Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Més que energètiques, són estimulants

/imgs/20020601/analisisa01.jpg S'han analitzat cinc productes denominats "beguda energètica" o "Energy drink", i un (Guaraná Lamanita) que es defineix com a "Beguda refrescant d'extractes". En realitat, la seva aportació energètica és moderada, unes 45 calories per cada cent mil·lilitres. L'OMS suggereix que, per la seva composició i efectes, es denominin "begudes estimulants".

S'assemblen a qualsevol refresc amb gas, ja que comparteixen com a ingredients bàsics l'aigua carbonatada i el sucre. La principal peculiaritat és que les cinc begudes que s'anomenen "energètiques" incorporen cafeïna i vitamines i, que en alguns casos, duen afegit també taurina, inositol, minerals, extracte de guaranà i altres components. El que més les caracteritza és l'aportació de compostos amb efectes a nivell metabòlic.

L'energia que aporten procedeix de sucres senzills (sacarosa, glucosa o fructosa), que representen entre el 11% i el 12 % del seu contingut, mentre que el seu contingut en greix i proteïna és nul. Aquests percentatges se situen en l'interval en què l'absorció d'aquests sucres és ràpida, la qual cosa pot resultar beneficiosa com a font energètica i de líquids si la seva ingesta es produeix durant la pràctica d'esports de llarga durada. Aquestes begudes aporten també vitamines i minerals (electròlits) en quantitat suficient perquè 100 mil·lilitres cobreixin, i en alguns casos superin, la quantitat diària recomanada (QDR) d'alguna vitamina, com la B6. En altres vitamines (C, B2, niacina...), fins i tot sent menor, la quantitat és molt apreciable.

De totes maneres, el que més distingeix aquestes begudes és el seu contingut en cafeïna, que arriba als 340 mg/litre i que duplica el de les begudes refrescants de cola si bé resulta equiparable al d'una tassa de cafè.

La cafeïna estimula el sistema nerviós central i pot fer que augmenti el rendiment muscular i s'incrementi la utilització dels àcids grassos com a font d'energia, de manera que s'estalvïi glucogen, principal font d'energia durant la pràctica de l'esport. Això explica que el Comitè Olímpic Internacional defineixi la cafeïna com a substància dopant. La cafeïna, a més, indueix sensacions de benestar i alerta.

El guaranà és una planta que creix a Veneçuela i Brasil, i sobre els seus efectes circulen llegendes que no tenen cap aval científic. El seu component essencial és la guaranina, substància químicament idèntica a la cafeïna. La llavor de guaranà conté un 5,8% de cafeïna (en mitjana, el cafè de la varietat aràbica té un 1,2% de cafeïna). També conté teofileta i teobromina, substàncies d'efecte excitant semblant al de la cafeïna. Aquestes llavors contenen també fibra vegetal, midó, aigua, resina, pectines, àcid tànnic i saponines. El caràcter gras de la llavor del guaranà i de substàncies com l'àcid tànnic o les saponines fan que l'alliberament de la guaranina es faci més lentament que el de la cafeïna.

Una altra substància d'algunes d'aquestes begudes és la taurina, un aminoàcid essencial condicionat (el nostre organisme és capaç de sintetitzar-ne, però es pot trobar en quantitat insuficient) que participa en el metabolisme dels greixos i facilita així l'absorció, transport i utilització dels àcids grassos a fi d'obtenir energia. Altres funcions estan relacionades amb el teixit muscular, per la qual cosa la taurina pot ser interessant en la pràctica d'alguns esports.

En resum, aquestes begudes poden provocar canvis metabòlics ocasionals que alteren la utilització de les reserves d'energia del nostre organisme, i fan que augmenti l'ús dels greixos i s'estalviï glucogen (forma d'emmagatzemar els hidrats de carboni), a més de l'efecte estimulant de la cafeïna. No aporten gaire energia, però alguns treballs científics indiquen que milloren el rendiment esportiu i augmenten el nivell d'alerta dels seus consumidors.

Què tenen i en quina proporció

Les sis contenen sucres senzills al voltant del 12%. Red Bull es distingeix per la seva proporció de sacarosa elevada (8%), mentre que en la resta és baixa (entre l'1 i 2% en Guaraná Lamanita i Speed Unlimited) o gairebé nul·la. Red Bull a penes porta fructosa incorporada, mentre que les altres en tenen entre un 5% i un 6%. També conté menys glucosa (2,6%) que la resta, que tenen entorn del 6%. L'absorció de sacarosa en el nostre organisme és més ràpida que la de glucosa i molt més que la de fructosa.

Quant a la cafeïna, varia des dels 6mg/L en Guaraná Lamanita fins als 341 mg/l en Red Bull. La segona proporció més baixa de cafeïna és la de B52 (263 mg/l), i li segueix Guaraná Natural (300 mg/l). El contingut en cafeïna per envàs d'aquestes cinc begudes és semblant al d'una tassa de cafè.

El consumidor no ha d'ingerir de manera despreocupada aquests productes, especialment si es tracta de persones amb sensibilitat a la cafeïna o que sofreixin problemes d'hipertensió o problemes cardíacs.

D'altra banda, ni Guaraná Lamanita ni Guaraná Natural indiquen el seu contingut en extracte de guaranà, encara que ambdues el destaquen en l'etiqueta. Es pot pensar que Guaraná Lamanita té poc de guaranà, pel baix contingut en cafeïna detectat en l'anàlisi. Però en Guaraná -que a més d'extracte de guaranà afegeix cafeïna- en ser la guaranina i la cafeïna químicament idèntiques, no es pot discriminar l'extracte de guaranà del contingut total de cafeïna. La taurina es troba en quantitats importants en Dynamite (4,6 g/l) i Red Bull (4,0 g/l), i en dosis modestes en Speed Unlimited (0,7 g/l) i B52 (0,5 g/l). Guaraná Lamanita i Guaraná Natural no afegeixen aquest aminoàcid.

Finalment, es va analitzar el contingut en vitamines. Totes menys Guaraná Lamanita (en aquest producte no es va trobar cap vitamina), tenen vitamina B6, des dels 4 mg/l de Speed Unlimited i Guaraná Natural fins als 24-25 mg/l de Dynamite i Red Bull. I àcid pantotènic, des dels 23-24 mg/l de B52 i Red Bull fins als 5-6 mg/l de Dynamite i Guaraná Natural. Per la seva banda, Speed Unlimited i Guaraná Natural van presentar una proporció de vitamina C semblant (138-139 mg/l), per sota dels 231 mg/l de B52. La niacina, o vitamina B3, es va detectar en Red Bull (81 mg/l), B52 (62 mg/l) i Guaraná Natural (34 mg/l). Quant a la riboflavina o B2 es va trobar en Red Bull (6 mg/l), Guaraná Natural (3,2 mg/l) i Dynamite (0,9 mg/l). Van aparèixer tres vitamines més: l'àcid fòlic (només en B52, amb 0,64 mg/l), biotina (només en Speed Unlimited, amb 0,32 mg/l) i vitamina B12, només en Red Bull, amb 23,9 micrograms/l. Crida l'atenció l'elevada proporció que en tenen algunes: una llauna de Red Bull aporta el 100% de la quantitat diària recomanada (QDR) d'àcid pantotènic, el 310% de vitamina B6, el 113% de B3, el 94% de B2, i, el més sorprenent, el 598% de B12. Aquestes quantitats no resulten perjudicials, però no s'ha d'ingerir aquestes begudes a manera de suplements vitamínics. Només Guaraná Lamanita inclou conservants: sòrbic i benzoic, conjuntament 326 mg/l. Encara que conjuntament no supera el contingut permès d'aquests conservants (400 mg/l), sí que el supera en el de benzoic; té 289 mg/l i la norma permet fins a 150 mg/l.

Etiquetatge, moltes irregularitats

La inclusió de mencions com ara "El més prohibit" (Speed Unlimited) en la denominació és de legalitat molt dubtosa. Un producte alimentari no s'ha d'atribuir en el seu etiquetatge efectes o propietats que no té. Doncs bé, el que es diu en dues mostres és difícilment demostrable. Guaraná Natural diu: "El guaranà natural procedent de l'Amazones és utilitzat pels oriünds de la zona gràcies als seus potents efectes revitalizadors, i aporta energia i vigor a qui en pren", mentre que Red Bull assegura "Amb Taurina. Revitalitza el cos i la ment".

Si un ingredient figura en la denominació o es destaca en l'etiquetatge, s'ha d'assenyalar de forma quantitativa. Guaraná Natural i Guaraná Lamanita, per tant, han d'indicar el seu percentatge d'extracte de guaranà però no ho fan. En Guaraná Natural s'esmenten els efectes "revitalitzants" del guaranà, la qual cosa en qualsevol cas sembla ben difícil si aquest es troba en dosis baixes, com a simple aromatitzant. I en el llistat d'ingredients de B52 es va detectar un error, ja que apareix "Acidulant: Taurina", quan segurament es refereix a l'àcid cítric. En Guaraná Lamanita, d'altra banda, el lot i la data de caducitat, pel lloc en què apareixen, no poden comprovar-se en el moment de la compra.

Ja en els aspectes positius, totes menys Guaraná Lamanita inclouen informació nutricional sobre la quantitat d'energia, proteïna, greix i hidrats de carboni i vitamines. I només en Dynamite, de minerals. Red Bull i Dynamite informen "No és recomanat per a diabètics o persones sensibles a la cafeïna" i B52 i Speed Unlimited estenen aquesta recomanació als nens. Guaraná Natural indica que "pel seu alt contingut en cafeïna, s'ha de prendre en quantitats limitades." I recomana no consumir-lo a diabètics, nens i persones sensibles a la cafeïna.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions