Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Prestacions i drets per maternitat i paternitat : La maternitat i la paternitat també són drets laborals

Durant el primer semestre del 2008 s'han gestionat al nostre país més de 180.000 permisos de maternitat i quasi 140.000 de paternitat

/imgs/20081101/informe1.jpgLa mirada dels pediatres, infermers i educadors infantils ha deixat de dirigir-se en exclusiva a les mares. També es fixa en el pare del nounat, el lloc del qual ha estat buit en les seues consultes i sales de reunions durant anys. Gràcies en bona mesura a les reformes legals, quan el nadó necessita durant les primeres setmanes de vida les atencions d’aquests professionals, pot anar escortat no tan sols per la mare sinó també pel pare, que s’acull a un dret, el del permís o la baixa per paternitat. Encara que la responsabilitat familiar està molt lluny d’un repartiment igualitari, des de l’entrada en vigor de la Llei Orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva entre dones i homes, tant el pare com la mare tenen el dret, després del naixement del xiquet o xiqueta, d’una suspensió del treball amb prestació econòmica del 100% de la base reguladora corresponent i reserva del lloc de treball.

Després d’aquesta baixa per maternitat/paternitat, tots dos progenitors poden gaudir d’una hora de lactància, sol·licitar una excedència fins que el xiquet complisca tres anys o sol·licitar una reducció de jornada si el petit és menor de sis anys. En els primers sis mesos del 2008, l’Institut Nacional de la Seguretat Social va gestionar al nostre país 180.333 processos de maternitat i 139.483 de paternitat, als quals va dedicar 929 milions d’euros (825 milions per a les mares i 104 per als pares) per sufragar les prestacions. A més, fins al 30 de juny d’enguany, 20.865 pares (19.307 dones i 1.558 homes) van fer un parèntesi en la seua vida laboral i van gestionar una excedència per criar els seus fills.

Amb tot, encara queda molt de camí per recórrer en matèria de conciliació laboral i familiar. Les 16 setmanes de baixa per maternitat que estableix la llei situen Espanya en el vuitè lloc en la classificació europea, encapçalada per Suècia amb 96 setmanes i seguida de Noruega amb 52, segons un informe elaborat a seixanta països per la consultora Mercer Human Resource. En l’últim lloc es troba Portugal, que només concedeix el permís de maternitat durant dotze setmanes.

Baixa per maternitat, un dret de mares i fills

La baixa per maternitat és el període de descans a què tenen dret les mares treballadores, ja siga per compte d’altri o per compte propi, després de donar a llum per cuidar el seu nadó. Al nostre país, aquesta baixa per maternitat es concreta en 16 setmanes de baixa remunerada al 100%, ampliable a dues setmanes més per cada fill, a partir del segon, si és un part múltiple, i en cas de discapacitat del nadó. Aquest dret també es pot exercir en els casos d’adopció i acolliment del nadó, tant si és permanent com temporal, sempre que els fills siguen menors de sis anys.

De les 16 setmanes, les sis primeres tenen la funció de repòs obligatori per a la mare. Les 10 setmanes restants es poden repartir entre el pare i la mare de forma simultània o consecutiva, sense oblidar que no es tracta de 10 setmanes per a cada un sinó que es reparteixen entre els dos. Tanmateix, aquest període es pot transformar-se en 20 setmanes a mitja jornada, sempre que la treballadora arribe a un acord amb l’empresa.

En el cas que un dels progenitors gaudisca d’aquest període de descans, i un d’ells decidisca reincorporar-se al treball abans de complir el termini màxim, pot “cedir” els dies que li resten de baixa a l’altre progenitor. Així, del total dels permisos per maternitat tramitats durant la primera meitat d’enguany, 2.687 corresponen a pares que han percebut la prestació per cessió de la mare, un 2,5% més que el 2007.

Ara bé, perquè la treballadora puga percebre la prestació ha de complir un d’aquests dos requisits: o haver estat afiliada a la Seguretat Social durant, almenys, nou mesos abans del dia del part, o haver cotitzat un mínim de 180 dies els cinc anys anteriors al naixement del fill. Si no és així, encara que tinga dret a la suspensió del contracte durant 16 setmanes, la duració de la prestació per a la treballadora serà de 42 dies naturals comptadors des del part.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions