Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Analitzats 103 centres d'aprimament de tot el país : Centres d'aprimament: una falta de rigor molt grossa i una informació molt lleugera

El 68% dels centres suspèn, el 46% proposa tractaments amb "productes estrella", un de cada tres planteja pèrdues de pes poc saludables i en més del 30% els clients no són atesos ni per metges ni per experts en nutrició

/imgs/20070501/img.tema-portada.01.jpg L’operació biquini ja ha començat per a moltes persones. Les farmàcies, parafarmàcies, herbolaris, centres de dietètica i establiments semblants ofereixen una multitud de productes destinats a la reducció del pes corporal. Segons els últims estudis, al 2003 els espanyols ens vam gastar més de 2.000 milions d’euros en tot tipus de tractaments aprimadors. Anuncis que prometen pèrdues de pes ràpides i sense quasi cap esforç, dietes personalitzades per a cada client i primeres consultes gratuïtes, envien els destinataris d’aquesta publicitat a centres que, com s’ha comprovat, no sempre disposen de personal qualificat en nutrició.

La pregunta que cal fer-se és si aquests establiments informen o aconsellen correctament els seus usuaris. I la resposta que aporten les dades recollides en aquest estudi és concloent: no. Lluny de millorar els paupèrrims resultats d’un estudi semblant fet cinc anys enrere, les conclusions del nou informe de CONSUMER EROSKI descriuen un panorama gens falaguer. No es pot catalogar d’una altra forma el fet que dos de cada tres establiments analitzats (el 68%) suspenguen l’examen plantejat per aquesta revista i que, d’aquests, el 84% reba un “molt deficient”. Només el 18% aprova sobradament.

Els defectes més comuns: la majoria no identifiquen de manera adequada el problema, expliquen malament i detallen encara pitjor el tractament que proposen a l’usuari. Un de cada tres centres d’aprimament planteja pèrdues de pes excessivament ràpides perquè resulten saludables i duradores, proporció que coincideix amb la de centres en què els clients no són atesos per metges especialitzats o experts en nutrició. A més, el 46% recomana tractaments amb “productes estrella” (productes o suplements dietètics en comptes d’una dieta personalitzada que tinga en compte els hàbits alimentaris i els estils de vida del pacient).

Aquesta és la inquietant radiografia que han obtingut els tècnics de CONSUMER EROSKI que, fent-se passar per clients interessats a perdre pes, han fet una visita a 103 establiments repartits en 18 ciutats del país: 10 a Madrid i Barcelona, 7 a València i Bilbao, 6 a Màlaga, Sevilla i Saragossa, 5 a la Corunya, Alacant, Còrdova, Múrcia, Sant Sebastià, Valladolid i Vitòria i 4 a Granada, Oviedo, Pamplona i Santander. Dels 22 tècnics que van visitar els centres, la meitat d’ells no necessitaven aprimar-se, cinc patien una lleugera sobrecàrrega (un problema essencialment estètic) i la resta, 6 persones, eren obesos de diferent grau.

/imgs/20070501/img.tema-portada.02.jpg Es van establir, comptant amb la col”laboració d’experts en dietètica i nutrició i amb l’assessorament mèdic pertinent, els criteris que podrien determinar si un centre d’aquest tipus permet al client perdre pes d’una manera eficaç i saludable. Els resultats d’aquestes visites tenen un denominador comú: les promeses que fan per a perdre pes i els tractaments que proposen susciten la desconfiança dels experts en dietètica i nutrició, perquè fixen metes impossibles d’aconseguir amb dietes saludables.

Mateix nom, diferent servei

Els tècnics de CONSUMER EROSKI van visitar 103 establiments representatius de l’àmplia tipologia de negocis especialitzats en tractaments d’aprimament i estètica corporal. Entre ells, es van analitzar herbolaris, parafarmàcies, locals de dietètica, consultes en domicilis particulars i també centres que desenvolupen la seua tasca amb el mateix nom en diferents ciutats.

Amb tot, malgrat compartir denominació i pertànyer a una mateixa franquícia (forma de funcionament més comú), el tractament i la informació que faciliten al client difereix segons els centres, per la qual cosa no s’ha considerat pertinent valorar de forma conjunta el funcionament, ja siga positiu o negatiu, de cada una de les franquícies o establiments que operen sota una mateixa marca. Entre les estudiades es troben Corporación Dermoestética (del qual es van analitzar onze centres), Naturhouse (se’n van visitar tretze centres), Herbolife (quatre centres) i Corposan (cinc centres).

Només un de cada quatre centres pertanyents a aquestes franquícies aprova sobradament l’examen plantejat per CONSUMER EROSKI, mentre que un 12% obté un mediocre “regular” i la resta de centres franquiciats (fins a un 64%) suspèn amb valoracions situades entre el “deficient” i el “molt deficient”. Per tant, els resultats són molt semblants als obtinguts pels altres centres.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions