Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Compreses o tampons: qüestió de gusts, que no d'eficàcia

/imgs/20091101/analisis2-1.jpg S'han analitzat quatre compreses (Evax Fina y Segura, Evax, Ausonia i Silvercare) i quatre tampons (Tampax Compak, Tampax, O.B i Silvercare) per a un fluix "normal", "moderat" o "regular". En les compreses, només Evax Fina y Segura era "sense ales", les altres tres eren "amb ales"; d'altra banda, tres envasos contenien 16 compreses i l'altre, Silvercare, només 10 unitats. Entre els tampons hi havia diferències en el format (l'envàs tenia des de 16 unitats fins a 40) i en el preu, ja que anaven des dels 12,3 cèntims d'euro la unitat (Tampax) fins als 19,8 cèntims (Tampax Compak). Els dos productes Silvercare són diferents dels altres perquè estan composts exclusivament de cotó. La resta de tampons es fabriquen amb fibres de viscosa o amb barreja de viscosa i cotó; i, excepte Silvercare, les compreses fan servir cel·lulosa barrejada amb SAP, un polímer superabsorbent. Aquesta diferència no és banal, està darrere dels resultats inferiors de Silvercare. Els preus de les compreses van diferir molt, sobretot pels 29,5 cèntims de cada Silvercare, ja que en les altres tres el preu va ser més semblant: des dels 12,2 cèntims d'Evax Fina y Segura fins al voltant dels 15 cèntims per unitat d'Evax i Ausonia. Els tampons no són en general més cars que les compreses, però tampoc a l'inrevés. Per tant, el criteri per inclinar-se per un tipus de producte o per un altre no és el preu. Però tampoc ho és l'eficàcia.

Així ho demostra aquesta comparativa, que permet concloure que el que fa decantar les usuàries per tampons o per compreses (encara que no poques combinen l'ús dels dos productes) pertany a l'àmbit subjectiu, les preferències personals. S'ha comprovat que tant les compreses com els tampons estan ben fabricats i etiquetats, que resulten segurs i que el seu disseny, la composició, l'absorció i, en general, l'eficàcia són satisfactoris. Amb una excepció: els dos productes Silvercare (els únics 100% de cotó), que van oferir resultats inferiors, particularment la compresa, que absorbeix la tercera part de les altres. Silvercare declara "cotó ecològic certificat, sense perfums, lliure de clor i dioxines, sense viscosa, biodegradable i hipoal·lergogen". Amb aquestes al·legacions sembla indicar que els seus productes són més ecològics, naturals o saludables, però CONSUMER EROSKI considera que no pot assegurar-se que el cotó sigui més compassiu que la cel·lulosa amb el medi ambient ni amb la pell. Els productes Silvercare, això sí, poden ser útils per a les usuàries amb intolerància als materials que fan servir les altres marques.

La prova d'ús va revelar una clara preferència pels tampons compactes, petits i amb aplicador de plàstic, com ara Tampax Compak. En la prova de compreses, les usuàries van coincidir en la qualitat inferior de Silvercare, mentre que les altres es van valorar de forma semblant. L'anàlisi va confirmar que (en contra del que s'ha especulat) els tampons no contenen dioxines. Es va comprovar que la qualitat microbiològica de tres era correcta, però la de Silvercare va ser "millorable": encara que els microorganismes no eren patògens, la seva quantitat era superior al que aquesta revista entén com a admissible (no hi ha normativa al respecte).

La millor relació qualitat-preu dels tampons és Tampax Compak, encara que siguin els més cars; i entre les compreses, Evax Fina y Segura, les més barates i petites, i ben valorades per les usuàries en la prova pràctica.

Compreses i tampons: els materials

Per la seva estructura i els seus materials, les compreses són semblants als bolquers per a nadons, mentre que els tampons tenen forma de cilindre i són de fibres premsades de raió (viscosa) o cotó. Les compreses més venudes tenen un nucli de cel·lulosa (airlaid) barrejada amb SAP (polímer superabsorbent) que quan es mulla adopta la forma de gel i no deixa passar el líquid encara que es pressioni la compresa. La capa en contacte amb la pell és d'un teixit sintètic que fa que el líquid passi cap al nucli. Així, no penetra en les fibres sintètiques, amb la qual cosa s'aconsegueix que la pell de la usuària es mantingui seca. Els tampons són preferentment de fibres com la viscosa. Els petits són més preferits per les usuàries i redueixen costs de producció i impactes mediambientals. La cel·lulosa és, juntament amb el SAP, l'absorbent més usat en les compreses. El raió o viscosa dels tampons s'obté de la cel·lulosa, però també es pot utilitzar només cotó tant en compreses com en tampons; així ho fa Silvercare.

El SAP o polímer superabsorbent és un dels materials més absorbents que es coneix, ja que reté 800 vegades el seu pes en líquid, fet que explica el seu ús en compreses; no s'utilitza SAP en els tampons perquè uns nivells d'absorció tan elevats es vinculen (només en tampons) a la síndrome de xoc tòxic, malaltia molt infreqüent que pot ser mortal. Els fabricants, que van deixar de produir-los amb SAP, van acordar que els seus envasos informarien sobre aquesta síndrome; les quatre mostres, en efecte, incloïen aquestes advertències. El material de Tampax Compak i O.B. és viscosa (raió); Tampax barreja viscosa i cotó; i Silvercare usa només cotó.

Tampons

Si bé algunes usuàries prefereixen tampons sense aplicador, són les que menys. El més comú és que valorin que disposa d'un aplicador (pot ser de plàstic i de cartró) que en faciliti la inserció. El de plàstic no es fa malbé si es mulla, per la qual cosa fa més fàcil la introducció del tampó quan la usuària es troba, per exemple, a la platja o a la piscina. Els quatre estudiats són tampons per a fluixos intermedis, i quan el producte oferia dos nivells d'absorció per a fluixos moderats es va escollir el de capacitat inferior. Tres dels quatre recomanen per a fluixos moderats-lleugers un nivell d'absorció de dues gotes (de 6 a 9 grams), i O.B. és l'únic que en suggereix un de tres gotes (de 9 a 12 grams). Els quatre absorbeixen més que suficient, per la qual cosa compleixen la seva funció principal. El de més absorció era O.B., però no constitueix una virtut en si mateix, perquè el millor tampó és el que, amb la menor capacitat d'absorció, satisfà les necessitats de la seva usuària. Hi va destacar O.B., amb un coeficient d'absorció de 4,9 grams per cada gram de tampó. No obstant això, el tampó més petit és Tampax Compak, que mesura 44 mm de llarg quan els altres arriben als 47, 48 i 50 mm; i només 10 mm de diàmetre, quan els altres fan 13 mm. El tampó ideal absorbiria tot el fluix sense quasi deformar-se, però en el món real tots augmenten de mida. Tampax Compak va ser el tampó en què el diàmetre va créixer més: va augmentar un 117%, mentre que Tampax, amb un 28%, a penes va incrementar. En longitud, va tornar a ser Tampax Compak el que més creixia (44%); i, en l'altre extrem, el d'O.B. (3%) gairebé no es va allargar.

Un altre element que calia examinar era el cordó, ja que el trencament pot convertir en desagradable l'experiència de treure's el tampó. Es va comprovar que els quatre tenien cordons fins i tot més resistents del que és necessari.

Tampons amb dioxines, una llegenda

El doble rumor, nascut fa anys, que els tampons podrien tenir dioxines (composts tòxics amb possibles efectes nocius, cancerígens i sobre la reproducció) i que els fabricants podrien utilitzar asbests per promoure el sagnat menstrual i augmentar així el seu negoci, va adquirir rellevància en alguns mitjans de comunicació dels EUA. Tanta, que la FDA (Food and Drug Administration) va haver d'emetre un document en què assegurava que en la producció de tampons no s'utilitzen asbests i advertia que el seu ús seria un delicte. La FDA va comunicar també que havia treballat amb els productors de cel·lulosa per desenvolupar mètodes de blanqueig que no generessin dioxines.

CONSUMER EROSKI, després de l'anàlisi, pot afirmar que la concentració de dioxines en els quatre tampons és insignificant, i molt inferior a les 0,75 parts per trilió,el màxim més exigent per a productes alimentaris.

Les compreses

Es considera que una compresa ideal ha de ser petita i fina, però en la prova d'ús no es van anotar preferències per Evax Fina y Segura, la més curta i estreta de les quatre comparades. Si bé la majoria ja són prou fines: les noves fibres i els nous materials superabsorbents han fet que les grosses compreses de cel·lulosa hagin passat a la història. Silvercare, la més grossa (2,8 mm), va ser l'única criticada pel gruix en la prova d'ús.

D'altra banda, com més gran sigui la superfície adhesiva, amb més fermesa s'unirà la compresa a les calcetes per impedir que es mogui. En tres de les quatre, aquesta superfície va ser de 64 a 79 cm2, mentre que en Silvercare era de només 27 cm2. Aquesta compresa va ser l'única qualificada malament en "subjecció a les calcetes". També valoren les usuàries que la capa superficial, que entra en contacte amb la pell, sigui suau. En totes menys Silvercare aquesta capa era de plàstic. En la prova d'ús, Silvercare va ser l'única amb mala nota en "suavitat de superfície".

L'eficàcia d'una compresa es mesura atenent el seu comportament en tres fronts: fuites, retorn i retenció. Es van utilitzar maniquins que van ser col·locats en posició asseguda i dempeus, per alliberar a continuació 12 grams d'una solució que simula el fluix menstrual i determinar el grau d'eficàcia d'absorció. Evax, Evax Fina y Segura i Ausonia van absorbir els 12 grams de fluix sense que s'escapés res en cap posició, però amb Silvercare es van filtrar 1,6 grams en posició dempeus i 1,5 grams en posició asseguda.

Una compresa eficient haurà de, també una vegada absorbit el fluix, retenir-lo al seu interior per impedir-ne la sortida i mantenir seca la pell que es troba en contacte amb la compresa. A Evax, Evax Fina y Segura i Ausonia, el retorn de fluix cap a la superfície a penes suposava 1 d'aquests 12 grams (resultat satisfactori), però en Silvercare representava 7,5 grams, fet que revela que no pot retenir el líquid a l'interior de la compresa. Aquest retorn era superior quan la compresa s'utilitzava en posició asseguda.

Finalment, com més gran sigui el fluix retingut, més segura serà la compresa i hi haurà menys risc de sortida del fluix; per exemple, quan es doblega per llençar-la. Evax, Evax Fina y Segura i Ausonia retenien 6-7 grams, mentre que Silvercare només podia fer-ho 2,3 grams. En la prova d'ús, Silvercare va ser l'única deficient en "protecció durant l'ús".

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions