Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Eficaces, silencioses i fàcils d'utilitzar, però amb grans diferències en el preu

S'han analitzat vuit impressores d'injecció de tinta, amb preus d'entre 14.245 pessetes (Epson Stylus 480 SXU) i 27.900 pessetes (Xerox Docuprint M750). Una impressora és un aparell que imprimeix sobre paper textos, gràfics o imatges generades pel nostre ordinador. Les impressores matricials (més sorolloses i de pitjor qualitat en general) ja han passat a l'oblit, i la gran qualitat que aporten les làser només compensa, pel seu elevat preu, els professionals. Les impressores d'injecció de tinta, les que més es venen, són les que millor s'adapten als usuaris domèstics.

La millor relació qualitat-preu d'aquestes vuit impressores és Epson Stylus Color 680 (21.500 pessetes). També és interessant HP Deskjet 640C (14.930 pessetes), però les dues més cares, HP Deskjet 840C (23.695 pessetes) i Xerox Docuprint M750 (27.900 pessetes), aporten una gran qualitat.

La resolució indica el gruix dels rajos de tinta que s'expulsen sobre el paper: com més resolució, més definició en fotos i text. Però la qualitat no depèn només del nombre de punts, sinó també de la seva precisió: un excés de resolució pot amarar el paper i empitjorar la qualitat d'impressió. Epson Stylus Color 680 és la de més resolució, seguida de Lexmark Z12 i Xerox Docuprint M750, mentre que la de Canon va oferir la menor resolució.

El port USB, més polivalent

Sis mostres inclouen port paral·lel (més antic) i port USB, per connectar la impressora amb l'ordinador. És preferible l'USB: més ràpid, es pot connectar amb el PC encès i en una única entrada es pot endollar més d'un aparell. Epson 480 SXU només té connexió USB, per la qual cosa no funciona amb sistemes antics (només a partir de Windows 98 i Mac OS 8,1 l'ordinador reconeix l'USB). Al pol oposat, l'Olivetti és l'única que només disposa de port paral·lel: no funciona en un ordinador Macintosh. D'altra banda, totes es van distingir pel seu fàcil manteniment i neteja. Les úniques sense menús d'estat d'impressió propis (usen el que ve de sèrie amb el sistema operatiu) són les d'HP.

Es va avaluar també la facilitat d'entrada i sortida del paper. Als dos models d'Epson i en el de Canon el suport és menys rígid que en els altres, per la qual cosa s'ha valorat pitjor aquesta característica en aquestes tres mostres. Quant a la sortida, les pitjors van ser Olivetti Artjet-10 -sense safata de sortida de paper- i Canon BJC 2100 i Epson 480 SXU, pel seu suport massa petit.

CONSUMER ha sotmès les impressores a diverses proves de seguretat: xocs elèctrics, determinació de parts accessibles i corrents de fuga, rigidesa dielèctrica, escalfaments, consideracions sobre construcció, estabilitat i riscs mecànics... La conclusió és que ofereixen un acabat final satisfactori, però en construcció es queden en acceptables ja que en totes vuit hi ha parts mòbils mecàniques accessibles, amb el perill relatiu consegüent. Epson (tots dos models), Lexmark i Olivetti no incorporen protecció de parada del moviment de capçals quan, durant la impressió, s'obre la tapa d'accés. D'altra banda, els rodets són accessibles en excés a les vuit impressores. Aquest inconvenient es podria resoldre amb un avís: "Perill. Parts mòbils accessibles", que cap mostra inclou.

Les proves de compatibilitat electromagnètica verifiquen que les radiacions electromagnètiques que emeten aquests equips no afecten el funcionament d'aparells elèctrics sensibles (proves d'emissió) i que aquestes impressores tenen una certa capacitat de protecció davant interferències externes (proves d'immunitat). Resultats: a les proves d'emissió totes van ser de conformitat amb la norma, si bé Olivetti Artjet-10 va quedar a prop del límit. A la prova d'immunitat sis impressores van fallar, només Lexmark i Canon van ser de conformitat amb la norma. En la resta, en aplicar una pertorbació externa es van detectar anomalies en el funcionament de la impressora.

Bona qualitat i baix consum energètic

Es van comparar les impressions que proporcionen les vuit mostres a diferents resolucions amb les efectuades per una impressora làser (concretament HP Jet 4500). En impressió de fotografies les millors van ser, en ordre decreixent, Epson 680, HP 840C, HP 640C i Epson 480 SXU, mentre que les pitjors van ser Canon BJC 2100, Lexmark Z12 i Olivetti Artjet-10. Imprimint text i gràfics en color, novament la millor va ser Epson 680, seguida d'Olivetti Artjet-10, mentre que Lexmark Z12 va quedar una altra vegada en últim lloc.

Les impressores més ràpides són HP 840C i Xerox Docuprint M750, amb 4,6 pàgines per minut (ppm), seguides d'Epson 680 (4,3 ppm) i HP 640C (4 ppm). Lexmark Z 12 (2,6 ppm) i Canon BJC 2100 (2 ppm) van ser les més lentes.

Es va mesurar l'energia elèctrica que consumeixen les impressores, en espera i a ple rendiment. El consum és molt baix en totes: de 3,2 a 8,2 W en espera i entre 14,3 a 19,2 W en funcionament. Una simple bombeta consumeix el doble, uns 40 W. El pes i les dimensions de l'equip en determinen en bona mesura l'ergonomia: destaquen Canon, Lexmark, Olivetti i Epson Stylus Color 480 SXU, les de menys pes (de 2,4 a 3,1 quilos). Les més pesades són les dues HP (5,2 i 5,8 quilos) i la Xerox (6,5 quilos). La més petita és l'Olivetti (33,5 x 20 x 34,5 cm), i la més gran, Xerox (47 x 57 x 21 cm).

Garantia deficient

Cinc de les vuit ofereixen un certificat de garantia incorrecte. A Lexmark, Xerox i a les dues HP falten espais habilitats per posar les dades del fabricant i del consumidor. I a l'Olivetti no s'indica el període de validesa de la garantia. Els manuals són acceptablement complets, encara que la Canon i l'Olivetti no inclouen la documentació impresa (va en CD i només es pot consultar a la pantalla). El mateix passa amb les instruccions de manteniment i neteja de les dues HP. Aquesta política informativa resta comoditat a l'usuari, però és més respectuosa amb el medi ambient.

L'única impressora que només adjunta el cartutx de negre (no inclou el de color) és l'Olivetti, que costa 18.444 pessetes. Per obtenir el seu cost real s'haurien d'afegir les 8.585 pessetes del cartutx de color.

Xerox, la més cara (27.900 pessetes) és l'única amb cartutx diferenciat per a cada color, amb la qual cosa no es malgasta tinta en recanviar el cartutx. Si un usuari usa preferentment un color (és habitual), pot fer rendible aquesta impressora.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions