Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

L'euro : Més que un canvi de moneda

S'espera que l'arribada de la nova moneda apropi definitivament la nostra economia a la dels 12 països que avui configuren la zona euro

/imgs/20011001/informe.01.jpg

L’euro, la moneda que a partir de l’1 de gener de l’any 2002 entrarà definitivament a formar part de la vida econòmica i social dels països que constitueixen la Unió Monetària Europea, canviarà, i molt, la situació econòmica actual de cada país membre.

A menys de tres mesos de la implantació definitiva de l’euro, i segons dades de l’últim Eurobaròmetre realitzat per la Unió Europea, només el 33% de les empreses enquestades declara que no ha començat l’adaptació a l’euro. Entre els consumidors, segons la mateixa enquesta, encara hi ha un desconeixement notori de les monedes i del seu valor. I és que, malgrat les campanyes d’informació desenvolupades pels governs de cada país per facilitar la implantació de l’euro, els habitants d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Irlanda, Itàlia, Luxemburg i Portugal encara desconfien una mica de l’euro i de les conseqüències que tindrà.

Arribats a aquest punt, no és sobrer recordar que els motius que han motivat onze països de la Unió Europea, entre els quals hi ha Espanya, a unificar les seves monedes i convertir l’euro en la seva divisa comuna, se centren principalment en els avantatges que a mitjà i llarg termini obtindran tant els consumidors com les empreses. En una Europa cada vegada més unida, han augmentat considerablement tant els intercanvis comercials com les relacions entre ciutadans de diferents estats. Eliminar la barrera de la moneda suposa simplificar el lliure trànsit de mercaderies, de ciutadans i de capitals, un dels punts clau de la Unió.

El procés de canvi no només implica un canvi en la mentalitat dels europeus. També comporta un important problema logístic: retirar les monedes nacionals i posar en circulació nous bitllets i monedes. Si tot surt segons el que està previst, l’1 de gener de 2002 els bancs centrals europeus hauran distribuït entre 291 milions de persones ni més ni menys que 16.000 milions de bitllets i 50.000 milions de monedes.

Una altra qüestió que les autoritats de cada país ha de resoldre és què cal fer amb la moneda i els bitllets que es retirin. A Espanya es procedirà de dues formes diferents. Els bitllets, per la seva peculiar composició, se sotmetran a un procés de verificació i recompte, i de moment es desconeix si es destruiran o es reciclaran. Les monedes obliguen a un tractament més complex, ja que estan compostes d’un aliatge de tres materials, escollits al seu dia per la dificultat i complexitat en la seva obtenció. Aquesta combinació, que en dificulta la falsificació, es revela ara com una complicació per fondre-les i tractar-les.

Amb la retirada de la pesseta, al nostre país entraran en funcionament monedes per import de 2 euros, 1 euro, 50 cèntims, 20 cèntims, 10 cèntims, 5 cèntims, 2 cèntims i 1 cèntim. Quant als bitllets, n’hi haurà per valor de 5 euros, 10 euros, 20 euros, 50 euros, 100 euros, 200 euros i 500 euros. Tanmateix, els caixers automàtics només oferiran bitllets de 10, 20 i 50 euros, atès l’elevat valor de la resta dels bitllets.

Dates clau

 • 15 de desembre de 2001: Adquisició dels euromoneders
  Les entitats financeres oferiran euromoneders amb 43 monedes diverses en
 • euros que es bescanviaran per 2.000 pessetes, valor total de les peces de què consta. Aquests euros no es podran utilitzar fins l’1 de gener de 2002.
 • De l’1 de gener de 2002 al 28 de febrer de 2002: Període de coexistència de les dues monedes
  Comença la distribució dels euros i la retirada i canvi de pessetes per euros. La nova moneda estarà disponible en caixers automàtics i institucions financeres, encara que durant aquests dos mesos es podran utilitzar tant pessetes com euros. Els comerços tornaran el canvi als seus clients en euros. La gran majoria dels caixers automàtics oferiran només bitllets d’euro.
 • De l’1 de març de 2002 al 30 de juny de 2002: Només es pot utilitzar l’euro
  Desapareix la pesseta com a mitjà de pagament. L’euro serà l’única moneda per a intercanvis econòmics. Les pessetes es podran canviar per euros en bancs i caixes d’estalvis.
 • 1 de juliol de 2002: Finalitza el període de canvi a les entitats de crèdit
  A partir d’aquesta data, les pessetes es poden bescanviar per euros només al Banc d’Espanya, ara bé, de forma gratuïta i per temps il·limitat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions