Alimentació de l'esportista

Una bona dieta optima el rendiment

1 Gener de 2004

Una bona dieta optima el rendiment

Entrenadors i esportistes tant professionals com aficionats saben que una alimentació adequada permet optimar el rendiment físic i retardar la fatiga. La dieta ha de ser equilibrada i ajustada a les necessitats de cada esportista, al tipus i durada de l’exercici, al moment (entrenament o competició) i a les condicions en què es realitza.

Com cal cobrir les necessitats nutritives?
Hidrats de carboni

/imgs/20040101/img.alimentacion.01.jpg
Són els que han de tenir una presència més elevada en la dieta de l’esportista. El nostre cos els acumula en forma de glucogen en el múscul i en el fetge. Les reserves són limitades; s’esgoten un hora i mitja o dues hores després de començar l’exercici intens, per això la dieta ha d’aportar la quantitat suficient de carbohidrats per a restituir-ne les pèrdues i evitar la fatiga inicial.
Són font de carbohidrats els cereals (pa, arròs, pastes, cereals de l’esmorzar, galetes, etc.), els llegums, les patates, les fruites, els lactis ensucrats, les begudes per a esportistes i els dolços. De vegades es recorre a mesures que incrementen les reserves de glucogen, conegudes com “sobrecompensació” o “sobrecàrrega de carbohidrats”. Per a aconseguir-ho, inicialment s’instaura una dieta pobra en carbohidrats juntament amb un entrenament fort, fet que redueix al mínim les reserves de glucogen. A continuació, i durant tres dies, s’aplica una dieta d’alt contingut de carbohidrats amb un entrenament lleuger i finalment, s’aconsella una ingesta elevada de carbohidrats el dia de la competició.

Greixos

A mesura que es van esgotant les reserves de glucogen, l’organisme els utilitza com a combustible energètic principal en proves esportives de llarga durada. Les quantitats que ha d’aportar la dieta d’aquests nutrients, en període d’entrenament, són les que es recomanen a la població general, amb un predomini dels greixos insaturats (olis, fruits secs o peix blau) sobre els greixos saturats (lactis complets, nata, mantega, carns grasses i derivats, vísceres i rebosteria industrial).

Proteïnes

Les necessitats proteiques dels esportistes són lleugerament superiors a les que tenen les persones sedentàries, a causa del desgast superior, de la major massa muscular i de l’ús d’una part d’aquestes com a combustible energètic. Amb els aliments proteics que s’inclouen en l’alimentació diària n’hi ha prou per a cobrir aquestes necessitats sense necessitat de recórrer a suplements que comporten problemes de salut (desmineralització, sobrecàrrega renal…).

Vitamines i minerals

Si la dieta és equilibrada, variada i adequada, inclou una quantitat suficient de vitamines i minerals. Només caldrà aportar suplements en casos específics i de la mà d’un professional.

La hidratació

Amb la pràctica de l’exercici físic augmenta la sudoració per a equilibrar la temperatura corporal i es perden aigua i electròlits. Si l’organisme està hidratat, el rendiment, la velocitat i la resistència física no es veuran afectats, ni hi haurà cap risc d’hipertèrmia (temperatura corporal superior als 39º centígrads). Les necessitats de líquids depenen de la durada i la intensitat de l’exercici i de les condicions climàtiques (temperatura i humitat). El més adequat és aportar begudes a una temperatura d’entre 9 i 15ºC, beure líquids (begudes isotòniques o aigua de mineralització dèbil) mitja hora abans, durant l’exercici i a l’acabament d’aquest.

Tipus de dietes

Entrenament

És fonamental respectar cada dia el nombre d’àpats, la seua composició i els horaris. Es recomana distribuir l’alimentació en cinc preses: desdejuni, dinar i sopar i un esmorzar o berenar almenys una hora abans de l’entrenament. L’àpat fort previ a l’entrenament s’haurà de fer almenys 3 hores abans d’aquest. La dieta diària pot incloure: 250 grams de pa integral, un litre de lactis baixos en greix, 130 grams de carn o 150 grams peix o 2 ous, 350 grams de fruita fresca i 250 mil·lilitres en suc i 50 grams de fruita seca, 200 grams de pasta o arròs (bullit) o 200 grams de patata, oli d’oliva i altres greixos com ara margarina o mantega, 30 grams de mel o sucre i 40 grams de fruits secs.

Competició

La dieta de competició abraça els tres dies previs i el dia de la competició. Els dies previs l’esportista té una motilitat gastrointestinal més alta a causa de l’estrès que li representa competir, la qual cosa s’associa a diarrea. Convé que durant aquests dies el menjar sigui ric en carbohidrats i pobre en greixos i fibra, per a millorar-ne la tolerància i reduir la diarrea i la mala absorció de nutrients. L’àpat s’haurà de fer 3 hores abans de la prova per a assegurar un buidatge gàstric adequat, per a optimar les reserves de glucogen i aconseguir uns nivells de glucosa en sang normalitzats. Recomanacions generals:

 • Convé incloure una bona ració d’arròs o de pasta i evitar els llegums i les amanides en l’àpat prèvia a la prova.
 • Convé disminuir l’aportació proteica per a facilitar la digestió. Cal preferir el peix blanc a la carn i acompanyar-lo de patates al vapor o al forn.
 • S’ha de substituir el pa integral pel pa blanc.
 • Convé incloure a les postres iogurt natural i prendre sucs en comptes de fruita fresca.
 • Cal assegurar una aportació de líquids adequada.
 • Una hora abans de la competició, convé ingerir begudes isotòniques, pa o galetes. Durant la competició, només s’ha d’aportar aliments en els esports de llarga durada (curses, ciclisme, etc.).

Dieta de recuperació

Destinada a recuperar les reserves de glucogen. S’han de prendre aliments i líquids els 15 primers minuts després de la prova, moment en què l’organisme assimila amb major rapidesa els nutrients ingerits, sobretot els carbohidrats. Aquesta presa ha d’aportar entre 0,7 grams i un gram de carbohidrats per quilo de pes. Per exemple: 500 mil·lilitres de beguda isotònica, 2 barretes energètiques de 35 grams i un plàtan o 300 mil·lilitres de suc de taronja, 300 grams de compota de fruita i 40 grams de galetes. Després, cada dues hores, s’aconsella prendre uns 50 grams de carbohidrats (125 mil·lilitres de suc, 30 grams de galetes i una fruita). Algunes vegades serà necessari recórrer, sota el control d’un especialista, a suplements d’aminoàcids i antioxidants -que acceleren la recuperació muscular- especialment si es practiquen esports de molt de desgast (marató, triatló, ciclisme, etc.).

Cost energètic

/imgs/20040101/img.alimentacion.02.jpg

 • Esports de força (aixecadors de pesos, llançadors en atletisme, etc.).
  Un circuit de força i resistència de dues hores té un cost energètic de prop de 1.000 calories.
 • Esports de resistència (marató, ciclisme, triatló…).
  Requereixen un gran volum d’entrenament setmanal.
  En una marató es pot arribar a consumir 2.800 calories; en una etapa ciclista de cinc hores, unes 4.800; i en una marxa muntanyenca de sis hores, al voltant de 2.100 calories.
 • Esports d’equip (futbol, bàsquet…).
  En un partit de futbol es poden arribar a consumir fins a 1.800 calories, ja que exigeix resistència i velocitat.