Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Millor els concentrats: netegen igual, costen el mateix i són més còmodes

/imgs/20081101/analisisb-1.jpgEls últims anys, els consumidors es troben a les botigues, al costat dels detergents tèxtils líquids, altres de molt més petits, que amb menys quantitat de producte prometen la mateixa eficàcia. Si fos així, poques raons hi hauria per a carregar productes més incòmodes, però, realment els detergents concentrats són almenys tan bons com els seus equivalents més pesats?

S'han analitzat al laboratori quatre detergents líquids concentrats, que van des dels 0,23 euros per bugada de Colón 101 Manchas Ultraconcentrado fins als 0,30 euros d'Ariel Poder Concentrado. També s'han analitzat vuit detergents líquids convencionals, que costen des dels 0,17 euros per rentada de Flota fins als 0,26 euros de Skip Active Clean. Els preus s'han calculat dividint el preu de cada envàs pel nombre de dosis declarat pel fabricant, sense tenir en compte les dosis que s'anuncien com "de regal". Les versions concentrades d'Ariel i Skip són un 10% més cares per rentada que les convencionals, però en Colón i Wipp Express ocorre el contrari: la versió convencional és un 4% més cara.

Dixan Gel ofereix 58 ml més de producte del que declara l'etiqueta i Colón Ultraconcentrado, 15 ml més. Flota és l'únic que no arriba al que anuncia (en té un 1% menys). Els detergents concentrats són més petits, més lleugers i més fàcils d'emmagatzemar i el seu transport provoca menys emissions de diòxid de carboni. En principi, l'única diferència en la composició és la quantitat d'aigua, un ingredient que no afecta la rentada. La millor relació qualitat-preu d'aquesta comparativa és Colón 101 Manchas Ultraconcentrado: dels més eficaços contra les taques, amb el millor poder blanquejant, un preu intermedi i l'envàs més lleuger.

La dosi recomanada per rentada varia molt d'unes marques a altres. Dins dels detergents convencionals, les dosis més petites van ser les d'Omino Bianco, Flota i Elena (90 ml) i entre els concentrats, la més gran va ser la de Wipp Express (50 ml). No tots els fabricants concentren el producte en la mateixa mida: Colón és el més concentrat (la dosi convencional és 3,4 vegades més gran que la concentrada). El menys concentrat és Wipp Express, que només "encongeix" dues vegades.

Pel que fa a l'etiquetatge, Wipp Express Superconcentrado, Dixan i Omino Bianco tenien lletres una miqueta més petites del que especifica la norma a l'hora d'indicar el contingut net de l'envàs. No és l'únic incompliment detectat: la legislació europea obliga els fabricants a publicar els ingredients al webs, però quan es va fer aquesta comparativa Ariel Poder Concentrado i Elena 2 en 1 no complien aquest requisit legal.

Poder detergent

Les substàncies pròpiament detergents són els tensioactius. Se'n va mesurar la presència assecant de primer el producte per eliminar-ne l'aigua i després purificant-lo amb alcohol per eliminar-ne les sals (que no afecten la capacitat netejadora). Els productes amb més quantitat de substàncies detergents van ser Colón convencional i Skip concentrat (17 g i 16 g, respectivament). Les mostres amb menys substàncies netejadores van ser tres de convencionals: Flota (5,5 g), Dixan (5,8) i Elena (6 g). Aquesta prova va demostrar que alguns fabricants no només concentren, sinó que milloren la fórmula en la versió concentrada. Ariel va mostrar un 83% d'increment de tensioactius i Skip un 13% en relació amb les versions convencionals respectives. En Wipp Express i Colón passa el contrari: la fórmula concentrada té menys quantitat de matèria activa (47% menys en Wipp i 21% menys en Skip).

Eficàcia antitaques

Per comprovar l'eficàcia dels detergents a l'hora de llevar les taques es van rentar, amb cada detergent, tretze taques diferents en una rentadora amb 3 kg de càrrega a 30º C i amb una aigua de duresa mitjana (25ºHT), i després de la rentada es van comprovar els colors amb un espectròmetre. Es van triar taques grasses (maquillatge, hamburguesa), oxidables (vi, cafè) i taques proteiques i amilàcies, com la sang o la xocolata. Totes són especialment complicades. En tots els tipus de taques el millor va ser Ariel convencional, amb una eficàcia mitjana del 38% davant d'aquestes taques tan difícils. Els pitjors van ser també detergents convencionals: Elena (25%) i Flota (24%). Aquest nivell de neteja és suficient per a la brutícia habitual de moltes de les bugades, però per descomptat no és adequat per a robes molt brutes. Les taques més fàcils d'eliminar van resultar ser les grasses, mentre que les oxidables van donar els resultats més pobres. De fet, les taques de cafè i de te es van enfosquir a la rentadora. Per tant, malgrat reclams com ara "neteja total" o "el campió contra les taques" cap detergent no és eficaç al 100% i davant de taques difícils encara és necessari fregar, fer prerentada o afegir lleixiu. De fet, en el cas de les taques oxidables és millor fer servir detergents en pols o afegir productes específics a la bugada.

El fet que un detergent siga concentrat o convencional no indica la seua eficàcia. Ariel i Colón convencionals eren més eficaços que els concentrats equivalents, mentre que Skip i Wipp concentrats van donar més bon resultat que els convencionals de les mateixes marques.

Blancor total?

A més de l'eficàcia antitaques, es va analitzar quin detergent rentava més blanc. Per comprovar-ho es van rentar sis vegades tres mostres de teixit diferents (cotó, polièster i mixt) amb cada detergent (en total, 216 rentades) i es va mesurar la blancor Ganz (com més alt és aquest valor, més gran és la blancor percebuda). En els tres teixits, el blanc més brillant el va obtenir Colón, tant la versió convencional (140 Ganz), com la concentrada (141 Ganz). Els que menys blanquejaven van ser Flota (125 Ganz) i Dixan (125 Ganz).

Protecció dels colors

A un detergent, no se li demana només que siga eficaç i que deixe un blanc brillant, també se n'espera que protegisca els colors. Per valorar aquest aspecte s'han efectuat vint rentades amb detergent i sense. A continuació s'han mesurat 14 teixits de colors diferents amb un colorímetre, puntuant els resultats tal com indica la norma ISO 105 A05 de l'1 al 5 (en què 5 representa l'absència de degradació). En les rentades només amb aigua i sense detergent els colors van sofrir una pèrdua de 3,1 punts. Wipp Express és l'únic que no protegeix els colors: obté 3 punts, menys que amb només aigua. Els que més protegeixen els colors van ser Ariel (3,4 punts), Colón convencional (3,3), Elena (3,3) i Skip concentrat (3,3). Tampoc en aquest aspecte no es pot concloure que tots els concentrats es comporten igual. Skip i Wipp protegien millor els colors en la versió concentrada, però Ariel i Colón eren millors en la versió convencional.

Després d'avaluar tots aquests aspectes, les dues mostres de Colón, Ariel convencional i Skip concentrat van obtenir la millor valoració (excel·lent). Elena és l'únic que es queda en el "bé", i els altres set aconsegueixen el "molt bé".

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions