Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Separació i divorci: conseqüències econòmiques : Repercussions molt diferents segons el règim matrimonial

Escollir per endavant el règim econòmic del matrimoni pot estalviar diners i problemes en cas de separació o divorci

/imgs/20040101/img.informe.01.jpg
La institució del matrimoni es troba en crisi al nostre país. Com a mostra que aquesta afirmació no és exagerada, n’hi ha prou observant una dada concloent: segons l’Institut Nacional d’Estadística, el nombre de separacions i de divorcis creix a Espanya a un ritme tres vegades superior al dels casaments. El mateix Institut de Política Familiar ho corrobora i recull en una publicació recent que el nombre de matrimonis trencats a l’any ha crescut un 72% l’última dècada.

La ruptura d’una parella afecta moltes persones -els mateixos cònjuges i els seus fills, els seus familiars i amistats- i de maneres molt diverses. Cal no oblidar que encara que per als contraents i la seva família el fonament d’un casament és l’amor, a efectes de la societat un matrimoni és un contracte legal, amb les seves clàusules -en aquest cas anomenades capitulacions- i les seves conseqüències posteriors en cas de ruptura. Entre elles, i deixant de banda aspectes d’índole emocional i psicològica, la separació i el divorci obliguen els excònjuges a adoptar una sèrie de mesures econòmiques per a atendre la cura, custòdia i aliments dels fills, protegir i compensar en termes econòmics el cònjuge més desfavorit per la separació o divorci, determinar a qui correspon l’ús de l’habitatge familiar, adjudicar-se préstecs o deutes pendents del matrimoni i posar fi al règim econòmic matrimonial.

Les mesures que s’han d’adoptar difereixen segons el règim econòmic pel qual es regeix un matrimoni. D’acord amb el nostre Codi Civil, hi ha tres règims econòmics matrimonials: de participació, de separació de béns i de béns a guanys. Precisament aquest últim és el que s’aplica per defecte en els casaments llevat que els contraents acordin optar per qualsevol dels altres dos règims. En aquest cas, cal anar a la notaria per a atorgar capitulacions matrimonials per mitjà d’escriptures.

Règim econòmic Definició Quins béns implica
Béns a guanys Són béns comuns del matrimoni els guanys o beneficis obtinguts durant el matrimoni indistintament per qualsevol dels cònjuges. Els obtinguts pel treball o indústria Rendes i interessos, i fruits, dels guanys i dels privatius. Els adquirits a títol onerós a costa dels diners comuns.
Les empreses i els establiments fundats durant el matrimoni per qualsevol dels cònjuges a costa dels béns comuns. Els guanys obtinguts pel joc.
Separació de béns Cada membre del matrimoni és propietari dels seus béns i pot actuar amb total independència, administrant-los i disposant-ne amb total llibertat. L’única obligació és contribuir a les càrregues del matrimoni en proporció als recursos de cada un. En les capitulacions matrimonials es pot pactar la forma en què es contribuirà a les càrregues del matrimoni, per exemple, assenyalant percentatges. En defecte de conveni respecte d’això, els cònjuges contribuiran proporcionalment als seus respectius recursos econòmics.
Participació Règim molt poc utilitzat a Espanya. Cada cònjuge té dret a participar en els guanys que l’altre obté, però a cadascun li correspon l’administració i gaudi dels béns propis. Durant el matrimoni, cada bé o recurs pertany de forma privativa a cada un dels cònjuges, i només els beneficis d’aquests béns poden aportar-se a la societat matrimonial.
Règim econòmic Què passa en cas de divorci Quins avantatges té
Béns a guanys Es divideixen en dos tots els béns de la societat matrimonial. Per a això és necessari fer un inventari que enumeri tots els béns i realitzi paquets que puguin ser distribuïts de forma igualitària entre els dos cònjuges. És el que es considera més just perquè respecta el principi de solidaritat del matrimoni.
Separació de béns Els béns es liquiden fàcilment, ja que cadascun disposa dels seus. Només els béns que han sigut comuns s’han de partir entre dos.
  • Permet més independència i ofereix més avantatges quan un o els dos cònjuges realitzen una activitat professional que comporta riscs.
  • Planteja menys problemes en cas de separació. Però si no es prenen precaucions, pot deixar en desequilibri un dels dos.
Participació Com ocorre amb el règim de béns a guanys, el cònjuge que més beneficis hagi obtingut durant el matrimoni ha de compensar l’altre cònjuge. Presenta els mateixos avantatges que el règim de separació, però, a més, garanteix una major igualtat perquè preveu la participació del cònjuge que menys beneficis ha obtingut en els guanys de l’altre.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions