La sauna

Els beneficis del vapor d'aigua

Resa un proverbi víking que a la sauna s'evapora fins la ira. I és que aquest mitjà de relaxació ofereix avantatges incomptables: desintoxica la pell, purifica l'organisme, dilata els bronquis, regula la pressió sanguínia, millora el ritme cardíac i circulatori.
1 Octubre de 2001
Img listado miscelanea

Els beneficis del vapor d'aigua

/imgs/20011001/miscelanea.01.jpg
Tanmateix, per treure-li el màxim profit i evitar possibles riscs se n’ha de conèixer molt bé el funcionament i, si es té algun dubte sobre la conveniència del seu ús, s’ha de demanar consell mèdic.

Els banys sauna característics es realitzen en habitacions de fusta (tant les seves parets com els seients es construeixen d’aquest material), que contenen una estufa alimentada originalment amb llenya, avui amb electricitat. Aquesta estufa escalfa pedres, a les que es llança aigua per generar vapor, intensificar la calor i estimular la transpiració. La calor dilata els vasos capil·lars de la pell per mantenir la pressió sanguínia, que al principi tendeix a disminuir. El ritme cardíac augmenta fins a multiplicar-se per dos i fins i tot per tres. Això es tradueix en una increment de la circulació a la superfície de la pell, semblant al que s’origina quan caminem ràpid.

Nombrosos beneficis

Des del moment en què entrem a la sauna, el cos experimenta una sèrie de reaccions. Les primeres són la transpiració i la hidrofòresi (obertura dels porus de la pell). Com a conseqüència es produeix l’eliminació de toxines i una neteja de l’epidermis en profunditat. Després, l’elevada temperatura i el grau d’humitat estimulen la irrigació sanguínia i la regeneració de les cèl·lules, cosa que significa que la sauna pot ajudar a alleugerir diverses malalties cutànies i respiratòries. La concentració de calor resulta també positiva per al sistema cardiovascular, ja que el cor, en adaptar-se a la vasodilatació, bomba més fort i, per tant, s’afavoreix la circulació. De la mateixa manera, les altes temperatures influeixen en els acabaments nerviosos i provoquen una ralentització dels impulsos sensitius que van de la pell al cervell. Resultat: l’individu experimenta una relaxació, en la que rau l’efecte antiestrès de la sauna. Finalment, la combinació de calor amb un oli d’acció terapèutica (mentol o eucaliptus) actua de forma molt positiva als bronquis i al sistema respiratori en general.

No és recomanable per a tothom

La sauna pot resultar perillosa per als qui pateixen determinades malalties del cor, ja que suar abundantment provoca que es concentrin també els fluids corporals, per la qual cosa la sang es torna més densa i això pot provocar un atac cardíac. Per això, els especialistes recomanen tant en cas d’hipertensió com en persones cardiòpates consultar el metge la conveniència o no d’anar a una sauna. Així mateix, hi ha estudis mèdics que adverteixen que l’abús de les sessions de sauna pot ser perjudicial per a la vida sexual. Aquesta conclusió es fonamenta en el fet que la calor d’una sauna pot reduir dràsticament la quantitat i qualitat del semen masculí, i en el cas de les dones, ocasionar fortes hemorràgies menstruals i fins i tot interrompre l’ovulació. Estudis realitzats als EUA revelen una altra dada molt important, que demostra que els bebès nascuts de dones que utilitzen la sauna amb freqüència presenten el doble de probabilitats de patir espina bífida, a conseqüència de l’escalfament excessiu de l’úter. Per això, s’adverteix que la dona embarassada no vagi a saunes i les qui planegin quedar-se embarassades haurien de limitar cada sessió a 15 minuts entre períodes de refredament.

Beneficis terapèutics de la sauna

 • Millora de la circulació A mesura que el cor accelera els seus batecs per portar sang fins a la superfície de la pell a fi de refredar-la, la velocitat circulatòria elimina més de pressa els productes de rebuig del cos.
 • Millora de la resposta de la suor.El cos calent respira per refredar-se, entrenant les glàndules sudoríferes i mantenint funcional la resposta de la suor per afavorir la regulació termal fora de la sauna, especialment durant l’exercici i el temps càlid.
 • Eliminació de toxines. Se sabia que a la sauna s’eliminen minerals del cos, però era el seu paper d’ajudar l’expulsió de toxines la que era desconeguda, fins que es va efectuar una anàlisi i la llista de plom expulsat durant una sessió de sauna va resultar impressionant. És cert que els minerals positius per a l’organisme també s’eliminen quan suem molt, per la qual cosa n’hem d’assegurar el reemplaçament amb una dieta sana i no arriscar-nos a perdre líquids que no ens sobren.
 • Alleujament del dolor. La combinació de calor corporal, la millora de la circulació, les emissions d’endorfines i l’escalfament de les articulacions rígides alleugereixen el dolor i les molèsties. Un cos calent també és menys sensible al dolor.
 • Ajuda per al son. En relaxar el cos i eliminar molts dels dolors, la sauna ens permet dormir millor.
 • Millora de la funció cardiovascular. Els investigadors japonesos diuen que l’ús de la sauna pot ajudar les persones amb fallides cardíaques congestives ja que millora la seva eficiència de bombatge cardíac i el fluix sanguini. La investigació va utilitzar una sauna temperada, a temperatures d’uns 60 graus.
 • Millora de la respiració. Investigadors holandesos preocupats perquè la sauna pogués produir broncoconstricció (i dificultats respiratòries) van descobrir que passava exactament el contrari. Van comprovar que els pacients amb malalties pulmonars obstructives milloraven transitòriament les seves funcions pulmonars.
 • Alleujament de l’artritis. La sauna pot reduir els efectes de l’artritis reumatoide. Investigadors russos van descobrir que la sauna exerceix un efecte positiu sobre el sistema locomotor i l’estat psicoemocional a més d’alleugerir el dolor.

El bany turc o hamam

Un alternativa a la sauna que cada vegada recull més adeptes és el bany turc. Encara que els que es poden trobar en aquestes latituds rarament coincideixen amb la fórmula original, que destina un edifici per allotjar el hamam i el seu sistema de sales de calor dotades de diferents temperatures: la primera, a 45°; la segona, a 55°; i la tercera, a 70°. Aquestes sales sí que respecten els quatre elements bàsics: la calor seca, la calor humida, el fred i el massatge. Aquests elements estimulen i netegen el cos a més de millorar la salut de forma semblant a la sauna, però no hi ha dubte que resulta menys impactant. De nou s’han de prevenir aquelles persones que tenen la tensió alta, alguna malaltia cardíaca o un trastorn de circulació, les quals hauran de consultar un metge abans d’entrar-hi.

Com prendre una sauna

Abans de prendre una sauna

 • És molt recomanable prendre-la després d’un esforç, per exemple, després de practicar esport, però s’aconsella descansar entre 15 i 30 minuts abans perquè el cos pugui reaccionar sense problemes a la calor.
 • Si ha transcorregut molt temps des de l’últim menjar, s’ha de menjar una mica de pa o un dolç perquè la sang contingui glucosa.
 • Per higiene, cal dutxar-se a fons amb aigua temperada abans d’entrar i assecar-se, ja que la pell seca sua més. En sortir cal assecar-se bé, altrament es reté suor a la pell, s’irrita i provoca, en última instància, un èczema.
 • Les persones amb peus freds els han d’introduir en aigua calenta durant 4-5 minuts abans (o després) d’una sauna. Accelera la irrigació sanguínia i expulsa la calor cap a l’exterior.

Dins la sauna

 • És preferible no col·locar-se al nivell inferior (només s’aconsegueix sobrecarregar el cor), sinó al banc intermedi o superior. Estireu-vos o seieu amb els peus sobre el seient perquè tot el cos es mantingui a la mateixa temperatura.
 • Assegureu-vos que la temperatura de la sauna és adequada (entre 80 i 90 graus centígrads) perquè la pell assoleixi els 39-40 graus, mentre es manté l’interior del cos entre 38 i 38 graus i mig.
 • El normal és que al cap de 8-12 minuts el cos tingui ganes de refrigerar-se. En aquest moment cal sortir, sense tenir en compte si s’ha transpirat prou o no. Les persones molt acostumades hi poden romandre fins a 15 minuts, però es recomana descansar després d’aquest període.
 • Abans d’abandonar la cabina, seieu amb els peus penjant al banc perquè la circulació s’adapti de nou a la posició vertical. Si us incorporeu de forma sobtada, la sang es pot acumular i produir una espècie de vertigen o síncope. Aixequeu-vos a poc a poc.

Després de la sauna

 • En sortir, és important romandre uns minuts (pocs, per no arribar a tremolar) fora de la sauna (si es pot, a l’aire lliure) per refredar les vies respiratòries. Els pulmons necessitaran aire exterior.
 • Després, dutxeu-vos amb aigua freda (si la pressió sanguínia és alta, que sigui temperada). Dirigiu-vos el raig des de les extremitats cap al centre del cos, en la direcció del cor, per tornar-li el ritme.
 • Si encara teniu temps -i ganes- un bany d’immersió en aigua freda farà reaccionar els vasos sanguinis i augmentarà la pressió arterial.
 • Prendre un bany de sauna significa “escalfar-se” i “refredar-se” de forma alterna, almenys dues vegades. Qui acabi d’iniciar-se en aquestes qüestions no hauria de repetir més d’una vegada el cicle calor-fred, mentre que els més experimentats ja poden fer una segona, i fins a una tercera, entrada a la sauna.
 • El refredament adequat després de l’última “visita” esdevé fonamental per no suar després de vestir-se i estalviar-se refredats. Descansar tombat 30 minuts també evita un refredament fort.

Què no s’ha de fer

 • Entrar a la sauna amb gana, amb l’estómac ple (deixeu que passi com a mínim una hora des de l’últim menjar) o en estat d’esgotament. Podeu patir un col·lapse.
 • Durant la sessió no begueu líquids, ja que no es produiria la desintoxicació corporal. Després, beveu sucs de fruita diluïts en aigua o simplement aigua mineral.
 • No feu exercicis de gimnàstica dins la cabina, ni xerreu amb els vostres veïns perquè la respiració i la circulació es “carreguen”.
 • No us fregueu la suor. Només aconseguireu provocar-vos picors.
 • No allargueu mai la sessió més de 15 minuts, ni feu més de tres “visites”.
 • No us dutxeu després de la sauna amb aigua calenta. Tampoc heu de col·locar-vos embolcalls per continuar suant ja que interfereixen en el bon ritme que s’aconsegueix amb la sauna.