Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Si el propietari d'un habitatge reclama a l'inquilí que l'abandoni perquè la necessita, ha d'ocupar-la en un termini màxim de 3 mesos

La meva dona i jo vivíem en un habitatge llogat de renda antiga. A finals de l'any 2000 vam rebre una carta notarial en la qual ens informaven que els propietaris necessitaven el pis per al seu fill i que havíem d'abandonar-lo en el termini d'un any. Em vaig presentar en la notaria i em van dir que no hi podia fer res. La veritat és que hem llogat un altre pis i tenim por que ens passi alguna cosa semblant amb l'actual. Podrien tornar a obligar-nos a abandonar aquest pis? Quant a l'anterior casa, tinc la certesa que no hi viu ningú viu des que la vam abandonar, tant les persianes com les finestres estan tancades i sabem que hi han tallat l'aigua i l'electricitat. La poden llogar novament, vendre-la o tindre-la buida?

/imgs/20020601/consultorio02.jpg Respecte de la primera qüestió, el nou contracte de lloguer tindrà, conforme a la Llei d'Arrendaments Urbans de 1994, una durada mínima de cinc anys. Si en el contracte figura un termini inferior, es prorrogarà obligatòriament per terminis anuals fins a arribar als cinc anys, llevat que l'inquilí manifesti a l'arrendador la seva voluntat de no renovar-lo. L'arrendador també podrà denegar la prorroga del contracte, si així constés en el contracte de forma expressa, però amb una sola condició: la necessitat personal d'ocupar l'habitatge.

En relació a la denegació de la prorroga de l'anterior contracte de lloguer, hauria sigut apropiat oposar-se a abandonar el pis mentre els arrendadors no informessin i acreditessin la causa de la necessitat del fill. Però, en qualsevol cas, com que els inquilins el van abandonar en el termini d'un any des del requeriment, l'obligació del propietari -del fill, en aquest cas- era ocupar-lo en el termini de tres mesos. En cas contrari, l'inquilí podrà recuperar-lo en els següents tres mesos, i tornarà a ser vigent el contracte primitiu, i fins que no transcorrin tres anys, comptats des de la data en què l'inquilí torna a l'habitatge, l'arrendador no podrà intentar ocupar-lo de nou. De la mateixa manera, si el pis és ocupat per l'arrendador o pel seu fill, però abans que passen tres anys es lloga a un tercer, l'inquilí desallotjat en pot instar la recuperació, i adquirir novament vigència el contracte primitiu. En el cas que ens indica el lector, sembla que l'habitatge no ha sigut ocupat pel fill; per això, disposa d'un termini de tres mesos per a recuperar-lo en les mateixes condicions. Per a això, li aconsellem que acudeixi a un advocat i que tingui molt en compte la brevetat dels terminis. A més, poden reclamar els danys i perjudicis soferts, com podrien ser les rendes del seu nou habitatge i les despeses de mudança.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions