Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Tot sobre l'IBI. Ho comparem en 14 ciutats. : En algunes ciutats, l'impost d'habitatge gairebé triplica al d'unes altres

El d'habitatge és un impost més i cada ciutat ofereix un desplegament de serveis i una qualitat de vida diferents, però interessa comparar a quant ascendeix l'IBI a la nostra ciutat i en les altres

/imgs/20011001/tema.01.jpg
El cotxe i l’habitatge, a més de l’abundant desembossament que suposen, comparteixen una altra similitud peculiar: generen anualment una factura suplementària molt costosa per a l’economia de les famílies. Si en el vehicle es tracta de l’assegurança, el seu equivalent al pis és l’IBI o impost d’habitatge. I si en un turisme de mida mitjana una assegurança (a tercers i amb bonificacions) suposa no pas menys de 80.000 pessetes l’any, l’IBI pot representar al nostre país per a una família de classe mitjana (pis de 100 metres quadrats) entre 25.000 i 65.000 pessetes. Però, a diferència del que passa amb l’assegurança del cotxe (l’usuari pot canviar de companyia, sumar bonificacions per absència de sinistres, triar entre diversos formats de pòlissa), davant de l’IBI la capacitat de maniobra que queda al ciutadà és pràcticament nul·la.

CONSUMER ha comparat a quant ascendeix l’impost d’habitatge que paga aquest any 2001 una família de classe mitjana-alta, una altra de classe mitjana i una de classe baixa que resideixen en un pis característic (superfície, qualitat de construcció, zona de la ciutat…) del seu nivell social en 14 ciutats de tot el país. La primera conclusió és que el que desembossen els ciutadans difereix molt segons la ciutat on es trobi el seu habitatge. En general, l’impost d’habitatge més car es paga (en ordre decreixent) a Barcelona, Santander, Sant Sebastià i Màlaga, mentre que els qui suporten l’IBI menys costós són els qui tenen un habitatge a Burgos, Logronyo, Vitòria, Castelló i Múrcia. I, de menys a més onerós, es pot dir que Pamplona, Madrid, València, Alacant i Bilbao cobren un IBI intermedi.

La quota per metre quadrat en un pis atribuïble a una família de classe mitjana-alta és de 863 pessetes a Barcelona i de 822 pessetes a Sant Sebastià, mentre que a Madrid, Burgos, Múrcia i Logronyo no assoleix ni tan sols les 400 pessetes. Als habitatges de classe mitjana i baixa passa el mateix fenomen de disparitat entre ciutats. Una família de classe baixa paga un IBI aproximat de menys de 175 pessetes per metre quadrat a Vitòria, Burgos, Bilbao, Pamplona i Logronyo, mentre que a Barcelona, Sant Sebastià, Màlaga i Santander supera les 325 pessetes.

Si aquestes quotes es traslladen a imports finals de l’IBI, a Barcelona un pis (superfície de 155 metres quadrats) paradigmàtic (per la zona on s’ubica, la qualitat de construcció…) d’una família de classe mitjana-alta suposa aproximadament aquest any un IBI de gairebé 134.000 pessetes, mentre que a Madrid, Múrcia, Logronyo i Burgos representa menys de 56.000 pessetes. Són també oneroses Sant Sebastià, Màlaga i Santander: cobrarien més de 100.000 pessetes per aquest pis. Bilbao, Alacant i València (entre 95.000 i 85.000 pessetes en aquest supòsit) són més cares que barates per a les famílies benestants, i Castelló, Pamplona i Vitòria (entre 77.000 i 68.000 pessetes) articulen una política fiscal d’habitatge no gaire costós per a aquestes llars.

En els pisos típics de famílies de classe mitjana (100 metres quadrats), tornen a destacar com a molt cares Barcelona (un IBI de 65.000 pessetes) i Santander (56.000 pessetes); i ja menys, Màlaga (44.600 pessetes). A l’altre extrem, apareixen novament Logronyo, Burgos, Pamplona i Vitòria, que recaptarien menys de 30.000 pessetes per aquest habitatge. Es pot considerar que aquest IBI a Sant Sebastià, Bilbao, Madrid i Alacant és també onerós (entre 40.000 i 34.000 pessetes), i que Castelló, Múrcia i València es troben en un terme mig.

Finalment, les famílies de classe baixa paguen pel seu pis (el supòsit és un habitatge de 83 metres quadrats) més de 28.000 pessetes a Barcelona, Sant Sebastià i Santander, mentre que a Vitòria efectuen un desembossament d’unes 8.500 pessetes l’any, i a Castelló, Burgos, Logronyo, Bilbao i Pamplona no assoleix les 15.000 pessetes.

Més conclusions

En tots els ajuntaments la quota per metre quadrat encareix segons augmenten la mida i la qualitat de l’habitatge i d’acord amb la millora de la zona urbana. I, en general, els ajuntaments despleguen una única línia de política fiscal en habitatge. Els que cobren molt ho fan a tots els tipus de pis, és a dir, a totes les classes socials, i al revés.

La quota que finalment paga el ciutadà en concepte d’IBI depèn de dues variables: el valor cadastral (valor del sòl més valor de construcció: pretén apropar-se a la meitat del valor de mercat del pis) i el tipus o coeficient impositiu. Per arribar a la quota que el propietari ha de pagar es multiplica el valor cadastral pel tipus impositiu. Des de 1990, el valor cadastral mitjà dels habitatges a Espanya ha augmentat un 78%, més del doble que la inflació (38%). El que passa és que en algunes ciutats el valor cadastral dels habitatges (de tots o d’una part) és excessivament baix en no trobar-se prou revisat, mentre que en altres es troba menys allunyat del valor de mercat. Els ajuntaments afronten aquesta contingència aplicant tipus impositius (la Llei reguladora d’hisendes locals de 1998 estableix un màxim i un mínim), que en aquest informe de CONSUMER van des del 0,25% de Pamplona fins al 0,89% de Barcelona. Però matisem: a la capital catalana, la ciutat que més recapta per IBI, el valor cadastral per metre quadrat en un habitatge típic de la classe mitjana ronda les 73.000 pessetes, mentre que a Pamplona (que no destaca en la carestia de l’IBI) frega les 110.000 pessetes. En resum, per saber si la política fiscal d’un ajuntament en matèria d’habitatge és més o menys costosa, l’usuari s’ha de fixar tant en el valor cadastral del seu habitatge com en el tipus de gravamen que s’aplica.

Com es va fer: dades aproximades però fiables

Després d’un ampli estudi bibliogràfic i de legislació tributària, i després d’entrevistes successives amb experts en Hisenda, cadastres i IBI, els tècnics de CONSUMER es van dirigir als cadastres dels ajuntaments de les 14 ciutats i a la Direcció General del Cadastre (Ministeri d’Hisenda) on van sol·licitar dades cadastrals de tres habitatges que, en el seu criteri com a coneixedors dels habitatges de la seva ciutat i a partir d’uns paràmetres establerts per CONSUMER, s’ajustessin a les categories d’una família de nivell econòmic benestant, mitjà i baix. Per tant, totes les dades provenen de tècnics o responsables (CONSUMER es va posar en contacte amb els màxims representants) dels cadastres de cada ciutat. Són, a l’hora d’extrapolar-les a un supòsit general de cada tipus d’habitatge, dades inevitablement aproximades, però que proporcionen una informació fiable sobre la política fiscal en matèria d’habitatge de les 14 ciutats comparades.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent Què és l'IBI? »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions