Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les pastilles deshidratades són semblants als caldos líquids i surten molt més barates

/imgs/20081101/analisisa1.jpgS'han analitzat 7 mostres de caldo de pollastre que també contenen vegetals, tres de les quals són pastilles deshidratades (Knorr, Avecrem i Maggi) comercialitzades en envasos de cartró, i quatre (Knorr, Gallina Blanca, Aneto i Don Simón) caldos líquids UHT envasats en bric d'un litre. Tots es poden conservar a temperatura ambient diversos mesos, però una vegada oberts, els líquids s'han de mantenir en la nevera durant no més de quatre dies.

Aquests caldos es poden prendre tal qual, però també s'usen com a condiment per a arrossos, pastes, potatges, guisats, salses de carn o peix. Si es consumeixen com un caldo temperen l'estómac i ajuden a combatre la gana, mentre que en l'ús com a condiment aporten sabor als plats. Però a penes tenen interès nutritiu, són prou salats i els deshidratats (però no els líquids) contenen molts additius, sobretot saboritzants.

Per comparar preus i les característiques nutricionals dels dos tipus de caldo, es va calcular el cost de preparar un litre de caldo amb les pastilles deshidratades seguint les indicacions del fabricant, dos per a un litre en tots els casos. Amb cada envàs de pastilles Knorr i Avecrem (12 unitats) es preparen 6 litres de caldo i amb el de Maggi (24 pastilles), s'aconsegueixen 12 litres. Com era d'esperar, les diferències en preu són enormes: un litre de caldo amb pastilles deshidratades costen de mitjana 0,20 euros, mentre que el cost dels caldos líquids en bric va ser de 2,02 euros de mitjana per litre, deu vegades més. Maggi (surt a 0,13 euros el litre) és el més barat. La mostra més cara va ser Aneto (3,3 euros), 25 vegades més que Maggi i 13 vegades més que els altres dos deshidratats. Gallina Blanca (1,71 euros) i Don Simón (1,59 euros), tots dos caldos líquids, costen gairebé la meitat que Aneto però continuen sent molt més cars que els deshidratats.

Dos dels set incompleixen la norma d'etiquetatge, els dos líquids (Don Simón i Gallina Blanca) i pel mateix motiu: per destacar ingredients amb imatges i per no indicar la quantitat. Els set indiquen la composició nutricional, encara que la norma no hi obliga.

L'anàlisi microbiològica va revelar que l'estat higienicosanitari de totes les mostres era correcte, la qual cosa era previsible atesa l'escassa humitat dels caldos deshidratats i l'esterilització UHT dels caldos líquids, que elimina els microorganismes. En un altre assumpte, cap caldo no va donar positiu en la prova d'organismes genèticament modificats (OGM), per la qual cosa es conclou que els set manquen de transgènics.

Alimenten aquests caldos?

El contingut de nutrients d'aquests caldos (proteïna -0,6% de mitjana-, greix -0,3%- i hidrats de carboni, 0,4%) és ínfim i semblant en tots, i el mateix ocorre amb el valor calòric (de mitjana, unes 6 calories per cada 100 mil?lilitres). Una tassa de caldo té 200 mil?lilitres, per la qual cosa aportaria (sempre parlant de mitjanes) un gram de proteïna, un altre d'hidrats de carboni, mig gram de greix i només 12 calories. Els líquids tenen, en general, una mica més de proteïna que els deshidratats i menys hidrats de carboni i, en canvi, una aportació calòrica semblant. I la mateixa quantitat de sal, que tot i ser considerable (el 0,9%, de mitjana) no peca d'excessiva, ja que s'estima que un aliment és massa salat a partir d'1,5% de sal. En conclusió: aquests caldos a penes alimenten, són un mer complement de la dieta.

El tast o l'anàlisi sensorial va deparar una sorpresa: els deshidratats Maggi (6,3 punts) i Knorr (6,5 punts) van ser més preferits que els líquids Don Simón (3,7 punts) i Aneto (5,3 punts), i les altres mostres va ocupar posicions intermèdies. Els dos més ben valorats en el tast són els més barats i els que més additius saboritzants contenen. I Aneto, el més car (3,30 euros) i natural (l'únic que no té additius, aromes afegides ni espessidors) va ser un dels que menys va agradar.

La millor relació qualitat/preu recau en Knorr deshidratat, per ser un dels que més va agradar en el tast, un dels més barats (el litre surt a 0,23 euros) i per la moderada quantitat de sal que té (0,7%). Maggi deshidratat és una altra opció (la més barata: surt a 0,13 euros el litre) però té additius que altres no incorporen, com ara antioxidants i colorants. La millor opció entre els caldos líquids és Knorr, el més barat dels del seu tipus.

Tenen carn?

El caldo amb més proteïna (1g/100ml) i, per tant, més contingut de carn d'aviram, és Knorr líquid, i els de menys proteïna, els dos (deshidratat i líquid) de Gallina Blanca, amb 0,2g/100ml. Don Simón líquid presumeix d'afegir pernil de Jabugo, tot i que figura entre els caldos amb menys proteïna. Aneto diu que ha utilitzat" de pollastre fresc de corral (22%)", quan destaca per la poca proteïna: 0,3 g/100ml. La norma, per a assegurar un contingut en aviram en els caldos, estableix un mínim, mesurat en nitrogen total. L'anàlisi va demostrar que les set mostres compleixen aquesta obligació legal: les que donen valors més baixos multipliquen per cinc aquest límit. La norma permet preparar aquests caldos usant, a més de carn d'aviram, "greix d'aviram, canals eviscerades fresques d'aviram o extracte de carn d'aviram".

Aquests caldos contenen de mitjana només el 0,3% de greix (0,3g/100ml), els líquids (0,4 g/100ml) el doble que els deshidratats (0,2 g/100ml). Gallina Blanca i Don Simón es declaren "baixos en greix" encara que els set caldos ho són. Tampoc tenen a penes carbohidrats, la mitjana és del 0,4 % i les diferències (el que més només arriba a 1g/100g) són irrellevants. Els carbohidrats són aportats per ingredients com el midó i la fècula, tots dos espessidors. Aneto, l'únic que no afegeix espessidors, va donar 0 g/100 g de carbohidrats. De totes maneres, el contingut en espessidors és ínfim en els caldos que n'incorporen. Knorr deshidratat declara sucre i glucosa i és un dels de més

hidrats de carboni, però es queda en 0,5 g/100 ml. Un aliment amb menys d'un 1% de cada macronutrient (hidrats de carboni, proteïna i greix) no pot ser energètic: aporten de mitjana 6 calories per cada 100 grams. Una tassa (200 ml) d'un d'aquests caldos suposa 12 calories, quan la ingesta diària recomanada per a un adult és de 2.000 calories. Els caldos líquids són una mica més calòrics, però la diferència és insignificant.

El més destacable, la sal

Aquests caldos contenen una quantitat considerable de sal (0,9 g/100 ml de mitjana), el màxim per a Gallina Blanca (líquid) i Maggi deshidratat, amb 1,1g/100ml, i el mínim per a Knorr deshidratat i Aneto (0,7g/100ml). La norma fixa un màxim d'1,25g/100ml de sal, que cap mostra no supera. Però prendre una tassa de 200 ml de caldo equival a ingressar de 2,2 a 1,4 grams de sal, quan es recomana no arribar als 6 grams de sal al dia. D'altra banda, es consideren aliments amb alt contingut en sodi els que superen els 0,6g/100ml (equival a l'1,5% de sal). Però la seua presència en els caldos no es deu només a la sal, ja que els deshidratats afegeixen potenciadors de sabor rics en sodi, com el glutamat monosòdic (en els tres deshidratats), el guanilat disòdic (Knorr i Maggi), l'inosinat disòdic (Knorr i Maggi) i el fosfat de sodi (Maggi). Però no hi ha diferències significatives en la quantitat de sodi (mitjana: 0,3g/100ml) entre els caldos. Alguns contenen altres additius (acidulants, antioxidants, colorants), vegeu l'"Un per un". Aneto és el caldo més natural, no afegeix additius, espessidors ni aromes.

Mereix el glutamat la mala fama que té?

S'atribueix al glutamat un efecte negatiu en la salut de persones sensibles a l'additiu. La reacció que genera és coneguda com la "síndrome del restaurant xinès", perquè era freqüent que els qui en sofrien els símptomes (cefalees, opressió toràcica, sensació de calor i formigueig, rigidesa i debilitat en les extremitats, atordiment, enrogiment facial i molèsties gàstriques) freqüentessen el menjar xinès. El glutamat (E621) destaca el sabor dels aliments i augmenta el sabor salat. S'associa amb la percepció d'un cinquè sabor bàsic, l'"umami", semblant al de la carn. És additiu habitual en plats preparats com ara sopes de sobre, pastilles de caldo, condiments per a amanides, barreges d'espècies i precuinats com ara pizzes, canelons i lasanyes. Són nombroses les investigacions que han arribat aquests últims anys a la conclusió que el glutamat és un condiment segur i pràctic.

S'ha comprovat que les reaccions d'intolerància que poden aparèixer després d'ingerir menjar oriental podrien ser deguts més per ingredients d'aquesta cuina (marisc, fruits secs, espècies i herbes) que no pel glutamat. Les institucions alimentàries el qualifiquen d'additiu segur i, potser perquè es troba de manera natural en aliments frescs, s'ha determinat innecessari especificar un consum màxim diari acceptable de glutamat.

CONSUMER EROSKI ha mesurat la quantitat de glutamat d'aquests set caldos d'aviram. Només va aparèixer glutamat en els tres deshidratats, i les quantitats van ser en tots els casos de 0,1g/100ml, deu vegades menys que el màxim admès.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions