Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Caixers automàtics : Un de cada tres caixers automàtics suspèn l'examen de CONSUMER

La qualitat del servei prestat i les seves capacitats varien molt d'uns caixers als altres, fins i tot entre els d'una mateixa entitat bancària

/imgs/20040101/img.tema-portada.01.jpg
Poques accions hi ha tan quotidianes com la d’utilitzar el caixer automàtic per a extreure diners, consultar el saldo o comprovar els últims moviments del nostre compte corrent. Els 50.500 caixers automàtics que hi ha a Espanya, segons dades d’octubre del 2003 del Ministeri d’Economia, s’han convertit en substituts indispensables de la finestreta bancària, massa subjecta a horaris i a cues molestes. Els caixers ofereixen la possibilitat d’executar amb comoditat i rapidesa les principals operacions bancàries que motiven les nostres visites a les sucursals i fins i tot han ampliat la seva oferta amb altres serveis de valor afegit (com l’adquisició d’entrades o la recàrrega de la targeta del mòbil o del moneder electrònic). No obstant això, i tot i els seus avantatges indubtables, la qualitat del servei prestat i les capacitats que ofereixen varien molt d’uns caixers als altres, fins i tot entre els d’una mateixa entitat bancària. Precisament per a estudiar l’estat dels caixers automàtics, el tipus d’operacions que permeten efectuar, la informació que ofereixen a l’usuari i la seva seguretat, CONSUMER ha visitat 281 caixers, pertanyents a 14 entitats bancàries (18 caixers de mitjana per entitat).
La principal conclusió és que els caixers automàtics han de millorar notablement les prestacions que ofereixen, ja que el 36% d’ells suspèn l’examen de CONSUMER, la meitat (el 18%) ho fa amb una nota mitjana de “malament”, i l’altra meitat ho fa fregant l’aprovat però sense arribar-hi, i es queden en un “regular”. El 64% dels caixers supera l’examen, encara que si ens referim a les entitats bancàries el percentatge d’aprovats descendeix fins al 50%, la qual cosa permet fer-se una idea de l’heterogeneïtat dels resultats. A més, els caixers difereixen notablement d’una entitat a una altra i fins i tot dins d’estes la disparitat entre els caixers és habitual. La major part dels caixers estudiats (un de cada tres) obtenen una valoració final de “bé”, el 27% aconsegueixen un “acceptable” i només el 4% arriben a la nota de “molt bé”. Aquestes oscil·lacions també es mantenen més o menys constants en la major part de les entitats.

Tot i la disparitat observada en l’estudi, hi ha punts comuns en els quals la major part dels caixers o entitats han de millorar. En matèria de seguretat, per exemple, el 21% dels caixers no disposen d’un dispositiu per a tancar la porta mentre s’hi està operant (o si en tenien no funcionava). I el 97% no adverteix sobre la importància de no marcar la clau secreta de la targeta en presència d’altres persones, un error molt comú que pot costar-nos molt car. També la informació sobre el cobrament de comissions pot i ha de millorar: no van informar de la possible comissió ni en tenien un cartell informatiu en lloc visible en el 39% de les operacions de consulta dels últims moviments, en el 38% de les consultes de saldo, ni en el 31% de les extraccions d’efectiu. Quant a la informació útil que ofereixen, destaca negativament que el 76% no indiqués les adreces dels caixers més pròxims, i el que és pitjor, que el 29% no facilités els números de telèfon als quals cridar per a una possible cancel·lació de la targeta.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 5]
  • Ves a la pàgina següent Com es va fer »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions