Drets d'autor a Internet

L'ús a Internet de treballs aliens "amb totes les de la Llei"

El respecte a les llicències d'ús dels continguts d'Internet evita sorpreses desagradables
1 Novembre de 2008
Img internet listado 459

L'ús a Internet de treballs aliens "amb totes les de la Llei"

/imgs/20081101/internet1.jpgUn internauta troba una imatge que li agrada a Internet i ni tan sols es fixa en qui n’és l’autor. La copia al seu ordinador i després, quan decideix obrir un bloc a la Xarxa, la utilitza com a imatge de capçalera. Amb els mesos, el bloc es fa més i més popular i aquesta fotografia corre de navegador en navegador. Llavors, un dia l’internauta rep un correu del propietari de la imatge que va copiar en què el commina a retirar la foto i fins i tot l’amenaça amb accions legals. El propietari del bloc es troba davant del dilema que si retira la imatge el seu bloc perdrà el disseny “de marca” que s’ha fet tan popular a la Xarxa. Però si no la retira, pot incórrer en delicte i veure’s davant d’un tribunal o pagant una forta multa… En canvi, si s’hagués fixat d’antuvi en el tipus de llicència que tenia la fotografia, s’hauria estalviat molts disgusts; no són poques les ocasions en què no n’hi ha prou de citar l’autor per a poder utilitzar un contingut cultural amb total llibertat.

Aquesta situació, tot i ser fictícia, és cada vegada més habitual en els incipients mitjans de comunicació en línia, ja siguen blocs, xarxes socials, portals de notícies o simplement pàgines personals d’usuaris. Al començament, era habitual utilitzar sense gaire preocupacions les imatges i els texts que es trobaven a través dels buscadors. En la majoria dels casos, s’executava sense intenció d’apropiar-se de l’obra d’un altre autor, però la realitat és que se’n feia un ús il·lícit.

Cultura accessible però no sempre lliure

De manera gradual, els autors de les obres (és a dir, qualsevol usuari que publique una fotografia, una cançó, un vídeo o un text en un lloc web) han adquirit consciència dels seus drets, a més del domini suficient de la tecnologia per a detectar si algú està utilitzant les seues creacions sense permís o sense respectar les llicències establertes. En l’actualitat, sembla menys arriscat utilitzar un contingut aliè de forma inapropiada.

La cultura a Internet és accessible a tothom, però això no significa que sempre puga ser utilitzada per terceres persones sense cap mena de control. En una proporció considerable, només és possible sota certes condicions, i en molts casos no ho és en absolut. És important tenir-ho en compte i fixar-se bé en el tipus de llicència que té cada contingut per a evitar disgusts.

Copyright i Creative Commons

Totes els texts i fotos tenen drets d’autor, i als seus creadors els protegeix el copyright. Si l’autor no hi al·lega res en contra, només ell ostenta tots els drets sobre l’obra durant la seua vida i fins setanta anys després de la seua mort. Això implica que només l’autor o els seus hereus poden fer còpies de l’obra, reproduir-la, interpretar-la, crear-ne obres derivades o presentar-la públicament. Qui vulga usar-la ha de demanar permís. Les úniques excepcions són el dret de cita (que permet reproduir fragments) o la còpia privada, sobre l’extensió de la qual es manté una gran controvèrsia.

El creador també pot renunciar al copyright i que la seua obra passe al domini públic. Però també hi ha una tercera alternativa: les llicències copyleft, que permeten a l’autor definir un ampli rang de possibilitats per a concretar com vol que s’utilitze la seua obra. La llicència copyleft més popular és Creative Commons. Les obres amb Creative Commons (exhibeixen les sigles CC) en permeten la còpia i distribució per part d’altres usuaris, però amb les acotacions, conegudes com a atributs, que decidisca l’autor. Les limitacions són les següents:

  • Attribution: exigeix la cita de l’autor de l’obra.
  • Noncommercial: obliga que el qui la copie no puga obtenir-ne benefici econòmic.
  • No Derivative Works: l’obra s’ha de distribuir sense modificacions (per exemple, una foto amb aquesta llicència no es pot utilitzar en un collage).
  • Share Alike: exigeix que totes les obres derivades es distribuïsquen sempre sota la mateixa llicència del treball original (per exemple, prohibeix que un llibre amb copyright s’il·lustre amb una foto CC).

Aquests atributs són combinables perquè l’autor es faça la llicència a la seua mida. Així, un grup musical pot decidir que qualsevol pot copiar les seues cançons sempre que se’ls cite (Attribution) i que ningú guanye diners amb això (Noncommercial). O també podria prohibir que un discjòquei les remesclés incloent-hi també l’atribut No Derivative Works. Per als autors, escollir i aplicar una llicència és tan simple com entrar a la pàgina web i emplenar un senzill formulari.

Buscar i usar obres amb llicència CC

La millor opció per a no trobar-se sorpreses desagradables en l’ús d’una obra digital és decantar-se només per les que inclouen una llicència Creative Commons (CC) o semblant, ja que n’hi ha prou de respectar-ne els atributs per a evitar demandes posteriors. Abunden els llocs web en què els usuaris poden penjar continguts amb aquesta llicència: Flickr.com (en fotografia) i Youtube.com (en vídeos) són els més coneguts.

El servei Flickr conté milions de fotografies que guarden els usuaris. I encara que per defecte atorga a cada imatge una llicència copyright, també permet assignar llicències CC. Encara més, Flickr disposa d’un cercador d’imatges que, a més de buscar per etiquetes (tags) col·locades en cada imatge pels usuaris, permet seleccionar només imatges amb la llicència CC.

També el servei Stock.xchng permet guardar nombroses fotografies que tinguen llicències d’ús obert, encara que en aquest cas no permet expressament llicències CC sinó un altre tipus semblant i amb una qualitat molt alta. El servei permet buscar-les per ordre de més descarregades a menys, per etiquetes o bé per ordre d’actualitat. A més, xarxes socials com MySpace contenen abundant música amb CC que els usuaris poden descarregar-se i reproduir als seus llocs web.

Una forma ràpida i efectiva de trobar continguts CC és fer servir el cercador específic (a la part superior dreta) del navegador Firefox, que indaga a través de nombrosos llocs com ara Google, Flickr, OWL Music Search o Yahoo! També el nou navegador de Google, Chrome, disposa del mode “recerca predeterminada” per als continguts exclusivament amb llicència CC. N’hi haurà prou de posar la paraula clau del contingut que es vol buscar en la caixa d’adreces perquè apareguen els resultats.

Tot i això, convé prestar una atenció especial als atributs que té cada llicència: sempre cal indicar de forma ben clara qui és l’autor del contingut i enllaçar de forma adequada al seu lloc web. També convé evitar l’aprofitament de contingut de webs comercials si un dels seus atributs el prohibeix.