviar en funcionament en LG, Sanyo i Sharp.

La protecció enfront de la calor de l'interior es va analitzar sobreescalfant a la màxima potència de grill i microones una patata ensucrada i amb alcohol etílic, (circumstàncies que poden provocar que l'aliment es cremi). En cap forn es va activar el protector tèrmic sota aquestes condicions extremes, i els vuit van seguir funcionant. En Samsung i Panasonic es va incendiar fins i tot la part plàstica interior de la porta.

Informació al consumidor, bé

L'etiquetatge i el marcatge dels equips va ser permanent, comprensible i discernible. En cap mostra es podia accedir a parts actives amb el dit, i tant la prova de corrent de fuites com la de rigidesa dielèctrica (tests que mesuren el funcionament elèctric correcte de l'aparell) van ser superades per tots els forns. L'únic que no va superar la norma va ser Whirpool, ja que quan va ser escalfat sota condicions extremes es va produir fum en un cable aïllant. En Panasonic es va activar la protecció davant d'un funcionament defectuós; en LG, Balay, Samsung, Sharp i Fagor no va actuar cap protecció però no es van aconseguir nivells de temperatura excessius, i en Sanyo van sorgir espurnes que van ennegrir l'aïllant d'un cable.

Els assajos de resistència a la calor i al foc, escalfaments i estabilitat i riscs mecànics van deparar resultats correctes en tots els microones. Es van mesurar a cinc centímetres de distància les fuites d'ones, que en tots els casos estan entre deu i cinquanta vegades per sota del que dicta la norma.

L'únic forn que en el seu funcionament habitual pot afectar les prestacions d'altres electrodomèstics és Panasonic, el comportament elèctric del qual pot confondre el termòstat electrònic d'un frigorífic o interrompre un cicle de rentada d'una rentadora electrònica. Els altres set microones van superar aquestes proves de compatibilitat electromagnètica.

D'altra banda, els vuit van aprovar pel que fa a informació i protecció al consumidor. En tots els casos subministren instruccions d'instal·lació, ús i manteniment i incorporen un llibre de receptes. Whirpool i Fagor són els únics que es limiten a donar la garantia de sis mesos a què obliga la norma espanyola, mentre que la resta van oferir un any.

Consells d'ús

A més de llegir amb deteniment les instruccions de cada equip, convé seguir una sèrie de pautes que garanteixin un ús correcte del microones:

  • No posar en marxa el microones quan aquest es troba buit.
  • No introduir-hi elements metàl·lics, ni pisa amb pintura daurada o platejada.
  • Punxar i obrir els aliments hermètics (ous, llonganisses...) abans de cuinar-los
  • Si es fan servir recipients d'un sol ús de plàstic, paper o altres materials combustibles, s'ha de vigilar el forn constantment per a evitar que s'encenguin
  • Remenar el contingut dels biberons i els pots de menjar en treure'ls del forn i comprovar-ne la temperatura, per a evitar cremades.
  • Després de bullir líquids, cal obrir la porta del microones i esperar uns segons abans d'agafar el recipient. En cas contrari, en entrar en contacte l'aire i el líquid es pot produir una ebullició espontània que causi cremades greus.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions