Residències canines

Les vacances de la mascota

Aquestes residències són una alternativa a l'alça, accessible per a la butxaca i sobretot respectuosa amb la nostra mascota
1 Juny de 2002
Img listado miscelanea

Les vacances de la mascota

/imgs/20020601/miscelanea01.jpg

Els gossos són, sens dubte, l’animal de companyia favorit a nostre país. Encara que no n’hi ha un cens oficial, es calcula que a Espanya conviuen com a mascotes més dos milions i mig de gossos, encara que només 800.000 estan identificats mitjançant microxip. No obstant això, sembla que l’arribada de l’època estival converteix aquests desinteressats amics en un destorb, especialment a l’hora de planificar els desplaçaments vacacionals.

Segons xifres oficials, al nostre país s’abandonen anualment al voltant de 125.000 gossos. Una part d’ells aconsegueix tornar a la seva casa, però la resta són sacrificats o moren atropellats o desnodrits. El maltractament als animals que es registra en el nostre país ens allunya d’una Europa molt més conscienciada entorn d’aquest problema. Sense anar més lluny, hi ha una organització alemanya (Alba) que anuncia en Internet un servei que s’ocupa de les despeses d’adopció de mascotes espanyoles. De moment, de poc serveixen les campanyes de sensibilització que diverses institucions llancen cada estiu per conscienciar els ciutadans sobre el terrible hàbit de desfer-se del cadell que ha crescut o d’abandonar l’amic de quatre potes que ara no encaixa en la nostra nova casa (les dues principals causes d’abandó). El delicte està previst com a falta molt greu en la majoria de les comunitats i les sancions previstes oscil·len entre els 300 i els 18.000 euros. Les residències canines es converteixen, davant d’aquest desolador panorama, en una opció més que vàlida per a les vacances de la mascota familiar.

Residències canines

Deixar-lo amb un familiar o un amic és una opció, però no sempre resulta possible. Portar-lo de viatge pot ser inviable o provocar moltes despeses. I així, contractar el servei d’una de les aproximadament 515 residències canines del nostre país és una alternativa a l’alça. Encara que en un principi poden no semblar barates -costen al voltant de 8 euros diaris-, convé recordar tot el que hi faran pel nostre amic de quatre potes: el cuidaran, l’alimentaran, el passejaran i el mantindran net. I encara que la primera vegada que passi uns dies a la residència canina l’animal sofrirà l’abandó i podrà presentar un quadre de depressió lleu i deixi d’alimentar-se, ho assumirà amb resignació per a ocasions posteriors, sempre que el tracte anterior hagi sigut l’adequat.

Exigents amb la residència

Fixi’s en els aspectes següents a l’hora de triar una residència canina per a la mascota familiar:

 • /imgs/20020601/miscelanea02.jpg

  Si les residències canines compleixen correctament amb les funcions bàsiques que se’ls encarrega -donar de menjar i beure als animals, proporcinar-los un lloc per a orinar i defecar i desinfectar-lo-, l’estat de la seva boca i ungles serà l’adequat quan vagi a buscar-lo i provarà que han cuidat bé el gos.

 • La nutrició també ocupa un paper molt important en la salut dels animals i ha d’ajustar-se a cada mascota de forma individual i atenent les seves preferències. Òbviament, races diferents requereixen distint tipus d’alimentació.
 • A la qualitat de l’aigua, generalment no se li atorga la importància merescuda. Cal exigir higiene i que estigui controlada analíticament.
 • La construcció inadequada de les instal·lacions també pot ser origen de diversos problemes. Esdevé essencial una bona ventilació: la traqueobronquitis infecciosa canina és comuna en poblacions tancades, però la seva incidència és molt menor quan hi ha un bon intercanvi d’aire. Les superfícies poroses són difícils de netejar i poden albergar agents infecciosos, ous de paràsits o orina que poden irritar la pell. Per això cal fixar-se que les superfícies proporcionen un bon drenatge (un sistema de reixetes o slats poden facilitar enormement la neteja i la desinfecció, però d’un disseny que dificulti que les ungles s’hi enganxen). És ideal un sòl no relliscós però que no raspi les potes.
 • De forma semblant les gàbies no han de ser poroses per facilitar-ne la neteja i evitar problemes de salut als animals. Hi ha casos descrits d’enverinaments per plom a partir de superfícies pintades, gàbies i tassons de ceràmica recoberts amb pisa.

Si és la primera vegada que deixa la seva mascota en una residència canina…

 • Visiti la residència abans de deixar-hi la mascota. Fixi’s en la netedat de les gàbies, en l’espai obert per a passejar i comprovi l’actitud dels gossos allotjats.
 • Asseguri’s que l’espai destinat per al seu gos sigui de 6 metres quadrats, el doble si ha de compartir la gàbia.
 • Recordi que la seva mascota ha de tenir la cartilla en regla, aquesta exigència ens farà assegurar-nos que és comú en tots els inquilins de la residència.
 • Deixi un telèfon de contacte i procuri comptar amb un familiar o amic que pugui acudir a la residència si ocorre cap cosa.
 • El preu estimat perquè la residència sigui adequada està al voltant dels 8 euros al dia (inclou el menjar).
 • Si és possible, sol·liciti que respectin la dieta que porta el seu gos i que li donen mateixa marca de pinso.
 • Reservi amb antelació l’estada, les millors residències estan molt sol·licitades.
 • La primera vegada que deixi la seva mascota en una residència pot portar-hi un coixí o una peça de roba amb l’olor del seu amo, així sentirà menys l’abandonament.
 • En la mesura que es pugui, sigui fidel a la residència, la segona vegada serà menys traumàtica que la primera, encara que generalment quan vagi a buscar-lo es mostrarà esquerp i necessitarà uns dies per a reconciliar-se amb qui l’ha abandonat per una temporada.
 • Adverteixi del caràcter de la seva mascota: si pot sortir a passejar amb altres gossos del seu mateix sexe, si obeeix, si és juganer, si persegueix les ovelles, si té el costum de menjar el que troba, assenyali els seus punts dèbils. No tingui vergonya d’estendre’s en explicacions, ajudarà els cuidadors a comprendre millor l’animal.
Viatjar amb la mascota, una altra opció

Abans d’emprendre un viatge amb la mascota, convé plantejar-se les qüestions següents: el gos es troba en un bon estat de salut?, gaudirà del viatge?, serà benvingut al lloc de destinació?, serà possible ocupar-se’n com a casa? Les millors mascotes per a portar-les de viatge són les

que estan acostumades a sortir i a passejar amb cotxe o a ser transportades en gàbies per a animals. Si el seu gos no està acostumat a sortir de casa seva i el viatge ha de ser llarg, convé passejar-lo abans de sortir, perquè s’habituï.

Hi ha algunes precaucions que convé prendre:

 • Assegurar-se que la cartilla veterinària està en regla.
 • Si vol viatjar a un altre país, esbrini si necessita certificats especials.
 • Prevegui qualsevol medicina que pugui necessitar durant el viatge.
 • Si trobar l’aliment habitual pot ser difícil, porti una provisió suficient per a les vacances i evitarà problemes digestius que puguin causar els canvis sobtats d’alimentació.
 • No oblidi el plat del menjar i de l’aigua del seu gos, ni tampoc els elements per a la seva higiene personal (raspalls, tovalloles, xampú, etc.)
 • Si no té posat el microxip, cal col·locar-l’hi. Ja resulta obligatori en gairebé totes les regions: és la garantia de reconèixer l’animal, si es perd.