Vacances dels nens

Els més petits també necessiten desconnectar

1 Juny de 2002
Img listado informe

Es poden aprofitar les activitats d’estiu perquè el nen aprengui a conviure, a compartir experiències i a ser independent

Els més petits també necessiten desconnectar

/imgs/20020601/informe01.jpg
Els pares de 3 milions i mig de nens s’enfronten a partir d’aquest mes a la pregunta de tots els estius: què fem amb els nens? El període vacacional que per als més petits significa descans i diversió, suposa, per als pares, un estrés afegit i bastants maldecaps, ja que només poden gaudir d’un mes de descans. Es planteja, per tant, la tasca complicada d’omplir les hores de lleure dels petits de la casa, a poder ser amb una persona adulta que supervisi les seves activitats. I és que els nens, igual que els adults, desitgen i necessiten un període de vacances estivals que els permeti deixar enrere, durant un temps, hores d’estudi, de deures, d’ocupacions extraescolars i de totes les obligacions que formen part de la seva vida quotidiana al llarg del curs. Les possibilitats perquè els nens passin uns dies fora de l’entorn familiar són moltes i molt variades. Triar la millor opció dependrà de les seves necessitats i aficions i, sobretot, de l’edat. Campaments, escoles d’estiu, classes d’idiomes i esportives… totes les opcions són vàlides quan les vacances escolars i les vacances dels adults no coincideixen. El que en un principi es veia com un suport a l’educació, s’ha convertit en una forma pràctica i divertida entretenir els més petits, mentre els pares atenen la seva feina. A més de gaudir de les vacances, els nens aprenen a conviure, a compartir experiències i a ser independents. Lluny de pares i familiars aprenen a ser autosuficients, ja que han d’ocupar-se de tasques que habitualment no fan, com ara parar i desparar la taula, fer el llit o recollir i ordenar les seves coses.

Els avis, l'opció més recurrent

En les noves estructures socials, on la mare i el pare treballen, és un dilema decidir qui cuidarà els nens. L’opció més segura i econòmica és, en la majoria dels casos, deixar els petits amb els avis.

La funció de cangurs que exerceixen els avis durant l’època estival és, en la majoria dels casos, molt beneficiosa per a totes les parts implicades: ajuda els nens a comprendre el concepte d’evolució i continuïtat de la família, a més de millorar-ne l’afectivitat; proporciona als pares la tranquil·litat de deixar els seus fills en bones mans… de manera gratuïta (els avis no cobren pels seus serveis), i els més grans se senten útils i actius.

Colònies

Són l’alternativa més segura i còmoda, especialment per als més petits (hi poden anar nens des dels 4 anys). L’allotjament té lloc en cases o albergs preparats per a acollir grups nombrosos. Els programes combinen activitats pedagògiques i lúdiques. Sota la supervisió de monitors es duen a terme jocs, excursions, tallers creatius, representacions de teatre, esports i cursets d’idiomes. Col·legis, ajuntaments i diputacions són els principals encarregats d’organitzar cada any aquestes trobades per als més petits. La Caja de Burgos ofereix a 344 nens de la província entre 10 i 12 anys la possibilitat de gaudir d’uns dies de diversió al palau renaixentista de Saldañuela. L’estada en aquestes colònies té un cost aproximat de 145 euros. Una altra entitat financera que també organitza colònies és la BBK (Bilbao Bizkaia Kutxa). Les colònies de l’obra Social de la BBK estan dirigides a nens i nenes entre 7 i 13 anys.

Campaments

Són semblants a les colònies, però els nens hi conviuen en tendes de campanya instal·lades provisionalment en paratges naturals, per la qual cosa s’accentua més el contacte dels petits amb la natura. A més, l’acampada ajuda a desenvolupar la camaraderia i el treball en equip, i potencia l’agilitat i la bona psicomotricitat dels nens.

Es desenvolupen tot tipus d’activitats relacionades amb el medi ambient, com ara l’observació de plantes i animals, excursions per l’entorn o itineraris ecològics.

Recentment s’han posat de moda els campaments amb activitats multiaventura en què els nens poden iniciar-se, sota les directrius i vigilància de professors i monitors especialitzats, en la pràctica de diverses modalitats esportives: escalada, vela, equitació, bicicleta de muntanya, piragüisme, tir amb arc…

Ajuntaments, diputacions, col·legis i organismes culturals organitzen campaments d’estiu en què una estada de 15 dies pot costar entre 90 i 390 euros.

Granges-escola

En aquests centres, els petits urbanites tenen contacte amb el medi rural. Aprenen a munyir una vaca, a recollir els ous de les gallines, a treballar l’horta, a preparar pa i galetes, etc. Paral·lelament, també hi poden participar en activitats suplementàries com ara tallers de teatre o manualitats, esports o cursets d’idiomes.

El preu varia segons que es tracti d’un establiment de caràcter públic (dependent de diputacions o ajuntaments) o privat. El cost mitjà per setmana d’estada és de 180 euros.

Ludoteques, lleure urbà

Sense necessitat de sortir de la ciutat, les ludoteques constitueixen una opció interessant per evitar que els nens es passin tot el dia inactius. Promogudes per ajuntaments i institucions, les ludoteques són locals destinats al lleure infantil enfocat des d’una perspectiva informal d’educar. O el que és el mateix, intenten acomplir una sèrie d’objectius educatius mitjançant activitats lúdiques. Aquests centres ofereixen als nens l’oportunitat d’utilitzar jocs que no tenen a casa pel seu preu elevat. A més, els permeten participar en jocs organitzats per animadors que són professionals de l’educació. Les diferents activitats aconsegueixen reunir nens d’edats semblants que mitjançant la interacció i la cooperació, es desenvolupen físicament, emocionalment i cognitivament.

Esport urbà

L’estiu és una època ideal perquè els nens practiquin o s’iniciïn en algun esport. Són nombrosos els ajuntaments, poliesportius municipals i clubs privats que organitzen cursets a preus assequibles.

A Madrid, el Club Estudiantes organitza des de fa anys el Campus entrenament. En aquest cas és una activitat diürna, per la qual cosa els nens entre 6 i 14 anys tornen cada nit a casa. El preu d’aquest prestigiós campus és de 239 euros.

També els equips de futbol organitzen campus i escoles d’estiu per als més petits. El València CF posa en marxa per segon any consecutiu un campus per a nens i nenes de 8 a 12 anys. En aquest cas es pot passar una setmana sencera, amb nits incloses, durant el mes de juliol per un preu de 450 euros. També ofereix la possibilitat de no passar-hi la nit, amb la qual cosa el preu es redueix a 270 euros. En aquesta estada, els més petits, a més d’exercicis i entrenaments esportius dirigits al futbol, disposen d’un professor d’anglès, natació, piscina, excursions i xerrades sobre alimentació i vida sana.

A les zones costaneres trobem nombrosos cursos i estades per aprendre diferents esports aquàtics. En la major part de les localitats litorals de la Comunitat Valenciana i Andalusia els ajuntaments organitzen cursos de vela, submarinisme o navegació. Els preus oscil·len entre els 87 euros o els 421 euros de sis dies de navegació al veler Zorba de Greenpeace.

L’ajuntament de Bilbao ofereix als nens del municipi amb edats compreses entre els 6 i els 12 anys la possibilitat d’iniciar-se en tot tipus de modalitats esportives durant el mes de juliol. Patinatge, jocs populars, tenis, aeròbic, bàdminton, hípica, surf o piragüisme són alguns dels esports que els bilbaïns més petits poden practicar una vegada que els seus pares paguin els 30 euros que costen aquestes activitats.

Cursos d’idiomes

Una modalitat que té cada vegada més adeptes són els cursos d’idiomes organitzats en campaments, albergs o colònies. Nens a partir de 4 anys poden passar part de les seves vacances escolars complementant l’estudi d’un idioma amb altres activitats com ara tallers culturals, música i esports. Un curs d’anglès de 15 dies en contacte amb la natura costa entre 206 i 600 euros. Una altra possibilitat és enviar els nens a estudiar un idioma a un altre país. Només es recorre a aquesta opció a partir de certes edats, i quan els nens són autònoms i amb capacitat per aguantar més d’una setmana sense la seva família. Des d’internats per a preadolescents i adolescents (classes d’idioma, excursions organitzades, allotjament al mateix col·legi, tutors que es responsabilitzen íntegrament dels menors), fins a entitats privades que busquen allotjaments particulars perquè els nens o adolescents convisquin amb una família, les possibilitats són variades. El preu de l’estada en famílies, amb classes d’idioma i algunes activitats programades oscil·la entre els 1.560 euros (un mes a França) i els 1.953 euros (quatre setmanes a Anglaterra). L’estada en règim d’internat sol duplicar el preu d’una estada en família.

Abans de triar una activitat...

 • Valori les preferències i aptituds del seu fill i busqui activitats que s’ajustin al seu desenvolupament psicològic i social.
 • Les activitats més convenients per als més petits són les que els permeten estar en contacte amb altres nens i nenes, i preferentment en un medi natural: campaments, colònies, campus esportius, etc.
 • La primera vegada que el seu fill vagi d’acampada o de colònies li serà més fàcil si té més elements familiars i coneguts al seu entorn.
 • Informi’l de tots els detalls, porti’l a les reunions preparatòries i mantingui la seva il·lusió. Però si no hi vol anar, respecti el seu desig sense recriminar-li la por que pugui tenir.
 • Abans d’inscriure els seus fills en qualsevol tipus d’activitat, asseguri’s que els monitors que se’n faran càrrec tenen la titulació corresponent a l’activitat que impartiran. Els monitors esportius han d’estar reconeguts per les federacions corresponents.
 • Exigeixi una assegurança que cobreixi els possibles riscs d’accident.
 • No s’oblidi de facilitar als organitzadors un telèfon on el puguin localitzar en el cas que sorgeixi qualsevol eventualitat.
 • Asseguri’s que les instal·lacions es troben en condicions d’higiene i seguretat òptimes. Tots els centres de vacances han de tenir la llicència municipal corresponent i un programa d’activitats. Si no és així, desconfiï’n.
 • Si envia el nen a estudiar un idioma a un altre país en règim d’allotjament familiar, anoti el telèfon de contacte del tutor i informi’s dels costums, horaris, relacions, etc., de la família d’acollida.
 • Si el seu fill pateix alguna malaltia i necessita medicar-se, informi’n els responsables del centre de vacances. No s’oblidi de la targeta de les vacunes i d’una fotocòpia de la targeta de la Seguretat Social. Si el seu fill sofreix algun tipus d’al·lèrgia, notifiqui-ho als monitors.
 • No està de massa que el nen vagi proveït del carnet d’identitat o d’algun tipus de document en què s’especifiquin l’adreça i els telèfons de contacte.
 • L’equipatge ha de ser lleuger, i ha d’incloure roba còmoda de cotó, roba de pluja, tovallola, útils de neteja, cantimplora, lot… Marqui totes les seves coses amb el seu nom.

Parcs infantils

D’origen anglosaxó, els parcs infantils van començar a veure’s en restaurants de menjar ràpid d’EUA i Anglaterra. A poc a poc, la idea s’ha anat estenent a grans superfícies comercials i magatzems, que busquen l’entreteniment i la diversió dels nens mentre els seus pares fan les compres o es dediquen a gaudir del temps lliure de què disposen.

Aquests parcs són espais de grans dimensions, i la seva finalitat se centra en l’entreteniment dels nens. Per a això disposen d’una sèrie d’instal·lacions que ofereixen la possibilitat de gaudir d’una gran varietat d’activitats: tobogans, piscines de boles, espais per a desenvolupar el joc simbòlic, racons de construcció, tallers de dibuix, jocs de taula, i en alguns casos, suports informàtics per als més grans.

Dirigits a nens amb edats compreses entre 1 i 12 anys, aquests centres disposen de monitors la funció principal dels quals és l’atenció i l’organització de les activitats lúdiques que presenta el parc. Estan oberts tots els dies de la setmana amb horaris de 10,00 a 21,00 hores i amb un cost entre 3 i 4,80 euros l’hora.

Alguns organismes, com la Caja de Ahorros de Navarra, han programat activitats específiques durant els mesos d’estiu als parcs infantils “Pequeland” i “Txiqui-Park” per als fills menors d’edat dels titulars de la targeta del Club 10.