8 microones amb grill

El disseny es paga

Els microones cromats són més cars, però no millors
1 Gener de 2003
Img analisisbp

El disseny es paga

/imgs/20030101/img.analisis2.01.jpg
S’han analitzat vuit microones amb grill amb un preu que varia de forma notable: des dels 117 euros de Samsung CE-2817N als 300 euros de Sharp R-74ST. Els tres microones de color blanc i comptador analògic (Balay, Samsung i Fagor) són els més barats, i els dos metàl·lics de comptador digital, els més cars (Sharp i Sanyo). La millor relació qualitat-preu és el forn més econòmic, Samsung, per ser el segon millor valorat pels usuaris i oferir la major funcionalitat. Si per motius estètics l’usuari busca un microones cromat, Sharp, el més car, és el que obté millor valoració.

Un forn microones emet ones electromagnètiques d’alta freqüència que escalfen l’aigua de l’aliment i el cuinen des de dins, per això el producte es cou en comptes de torrar-se (mai supera els cent graus, la temperatura d’ebullició de l’aigua). aquesta és la raó també que l’interior de l’aliment estigui més calent que la seva superfície i que aquesta classe de forns no elevin la temperatura de recipients buits: la seva funció es limita a escalfar i descongelar aliments. Els microones amb grill, a més de l’emissor d’ones d’alta freqüència, incorporen dues barres de quars que proporcionen calor directa per a daurar i gratinar.

Tres usuaris habituals van qualificar cada aspecte del forn d’un a cinc punts. La valoració mitjana va superar els tres punts en els vuit casos, i van destacar LG i Sharp amb 3,6 punts pel seu manual i ergonomia. LG va obtenir la millor valoració en aspecte exterior (4,7), il·luminació (4) i visibilitat (4). Samsung va ser el pitjor valorat a nivell global (3,2 punts), encara que va destacar la seva posada en marxa (3,7) i claredat i utilitat dels comandaments i controls (4,7); però va fallar en il·luminació i manteniment i netedat (2 punts), estabilitat, dimensions i visibilitat (3).

Prova real

/imgs/20030101/img.analisis2.02.jpg
Per a provar cada microones s’hi va cuinar lasanya, canelons i pizza i s’hi va descongelar pa i espinacs. Samsung va obtenir la millor puntuació (4,6 punts de 5 possibles) i el pitjor va resultar LG, encara que també va merèixer una bona puntuació (3,3 punts), ja que a pesar de destacar positivament en la descongelació del pa (4 punts) i cocció de lasanya i canelons (5 punts), va aconseguir males puntuacions en temperatura i uniformitat i textura dels espinacs descongelats (2 punts).

Les dimensions d’un microones han de ser àmplies per dins i reduïdes per fora. Panasonic va ser el més petit i menys pesat (458 x 299 x 315 centímetres i 10,5 quilos) i el de menys capacitat interna (17,4 litres). Fagor va demostrar ser el més pesat i el de grandària major (541x316x410 centímetres i 19,2 quilos), però la seva cavitat interna només va ser la segona més gran (23,5 litres). En tots els casos, la capacitat real era inferior a la indicada (Fagor no informa d’aquesta dada), amb diferències que van arribar als 5,5 litres de defecte de Samsung. Panasonic va incorporar el cable més llarg, (145 centímetres), mentre que el més curt va ser el de Whirlpool, amb 91 centímetres.

LG, Balay, Sanyo, Sharp, Panasonic i Fagor ofereixen una potència màxima de 900 watts, la de Samsung és de 850 watts i Whirlpool és el menys potent amb 750 watts. Quant al consum real, Panasonic, un dels més potents, va ser el que va consumir menys en microones (1.155 watts) i en combinat (1.710 watts), mentre que Whirlpool va ser el de menor consum en grill (750 watts). Els que més electricitat van necessitar van ser Sanyo en microones (1.455 watts), LG en el grill (1.240 watts) i Fagor en ús combinat (2.566 watts).

Sistemes per a mesurar el temps

El temporitzador de cinc forns és digital, més car i només suposadament més precís (LG, Whirlpool, Sanyo, Sharp i Panasonic). En els altres tres (Balay, Samsung i Fagor), és analògic. El temporitzador de Whirpool és el que ajusta millor els temps de cocció (cada cinc segons) mentre que el pitjor és Balay (es gradua cada trenta segons). El més precís és un analògic, Samsung (només es desvia cinc centèsimes al minut) i el que pitjor mesura el temps és Fagor (allarga cada minut en més de dos segons).

La programació màxima dels temporitzadors analògics és d’una hora, i els digitals oscil·len entre 90 minuts (LG, Whirlpool, Sanyo) i 100 minuts (Panasonic, Sharp). Els programes predefinits simplifiquen l’ús del forn, ja que ajusten la potència i el temps de cocció en funció de l’aliment i el seu pes. Només els cinc microones amb temporitzador digital van oferir aquesta característica.

El nombre de posicions del regulador per a les tres funcions d’aquests forns (microones, descongelació i grill) ha de ser ampli perquè la potència de cocció resulti més precisa. El nombre total varia entre les dotze posicions de Whirpool i les set de Panasonic.

Els vuit forns disposen de safata giratòria, avisador acústic a l’acabament del programa i es van parar en el moment en què es va obrir la porta. LG, Whirlpool, Sanyo i Panasonic incloïen un bloqueig de seguretat que evita el funcionament accidental de l’aparell. En tots els casos es va poder alterar en marxa el temps de cocció programat, però la potència no es va poder canviar en funcionament en LG, Sanyo i Sharp.

La protecció enfront de la calor de l’interior es va analitzar sobreescalfant a la màxima potència de grill i microones una patata ensucrada i amb alcohol etílic, (circumstàncies que poden provocar que l’aliment es cremi). En cap forn es va activar el protector tèrmic sota aquestes condicions extremes, i els vuit van seguir funcionant. En Samsung i Panasonic es va incendiar fins i tot la part plàstica interior de la porta.

Informació al consumidor, bé

L’etiquetatge i el marcatge dels equips va ser permanent, comprensible i discernible. En cap mostra es podia accedir a parts actives amb el dit, i tant la prova de corrent de fuites com la de rigidesa dielèctrica (tests que mesuren el funcionament elèctric correcte de l’aparell) van ser superades per tots els forns. L’únic que no va superar la norma va ser Whirpool, ja que quan va ser escalfat sota condicions extremes es va produir fum en un cable aïllant. En Panasonic es va activar la protecció davant d’un funcionament defectuós; en LG, Balay, Samsung, Sharp i Fagor no va actuar cap protecció però no es van aconseguir nivells de temperatura excessius, i en Sanyo van sorgir espurnes que van ennegrir l’aïllant d’un cable.

Els assajos de resistència a la calor i al foc, escalfaments i estabilitat i riscs mecànics van deparar resultats correctes en tots els microones. Es van mesurar a cinc centímetres de distància les fuites d’ones, que en tots els casos estan entre deu i cinquanta vegades per sota del que dicta la norma.

L’únic forn que en el seu funcionament habitual pot afectar les prestacions d’altres electrodomèstics és Panasonic, el comportament elèctric del qual pot confondre el termòstat electrònic d’un frigorífic o interrompre un cicle de rentada d’una rentadora electrònica. Els altres set microones van superar aquestes proves de compatibilitat electromagnètica.

D’altra banda, els vuit van aprovar pel que fa a informació i protecció al consumidor. En tots els casos subministren instruccions d’instal·lació, ús i manteniment i incorporen un llibre de receptes. Whirpool i Fagor són els únics que es limiten a donar la garantia de sis mesos a què obliga la norma espanyola, mentre que la resta van oferir un any.

Consells d’ús

A més de llegir amb deteniment les instruccions de cada equip, convé seguir una sèrie de pautes que garanteixin un ús correcte del microones:

 • No posar en marxa el microones quan aquest es troba buit.
 • No introduir-hi elements metàl·lics, ni pisa amb pintura daurada o platejada.
 • Punxar i obrir els aliments hermètics (ous, llonganisses…) abans de cuinar-los
 • Si es fan servir recipients d’un sol ús de plàstic, paper o altres materials combustibles, s’ha de vigilar el forn constantment per a evitar que s’encenguin
 • Remenar el contingut dels biberons i els pots de menjar en treure’ls del forn i comprovar-ne la temperatura, per a evitar cremades.
 • Després de bullir líquids, cal obrir la porta del microones i esperar uns segons abans d’agafar el recipient. En cas contrari, en entrar en contacte l’aire i el líquid es pot produir una ebullició espontània que causi cremades greus.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat 8 microones amb grill, 5 d’ells digitals (LG MG 5562EX, Whirlpool TC 2250/WH, Sanyo EM-SL20, Sharp R-74ST i Panasonic NN-F359WB) i 3 analògics (Balay 3WG-2534, Samsung CE2817N i Fagor MW3-245GB), els preus dels quals van variar des dels 117 euros de Samsung CE-2817 fins als 299,91 euros de Sharp R-74ST. Els tres més barats eren mecànics i blancs i els dos més cars eren cromats i digitals.
 • Tots els microones van superar les exigents proves de seguretat excepte Whirlpool, en el qual va aparèixer fum durant l’assaig d’escalfament anormal. La radiació real d’aquests forns està entre deu i cinquanta vegades per sota del que marca la norma. En cap es va activar el protector tèrmic en sotmetre el microones a condicions extremes, i, fins i tot, les parts plàstiques interiors de les portes de Samsung i Panasonic es van incendiar. Panasonic pot interferir en el funcionament d’altres electrodomèstics.
 • Panasonic destaca per la seva alta potència de microones i baix consum real, unes dimensions i un pes reduïts, per presentar programes predefinits i bloqueig de seguretat, i per tenir la longitud de cable més llarga (145 cm). Fagor MW3-245 GB va ser el més gran i pesat, no va presentar programes predefinits ni bloqueig de seguretat, la mesura del seu temporitzador va ser la més inexacta, el temps màxim del seu programador va ser d’un dels més curts i el consum real en utilitzar el microones i el grill és el més elevat (2566 W).
 • Respecte a la qualitat global, els microones Whirlpool, Sharp i LG van obtenir la qualificació “Molt Bé”, Samsung, Sanyo i Panasonic “Bé”, mentre que en Balay i Fagor va ser “Normal”.
 • La millor relació qualitat-preu és Samsung per ser el més econòmic i funcional (4,6 punts sobre 5). Entre els microones cromats digitals destaca Sharp (el més car) pel seu disseny, bones característiques tècniques i funcionalitat i ergonomia (4 punts).
Marca SAMSUNG SHARP LG SANYO
Model CE2817N R-74ST MG 5562EJ EM-SL20
Preu
(euros)
117,00 299,91 244,50 282,63
Informació i protecció al consumidor
Marcatge CE Correcte Correcte Correcte Correcte
Instruccions
d’ús i
manteniment
Correcte Correcte Correcte Correcte
Informació de seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
Garantia Correcte Correcte Correcte Correcte
Seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
Compatibilitat electromagnètica (EMC) Correcte Correcte Correcte Correcte
Característiques tècniques
Color Blanc Metàl·lic Negre Metàl·lic
Dimensions
(amplexaltxp
frofund cm)
489x
275x
415
520x
305x
422
512x
307x
400
490x
353x
322
Pes (Kg) 14,1 16,4 16,9 16,5
Capacitat
indicada (L)
23 26 25 23
Capacitat
real (L)
17,5 24,7 23,2 19,8
Mecanisme del
temporitzador
Mecànic Digital Digital Digital
Precisió del
temporitzador (s)
10 10 10 15
Mesura d’1
1 min del
temporitzador 8min)
1:00,05 1:00,07 1:00,10 1:00,14
Programes
predefinits
No
Temps màxim
del programador (min)
60 99,9 90 90
Potència màx.
microones (W)
850 900 900 900
Posicions del regulador
Microones 6 3 6 6
Descongelació 1 2 1 1
Combinada (microones+grill) 3 4 3 2
Bloqueig de seguretat No No
Longitud del
cable (cm)
121 120 103 138
Consumo real (W)
Micro 1325 1380 1320 1455
Grill 1044 920 1240 1060
Tots dos 2207 2202 2400 2350
Protecció tèrmica No No No No
Accessoris
subministrats
3 3 3 3
Aspecte i
manuals
3,2 3,6 3,6 3,4
Funcionalitat 4,6 4,3 3,3 3,4
Valoració
funcional/
ergonomia (escala 1 a 5)
3,9 4,0 3,5 3,4
Qualitat global Molt Bé Molt Bé
Marca BALAY FAGOR PANASONIC WHIRLPOOL
Model 3WG-2534 MW3-245 GB NN-F359WB TC 2250/WH
Preu
(euros)
219,00 211,65 240,50 245,00
Informació i protecció al consumidor
Marcatge CE Correcte Correcte Correcte Correcte
Instruccions
d’ús i
manteniment
Correcte Correcte Correcte Correcte
Informació de seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
Garantia Correcte Correcte Correcte Correcte
Seguretat Correcte Correcte Correcte InCorrecte
Compatibilitat electromagnètica (EMC) Correcte Correcte InCorrecte Correcte
Característiques tècniques
Color Blanc Blanc Blanc Blanc
Dimensions
(amplexaltxp
frofund cm)
512x
307x
400
541x
316x
410
458x
299x
315
525x
293x
434
Pes (Kg) 16,4 19,2 10,5 17,3
Capacitat
indicada (L)
24 Ni 20,3 20
Capacitat
real (L)
22,8 23,5 17,4 19,6
Mecanisme del
temporitzador
Mecànic Mecànic Digital Digital
Precisió del
temporitzador (s)
30 15 10 5
Mesura d’1
1 min del
temporitzador 8min)
59,54 1:02,03 1:00,09 1:00,07
Programes
predefinits
No No
Temps màxim
del programador (min)
60 60 99 90
Potència màx.
microones (W)
900 900 900 750
Posicions del regulador
Microones 4 4 3 5
Descongelació 1 1 1 2
Combinada (microones+grill) 4 3 3 5
Bloqueig de seguretat No No
Longitud del
cable (cm)
101,5 120 145 91
Consumo real (W)
Micro 1450 1422 1155 1400
Grill 1200 1225 1029 750
Tots dos 2470 2566 1710 2010
Protecció tèrmica No No No No
Accessoris
subministrats
3 3 3 6
Aspecte i
manuals
3,5 3,3 3,4 3,3
Funcionalitat 4,0 3,7 3,4 4,2
Valoració
funcional/
ergonomia (escala 1 a 5)
3,8 3,5 3,4 3,8
Qualitat global Normal Normal Molt Bé

Un pero un

UN PER UN

SAMSUNG CE2817N

 • /imgs/20030101/sansumg.jpg 117 euros, el més barat
  Qualitat global: Bé
  Prova d’ús: 3,9 punts
 • La millor relació qualitat-preu. Color blanc. Temporitzador mecànic. El temporitzador més exacte. Sense programes predefinits ni bloqueig de seguretat. Un dels programadors més curts (màxim, 60 minuts). El de més opcions en el programa microones (6), però amb una única posició en la descongelació. En sobreescalfar l’equip a la potència màxima es va incendiar la part plàstica interna de la porta. La millor valoració en funcionalitat (4,6 de 5 punts), però la pitjor en aspecte i utilitat dels seus manuals (3,2).

SHARP R-74ST

 • /imgs/20030101/sharp.jpg 299,91 euros, el més car
 • Qualitat global: Molt bé
 • Prova d’ús: 4 punts Una bona opció. Color metàl·lic. Temporitzador digital. La major capacitat interna (24,7 litres). Amb programes predefinits, però sense bloqueig de seguretat. El programador més llarg (99,9 minuts) i la potència més alta (900 watts). El menor nombre de posicions per al regulador en el microones (3), i el major en descongelació (2). La puntuació més alta en aspecte i utilització dels manuals (3,6 punts) i la segona millor en funcionalitat (4,3).

LG MG 5562EX

 • /imgs/20030101/lg.jpg 244,50 euros
  Qualitat global: Molt bé
  Prova d’ús: 3,5 punts
 • Color negre. Temporitzador digital. El de més potència (900 watts). El nombre més gran de posicions en microones (6), i el menor en la descongelació (1). Amb bloqueig de seguretat i programes predefinits. El de menor consum en grill (1.240 W). La valoració més alta en la prova d’ús en aspecte i utilització dels manuals (3,6 punts sobre 5). La nota més baixa en funcionalitat (3,3 punts).

SANYO EM-SL20

 • /imgs/20030101/sanyo.jpg 282,63 euros, el segon més car
  Qualitat global: Bé
  Prova d’ús: 3,4 punts
 • Color metàl·lic. Temporitzador digital. Amb programes predefinits i bloqueig de seguretat. El microones de més potència (900 watts). El nombre més gran de posicions per a microones (6), però el menor per a descongelació (1) i el programa combinat (2). El de major consum en el programa microones (1.455 watts).

BALAY 3WG-2534

 • /imgs/20030101/balay.jpg 219 euros
  Qualitat global: Normal
  Prova d’ús: 3,8 punts
 • Color blanc. Temporitzador mecànic que només es podia regular cada 30 segons. Sense programes predefinits. Un dels programadors més curts (màxim, 60 minuts). Amb una potència màxima de 900 watts per al microones. Una única posició en el regulador per al programa de descongelació. Sense bloqueig de seguretat.

FAGOR MW3-245GB

 • /imgs/20030101/fagor.jpg 211,65 euros
  Qualitat global: Normal
  Prova d’ús: 3,5 punts
 • El segon més econòmic. Color blanc. Temporitzador mecànic. El més gran i el més pesat (541x316x410 centímetres i 19,2 quilos respectivament). El temporitzador més inexacte (1 minut dura 62 segons). Sense programes predefinits ni bloqueig de seguretat. El temps màxim del programador va ser dels més curts (60 minuts). El de més potència (900 watts). Única opció en el regulador per a la descongelació. El consum més alt en l’ús combinat (2.566 watts).

PANASONIC NN-F359WB

 • /imgs/20030101/panasonic.jpg 240,50 euros
  Qualitat global: Bé
  Prova d’ús: 3,4 punts
 • Color blanc. Temporitzador digital. Incompleix la norma de compatibilitat electromagnètica. Es va incendiar l’equip en sotmetre’l a condicions extremes. El de menor pes i menors dimensions (458x299x315 centímetres i 10,5 quilos). La menor capacitat interna (17,4 litres). Amb programes predefinits i bloqueig de seguretat. El de més potència (900 watts). El menor nombre de posicions per a microones (3) i descongelació (1). El cable més llarg (145 centímetres). El menor consum d’electricitat a l’utilitzar els programes microones i combinat (1.155 i 1.710 watts respectivament).

WHIRLPOOL TC2250/WH

 • /imgs/20030101/crisp.jpg 245 euros
  Qualitat global: Molt bé
  Prova d’ús: 3,8 punts
 • Color blanc. Incompleix la normativa de seguretat en produir fum en la prova de funcionament anormal. Temporitzador digital que es pot programar cada cinc segons. La potència de microones més baixa (750 W). El nombre més gran de posicions en combinat (5) i descongelació (2). El cable més curt (91 cm.). El de menor consum en el programa Grill (750 W). El nombre més gran d’accessoris (6).