Vídeo: "You Tube Crash" / Web: Eric Saeter" / Cuinar a la xarxa

1 Maig de 2007

Vídeo: "You Tube Crash" / Web: Eric Saeter" / Cuinar a la xarxa

El vídeo del mes:

“You Tube Crash”, per T-Dub

/imgs/20070501/img.internet-2.01.jpg T-Dub és el nom artístic d’un internauta nord-americà amb vocació de raper, amb preferències per l’estil “old school”, que recull el rap del final dels setanta i el començament dels vuitanta, època en què s’utilitzaven parts de melodies soul, disc i funk com a base musical per a les rimes. Així, sobre un suau sample vocal femení, T-Dub rapeja, amb sensualitat i cadència digna de Justin Timberlake, una història de la recerca incessant de l’amor de la seua vida en el popular portal Youtube, muntat amb extractes d’altres vídeos penjats al portal i en el quals les xiques es presenten a si mateixes a l’estil de les agències matrimonials.

La pàgina del mes

“Eric Saeter”

/imgs/20070501/img.internet-2.02.jpgAquest internauta de Seattle és amant de la fotografia més exquisida i exigent. Maneja amb molta mestria tant la combinació de colors (amb clara preferència pels vius i els contrastats) com les escales de grisos, on la brillantor és fonamental per a conferir a cada element una pàtina metàl·lica. També utilitza tècniques mixtes de fotografia i edició digital mitjançant programes informàtics per aconseguir acabats originals més pròxims al dibuix al carbó o a l’aquarel·la. Sens dubte, Saeter és una mostra més de l’immens talent amateur que respira la gran comunitat de Flickr, i navegar per les seues pàgines successives d’imatges és un autèntic gaudi visual.

Navegar a la carta

Cuinar a la xarxa

Internet és la base de coneixement més gran del món i també el magatzem més gran de receptes de cuina. Són milers les pàgines dedicades a les cuines del món, elaborades per usuaris o per professionals, que donen peu perquè l’aficionat a la cuina invente noves receptes o faça martingales ocasionals quan no té ni imaginació, ni diners, ni temps.

“Epicuris”

/imgs/20070501/img.internet-2.03.jpgUna pàgina web molt àmplia amb nombroses seccions dedicades a la pràctica culinària i a l’art dels fogons. En la presentació presumeixen de ser el magatzem de receptes més gran del món. Més enllà de la certesa d’aquesta afirmació, la pàgina té un disseny esplèndid, amb nombrosos apartats que contenen menús per a tot tipus de situacions i un munt d’articles escrits per experts dels diferents territoris gastronòmics del món. També disposa d’una guia de restaurants i tot tipus de delicadeses. Té, però, dos inconvenients: està en anglès i no sempre especifica el procés de preparació dels plats d’una manera metòdica i ordenada. També peca d’una excessiva vocació publicitària: omple la pantalla de finestres emergents.

“A foc lent”

/imgs/20070501/img.internet-2.04.jpg Es tracta de la revista gastronòmica electrònica que publica el cuiner basc instal·lat a Palma de Mallorca Koldo Royo; s’hi ofereixen receptes, consells de cuina, notícies i reflexions personals. La seua vocació és clarament interactiva, i anima els usuaris que envien tant receptes com consultes per correu electrònic. Royo, de la seua banda, s’ofereix a contestar-les amb la major brevetat possible.

“Totes les receptes”

/imgs/20070501/img.internet-2.05.jpg Es tracta d’una comunitat d’aficionats a la cuina que bolquen en aquesta pàgina les seues receptes favorites, així com aquelles que van trobant en altres llocs web o que els expliquen altres persones. Així, van creant una interessant base de dades de receptes de cuina de tot el món. El disseny de la pàgina és exquisit, amb moltes i sucoses imatges dels menjars, en què els ingredients són llistats degudament i el procés és descrit de forma metòdica. A més, ofereix el valor energètic del plat, el seu percentatge de fibres, proteïnes i greixos. Això sí, en anglès.

“La pàgina de cuina de Yahoo!”

/imgs/20070501/img.internet-2.06.jpg La pàgina de cuina de Yahoo! és un luxe, molt a l’estil anglosaxó, amb nombroses imatges suggeridores, propostes de receptes, recerques per ingredients, països, valors energètics, horaris, etc. També té una magnífica col·lecció de vídeos on es mostra de forma didàctica i entretinguda com podem cuinar tot tipus de plats del món. Només està en anglès, desgraciadament.

“Els podcast de Guisando.org”

/imgs/20070501/img.internet-2.07.jpg Guisando.org va començar sent un bloc comunitari de receptes de cuina molt complet, que incloïa llistat d’ingredients, boniques fotografies i fins i tot un programa de ràdio en format podcast (gravacions de veu que es poden descarregar des de la xarxa als reproductors de MP3), i que amb el pas del temps ha anat perdent força fins a convertir-se en un simple llistat de receptes sense més “sabor”. Amb tot, les gravacions que es van fer fins al final del 2005 no tenen pèrdua, tant pel seu valor testimonial de l’auge del podcasting com per l’afecte amb què estaven realitzades. Encara estan accessibles en castellà i no han perdut la vigència.