Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: El comprador de l'habitatge no ha de pagar l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys, llevat que resideixi a l'estranger

He adquirit un habitatge de protecció oficial de construcció nova en règim de propietat horitzontal. Recentment he rebut una notificació del meu ajuntament on se'm requereix el pagament de 12.729 pessetes en concepte d'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana. L'escriptura de compra assenyala, en un dels seus apartats, el següent: "Totes les despeses que s'ocasionin per aquesta escriptura i contracte, amb exclusió de l'impost municipal sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, aniran a càrrec de la part compradora". Tinc l'obligació de pagar aquest impost?

/imgs/20011001/consultorio.02.jpg Generalment, el comprador no té obligació de pagar l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. D'acord amb l'article 107 de la Llei d'hisendes locals, el subjecte passiu de l'impost és el venedor. L'anòmal d'aquest cas porta a entendre que podria concórrer una excepció legal per la qual l'ajuntament estigui emparat per reclamar al comprador la quota de l'impost.

Aquesta excepció, reflectida en la Llei 50/1998, del 30 desembre de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social, considera subjecte de l'impost la persona física que adquireixi un terreny o a favor de la qual es constitueixi o transmeti el dret real, però només quan el contribuent sigui una persona física no resident a Espanya. Si aquest fos el cas, el comprador es veuria obligat a abonar la plusvàlua en substitució del venedor, amb la possibilitat de reclamar, posteriorment, el pagament al venedor. Però si no fos així, el comprador no estaria obligat a abonar aquest impost.

Quant als passos que cal donar per aclarir aquesta situació, convé adreçar-se a l'àrea corresponent de l'ajuntament per saber si la reclamació del pagament de la plusvàlua la realitzen sobre la base d'aquesta excepció, cas en què s'haurà d'abonar la quota. També s'ha de comprovar si, en tractar-se d'un habitatge de protecció oficial, les ordenances municipals havien establert o no una exempció de l'impost. Si després de recollir aquesta informació, els afectats entenen que no estan obligats a pagar, podran plantejar verbalment l'anomalia del cas davant del responsable de l'àrea i, si és precís, presentar un escrit o recurs davant de l'ajuntament sol·licitant l'anul·lació del requeriment de pagament amb base a l'article 107 b) de la Llei d'hisendes locals.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions