Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El més barat és un dels dos millors

/imgs/20040101/img.analisis2.01.jpgS'han analitzat set raspalls de dents de duresa mitjana i de preus semblants (sis d'ells costen entre 2,50 euros i 3,21 euros). Reach, un dels dos únics -al costat de Licor del Polo- amb un "molt bé" en qualitat global, és sensiblement més barat que la resta (1,90 euros), per la qual cosa mereix la millor relació qualitat-preu.
Es té constància de l'ús de raspalls de dents a la Xina des del segle XV. En aquella època es fabricaven a partir de cerres del coll de senglar. El descobriment del niló el 1937, material sintètic amb el qual s'elaboren les fibres dels raspalls moderns i que resulta menys agressiu amb les genives i l'esmalt dental, va fer que el seu ús es popularitzés a occident. La raspallada de les dents consisteix en l'arrencada mecànica per fricció de la brutícia adherida a la superfície de la placa dental amb l'ajuda d'una pasta dentífrica. L'objectiu és netejar les dents dels residus de menjar i eliminar els bacteris de la placa dental que provoquen la tosca dentària, la càries i els problemes en les genives. Un raspall de dents serà millor com més agressiu sigui amb la brutícia, i al mateix temps més respectuós amb les dents.

La duresa, fonamental

A cada tipus de boca correspon un tipus de raspall. Els "suaus" són els menys agressius amb les genives i l'esmalt de les dents, a canvi d'una vida útil menor. Els "durs" ofereixen una capacitat erosiva més gran, per la qual cosa eliminen millor la brutícia i duren més, però sotmeten les dents a un desgast major. Els set raspalls d'aquesta anàlisi diuen ser de duresa mitjana, els més utilitzats. Però després de l'anàlisi es va comprovar que Lacer hauria de ser catalogat com a "suau", i no de "duresa mitjana", per la qual cosa el seu etiquetatge és incorrecte. Quant a la resta, Reach i Oral-B eren lleugerament durs i Licor del Polo i Parogencyl, lleument suaus.
Quatre raspalls ofereixen caputxa protectora per al capçal (en mancaven Reach, Oral-B i Licor del Polo), cinc incorporaven sistema antilliscament en el mànec, molt útil si es tenen les mans mullades (faltava en Parogenyl i Lacer) i quatre incloïen certa flexibilitat en el mànec (inexistent en Reach, Oral-B i Lacer). Oral-B és l'únic que incorpora unes cerres de color blau que actuen com a indicador de desgast, i que es decoloren quan s'ha de llençar el raspall. Els capçals dels raspalls tenen dues formes: en Foramen i Oral-B són ovals, mentre que en la resta són triangulars, encara que tots els capçals tenen un final arrodonit per a evitar irritacions en la boca. Els capçals més estrets (i per tant, més manejables dins de la boca perquè arriben amb més facilitat, fins i tot, als molars posteriors) són Oral-B (11,9 mm) i Lacer, (12,3 mm), i els més amples són Licor del Polo (14,1 mm) i Reach (14 mm).

Qualitat de les fibres

/imgs/20040101/img.analisis2.02.jpg Un dels criteris fonamentals per a conèixer l'eficàcia dels raspalls de dents és el nombre i la qualitat de les seves fibres. Com més filaments incorpori el capçal, més gran serà la superfície netejadora i més efectiva resultarà la raspallada. Binaca i Lacer són els raspalls que tenen més flocs de fibres (ambdós 43 flocs); però, pel fet d'oferir poques fibres per floc, Licor del Polo és la mostra amb el nombre més gran total de fibres, amb 1.878, seguit de Reach (1.764 fibres) i Parogencyl (1.640 fibres). Foramen (1.280 fibres) i Binaca (1.290 fibres) són els raspalls amb menys filaments i, per tant, pitjor valorats en aquesta prova. Els dos grups de flocs que ofereixen tots els raspalls analitzats (de colors diferents) no estan relacionats amb la qualitat o l'eficàcia: unes fibres i les altres són idèntiques, només difereixen en el nombre de fibres per floc que incorpora un to i un altre (a excepció de Binaca i Reach, que fins i tot en això són iguals).
La longitud de les fibres influeix en el desgast del raspall i en la seva eficàcia de neteja. Si el raspall ofereix flocs a diferents altures, s'adapta millor a la forma de la dent i arriba millor a zones corbes i espais interdentals. Binaca i Foramen són les úniques mostres en les quals totes les fibres tenen la mateixa longitud (11 mm), la qual cosa els confereix una superfície de raspallada plana i, per tant, menys eficaç. La resta de les marques tenen fibres de longitud diferent. Oral-B és el millor en aquest apartat, ja que les seves fibres són de mides diverses: d'un mínim de 8,2 mil·límetres fins als 12,6 mil·límetres.

Sense arestes en els extrems

Durant la fabricació dels raspalls les cerres han de ser arrodonides i polides perquè no quedin arestes vives en els extrems que podrien provocar ferides. Tots els raspalls van superar aquesta prova, encara que amb diferències notables: Licor del Polo, Reach i Parogencyl són les mostres que obtenen la valoracions més altes.
En la prova d'envelliment prematur se simula en tres hores el que sofriria un raspall en tres mesos d'ús convencional. Reach, Lacer i Oral-B van demostrar una bona resistència al desgast, mentre que Parogencyl va ser el que va sofrir l'envelliment més acusat. Quant a la força necessària per a arrencar els flocs, Licor del Polo i Lacer van ser els més resistents; Binaca, Oral-B i Reach van obtindre un "bé"; Parogencyl només va arribar a l'"acceptable" i Foramen suspén aquesta prova perquè no arriba ni al mínim que exigeix la norma. Tenint en compte tots aquests paràmetres, els raspalls es poden classificar en tres grups. Licor del Polo i Reach són els millors (arriben al "molt bé"), Oral-B, Binaca i Parogencyl es queden en el "bé" i Foramen i Lacer només aconsegueixen l'acceptable.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions