Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les diferències de preu no estan justificades

/imgs/20070501/analisisb-1.jpg Els preservatius són una forma eficaç, barata i còmoda d'evitar embarassos no desitjats i l'única manera de protegir-se davant de les malalties de transmissió sexual i de la sida. L'àmplia gamma de condons que en l'actualitat ofereix el mercat fa que el consumidor, més enllà de gustos personals, es pregunte si els diferents tipus de preservatius són igual de segurs. Per comprovar-ho s'han analitzat quinze preservatius, de cinc tipus diferents (normals, extragrossos, de colors i sabors, estriats i fins) que costen cada un des dels 0,51 euros de Prime Original fins als 2,48 euros de Safex Forte, els més cars amb diferència. Dotze d'aquests models es comercialitzen en capses d'una dotzena d'unitats, Durex Contacto Total i Durex Pleasuremax vénen en envasos de sis i Safex Forte en capses de tres preservatius. En total, el laboratori ha provat més de 750 condons, tots de làtex (no aptes, per tant, per a al"lèrgics a aquesta substància).

Tots els condons analitzats van superar les exigents proves de seguretat a què van ser sotmesos, excepte Durex Extra Seguro, que no va aportar l'extra de seguretat que indica la seua denominació: és tan segur com la resta dels "normals", no més. Per això, la millor relació qualitat-preu és el preservatiu més barat de cada categoria: Prime Original entre els normals (0,51 euros cada un), Benetton Colores entre els de colors i sabors (0,54 euros), Prime Estriado (0,54 euros) i Control Forte (0,90 euros) entre els extraforts. En el cas dels sensibles, s'ha optat pel més car, Durex Contacto Total (1,33 euros), per ser el més fi.

Extraforts i els altres

La llei divideix clarament els condons extraforts dels que no ho són, i els exigeix que porten en la denominació la llegenda: "extrafort", "extraresistent" o "hipersegur". Durex Extra Seguro no inclou cap de les tres, però CONSUMER EROSKI ha considerat que la seua al"legació "Extra Seguro" és, per als consumidors, equiparable a les altres tres. Per això s'ha mesurat amb la mateixa exigència que els altres preservatius extraforts. Això sí, encara no s'han fet estudis clínics que determinen de forma categòrica si els condons més grossos es trenquen amb menys freqüència. El que sí que es pot assegurar és que són menys sensibles.

La resistència es mesura allargant cada preservatiu fins que es trenca. La norma no fixa un mínim de tracció per als condons normals, però sí que ho fa per als extraforts, que han de suportar 100 Newtons (N) de tracció. Dos dels models extraforts van aprovar amb resultats discrets: Control Forte (101 N) i Safex Forte (99 N, dins del rang d'error de la prova). Durex Extra Seguro es va comportar igual que els preservatius normals, i no va suportar més de 75 N de tracció, per tant va suspendre la prova. La resistència en els altres tipus de condons és, com era d'esperar, propera als 70 N: Control Estriado és el millor dels normals (96 N), seguit de Control Nature (86 N) i Control Fussion (83 N). Durex Contacto Total (68 N) és el menys resistent, però suficient per a un ús convencional. Els que més s'allarguen abans de trencar-se són Durex Pleasuremax (s'estiren un 890% de la grandària original), Control Fussion i Durex Extra Seguro (els dos amb 860%), mentre que el que menys s'allarga és Durex Contacto Total, que arriba al 740%.

Pressió i volum

Els condons s'omplen amb aire fins que esclaten per comprovar la pressió que suporten. La llei regula que els extraforts han d'aguantar 2 kilopascals (kPa) com a mínim. Durex Extra Seguro també va suspendre en aquesta prova, perquè es va quedar en 1,7 kPa. Els preservatius normals, estriats, de colors o extrafins han de suportar 18 decímetres cúbics d'aire (dm3) i 1 kPa de pressió. Safex Sensitive va ser el menys resistent, però amb valors molt superiors als que marca la llei: 1,3 kPa i 33 dm3. Control Fussion i Durex Extra Seguro (els dos 53 dm3) van ser els que més aire van suportar fins a esclatar. Pel que fa a la pressió, Control Forte (2,7 kPa), Safex Forte (2,4 kPa) i Benetton Colores (2,3 kPa) són els més resistents.

Tots els condons van superar la llargària i l'amplària que fixa la norma. Els 15 van vorejar o van superar els 20 cm de longitud (molt per sobre dels 16 cm a què obliga la llei) i la seua amplària va oscil"lar entre els 51 mm de Control Estriado i els 55 mm de Durex Pleasuremax i Durex Tuttifruti. Quant a la gruixària, la norma només especifica que la dels extraforts ha de ser de més de 0,06 mm, però aquesta xifra la superen fins i tot els preservatius normals. El més gros és Control Forte, que arriba als 0,119 mm, mentre que el més fi, i per tant, més sensible, és Durex Contacto Total (0,068mm).

Per comprovar que els condons no tenen cap forat es van omplir amb 300 mil"lilitres d'aigua destil"lada, es van suspendre i es van examinar per assegurar-se que no hi havia fugues. Per comprovar que tampoc tenen microfugues, es van fer rodar sobre un paper absorbent acolorit. Els 15 analitzats van superar aquesta prova.

Aquests preservatius estan lubricats. La quantitat de lubricant en cada un va ser satisfactòria, però amb diferències: Durex Contacto Total (433 mg de lubricant) i Prime Original (439 mg) van ser els menys lubricats, seguits de Benetton Colores (443 mg). Els més generosos en aquest element van ser Safex Forte (622 mg), Control Estriado (601 mg) i Durex Extra Seguro (597 mg).

Condons envellits al laboratori

Es van comprovar els valors de pressió, volum, resistència i allargament dels condons després de ser envellits al laboratori per simular què ocorreria si s'utilitzés un preservatiu prop de la seua data de caducitat. Aquest procés es va portar a terme posant cada preservatiu a 70º C durant 168 hores, fet que hauria d'alterar-ne l'eficàcia. Els resultats no van diferir molt dels aconseguits amb els condons no envellits. Les variacions més significatives van ser les de Durex Natural i Durex Tuttifruti, que redueixen la resistència als 60 N (tenien al voltant de 70 N) i la de Benetton Colores, que una vegada envellit només es va allargar 7,5 vegades sobre la seua mida original.

D'altra banda, l'etiquetatge de tres dels quinze condons és incorrecte: Durex Contacto Total per no indicar la preceptiva amplària nominal del condó, i els dos Safex per oferir les instruccions únicament en anglès.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions