Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Biocarburants : Biodièsel: una realitat amb moltes virtuts... i alguns inconvenients

Les limitacions en les emissions de gasos d'efecte hivernacle orienten l'atenció a un combustible menys contaminant, encara que amb un cost de producció més alt i una implantació encara escassa.

Exposició Universal de París, any 1900. L’inventor alemany Rudolf Diesel presenta el primer motor dièsel de la història, que funciona amb oli de cacauet, com un “motor d’oli”. El seu creador pretén amb això potenciar l’agricultura com a font d’energia. Però el gira-sol, o els cacauets, són molt cars i el petroli s’imposa.

Any 2007, més d’un segle després, a la UE es produeixen 35 milions de m3 de biocombustibles, entre els quals es troba el biodièsel, obtingut a partir de plantes oleaginoses. El temps ha donat la raó al senyor Diesel, els olis vegetals ja s’utilitzen com a combustible i l’etiqueta distintiva del biodièsel resulta ja visible en desenes de gasolineres, tant en estat pur (l’anomenat B100, és a dir, al 100%) com mesclat amb gasoil en proporcions que oscil·len entre el 10% i el 20% (els anomenats B10, B15 o B20), tal com permet la legislació espanyola de carburants.

Diversos factors fan que cada vegada siga més important buscar fonts d’energia renovables. L’escalfament global, la pujada del petroli, protocols com el de Kioto i l’esgotament dels combustibles fòssils estan portant els països a fomentar les fonts d’energia renovables i a fixar-se terminis per a la seua introducció. La legislació exigeix que el mercat europeu de biodièsel per a transport i calefacció arribe als 10.000 milions de litres anuals al 2010. Així i tot, i d’acord amb les dades de la Unió Europea, la capacitat de producció actual és només de 2.400 milions de litres anuals.

Al nostre país, i d’acord amb les dades recopilades per l’Associació de Productors d’Energies Renovables (APPA), la producció de biocarburants a Espanya va arribar al 2006 a 445.577 tones, de les quals el 28% van correspondre a biodièsel (124.577 t). Tot i això, les vendes de biocarburants van créixer al 2006 a un ritme molt inferior al de la producció, i van augmentar només un 19% respecte a l’any anterior, fins arribar a les 241.849 tones, de les quals al voltant del 21% eren de biodièsel (62.909 t). En termes energètics, les vendes nacionals de biodièsel procedents de les plantes espanyoles van representar únicament una quota de mercat del 0,23% del conjunt del gasoil d’automoció consumit a Espanya al 2006, que va sobrepassar els 24 milions de tones equivalents del petroli, tep.

A Espanya hi ha 12 plantes que produeixen biodièsel i n’hi ha desenes que es troben en projecte. Tot i això, només 200 de les més de 8.500 gasolineres que funcionen al nostre país, 125 a Catalunya, ofereixen biodièsel, mentre que a Alemanya i Àustria aquest producte es comercialitza ja en 1.800 gasolineres.

Matèries primeres vegetals

El biodièsel es produeix a partir d’olis vegetals, verges i reciclats. L’oli vegetal verge s’extrau de la llavor conreada deixant enrere la farina de llavor, que es pot usar com a farratge animal. L’oli és refinat abans d’incorporar-lo al procés de producció. Encara que es poden trobar més de tres-cents tipus d’oleaginoses, les més comunes en la producció d’aquest biocarburant són la colza, la planta amb més rendiment d’oli per hectàrea, la soja, el gira-sol i la palma, encara que també es poden utilitzar olis usats, com els de fregir, que és una matèria primera molt barata i a més permet reciclar el que en un altre cas serien residus.

Precisament, les matèries primeres més utilitzades al nostre país per a la fabricació de biodièsel són els olis de fregir usats i l’oli de gira-sol. També s’estan fent proves amb oli de colza i amb Brassica carinata, coneguda com la mostassa etíop.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions