Guardar i conservar medicaments a casa

Revisi periòdicament la farmaciola

1 Gener de 2004
Img consejos listado 131

Revisi periòdicament la farmaciola

/imgs/20040101/img.consejos.01b.jpg
Apilar les medecines sense ordre ni concert pot originar més d’un disgust. Per a mantenir correctament una farmaciola domiciliària cal atendre no sols les condicions de conservació, sinó també altres aspectes com la quantitat de medicaments i la seua caducitat. I, per descomptat, és fonamental mantenir-la fora de l’abast dels infants, poc o gens conscients del perill que pot suposar la ingesta accidental de medicaments.

Revisi la farmaciola

 • Eviti guardar moltes medecines, el seu control li resultarà més difícil.
 • /imgs/20040101/img.consejos.02.jpgRevisi la farmaciola periòdicament -l’ideal és fer-ho cada tres o quatre mesos- i retiri els medicaments caducats o que ja no necessiti. Rebutgi també els que hagin canviat d’olor o de color -encara que no hagi vençut la seva data d’ús-, i els medicaments dels quals no conservi els prospectes. Els medicaments caducats poden perdre la potència amb el temps i causar intoxicacions o enverinaments severs.
 • Escrigui en la caixa la data de compra i per a què està destinat el seu ús.
 • Per a evitar la possibilitat d’automedicar-se, no conservi les medecines sobrants dels tractaments prescrits pel metge.
 • No llenci els medicaments rebutjats a les escombraries. Porti’ls a la farmàcia o a una planta de reciclatge.

Atenció amb els infants…

 • /imgs/20040101/img.consejos.03.jpgMantingui tots els medicaments fora de l’abast dels infants. Preferiblement, guardi’ls amb clau, qualsevol precaució és poca contra la curiositat dels més petits. No prengui medicaments davant d’ells ni els digui que fan gust de caramel, despertarà encara més el seu interès per ells.
 • També cal guardar fora de l’abast dels infants els suplements de vitamines i minerals, caramels per a la gola…
 • Tingui sempre a mà, especialment si viu amb nens petits, el telèfon d’urgències toxicològiques. I no esperi a necessitar aquest número per a buscar-lo i apuntar-lo en la llista de telèfons per a emergències.
 • La majoria de les intoxicacions infantils (el 30%) són causades per la ingesta accidental de medicaments.

On i com cal guardar-los

 • Emmagatzemi els medicaments i subministraments mèdics en un lloc net, sec i fresc, protegit de la llum i a recer de rates o escarabats. Alguns medicaments, com els xarops, cal guardar-los en la nevera. Mantingui els medicaments en el seu envàs original.
 • No els guardi al lavabo o a la cuina, ja que els canvis freqüents d’humitat o de temperatura d’estos llocs poden anul·lar, degradar o disminuir la potència de les medecines.
 • Llegeixi atentament els prospectes. Si la temperatura a què s’ha de conservar el medicament és inferior a l’ambiental s’utilitza el símbol Q i les condicions de conservació es recullen en el prospecte, per mitjà de llegendes com “conserveu-ho en el frigorífic dins de la pròpia caixa” o “no ho congeleu”.
 • Conservi sempre els medicaments i el material sanitari en els seus envasos originals i amb els seus prospectes. D’aquesta forma podrà seguir sempre les instruccions de manera correcta i disposarà de dades que permetran identificar el producte en el cas que ocorri una reacció no desitjada, com una al·lèrgia o una intoxicació.
 • Si viatja i s’ha d’emportar medicaments, vagi amb compte dels canvis de temperatura que aquests poden patir i tracti de guardar-los en la bossa de mà.