Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El pa de motlle integral és més saludable i barat que el blanc

/imgs/20091101/analisis1.jpg S'han analitzat quatre pans de motlle blancs i quatre integrals de Bimbo, Panrico, Moldipan i La Hornada Casera. El seu envàs era una bossa de plàstic d'entre 295 i 545 grams i el nombre de llesques anava de 14 a 25. Els més barats, de Moldipan, sortien a 1,5 euros el quilo i els més cars, de Bimbo, a 5,02 euros el quilo de pa de motlle blanc i a 3,58 euros l'integral. El pa de motlle pertany a la categoria de pans especials i els seus ingredients són: farina de blat, sal, llevat, aigua potable, additius i altres com ara olis i greixos vegetals, sucre, lactis i farina de lleguminosa o malt.

La primera conclusió és de tipus general. Els pans de motlle, fins i tot els de millor composició nutricional, són menys saludables per a un consum freqüent que el pa fresc del dia. Tenen més greix, des del 2,7% fins al 6,1%, que s'hi incorpora per donar sabor, suculència i textura al producte; el pa comú té només l'1,5% de greix. També tenen més sal (de mitjana, l'1,3% de sal i alguns superen l'1,5%, quan el pa fresc en té l'1%) i usen nombrosos additius (tots, autoritzats) que el pa fresc no porta. Això sí, el pa de motlle és només una mica més energètic (235 a 275 calories per cada 100 grams) que el fresc (250 cal/100 g). Però el que aporta moltes calories i greix saturat al sandvitx no és el pa en si, sinó els aliments que van a dins: embotits, bacó, formatge, maionesa, hamburgueses, mantega... L'avantatge del pa de motlle és la seva conservació, molt superior a la del pa del dia, i que resulta més fàcil de mastegar.

El pa comú té entre el 2,2% i el 3,5% de fibra, segons les varietats; els de motlle blancs en van evidenciar al laboratori entre l'1,6% i el 3,9%, i els integrals des del 4,3% fins al 6,5% de fibra. Una altra constatació: els de motlle integrals són més saludables que els blancs (més del doble de fibra, menys calòrics i menys greix saturat) i més barats. L'integral Panrico surt a 3,03 euros el quilo, quan el blanc d'aquesta marca surt a 4,69 euros/kg. Els únics incompliments amb la legislació, poc rellevants, afectaven l'etiquetatge de dues mostres (vegeu "Un per un"). En realitat, l'únic paràmetre regulat específicament per al pa de motlle és la humitat, que no ha de sobrepassar el 40% en els blancs i el 42% en els integrals, i les vuit mostres analitzades (tenien entre el 33% i el 38% d'humitat) complien. D'altra banda, l'estat higiènic dels vuit pans era correcte i cap no contenia ingredients modificats genèticament. Es va comprovar que alguns fabricants de pans de motlle hi incorporen olis vegetals (d'oliva, de gira-sol, de soja), més saludables per contenir menys greixos saturats, mentre que altres recorren als greixos vegetals, amb un perfil lipídic menys saludable per l'excés de greixos saturats. En el Panrico blanc i els dos de La Hornada Casera, el greix saturat representa al voltant del 50% del greix, quan en les altres cinc mostres aquesta proporció va del 20% al 26%.

No són iguals, cal triar

Són ben diferents, la quantitat de greix ho deixa clar: va des del 2,7% de Bimbo blanc fins al 6,1% de Panrico integral, i entre els blancs hi ha tres de prop del 5% de greix. En fibra, els integrals en tenen més que els blancs però entre aquests últims n'hi ha un amb l'1,6% (La Hornada Casera) i un altre que frega el 4% (Panrico). En poder energètic, els pans de motlle pràcticament no difereixen: els extrems els ocupen els blancs Moldipan i La Hornada Casera - gairebé 275 calories per cada 100 grams- i Bimbo integral, amb 235 cal/100 g. En sal va haver-hi diferències importants: de l'1,1% de Panrico blanc fins a l'1,5% de Panrico integral i l'1,6% de Moldipan blanc; recordem que un aliment és massa salat quan supera l'1,5% de sal.

El nutrient fonamental del pa de motlle són els hidrats de carboni i, dins d'aquests, el midó. Els pans de motlle estudiats en aquesta comparativa tenen, de mitjana, un 45% d'hidrats de carboni (el blanc, el 47%; l'integral, un 42%), proporció semblant a la del pa comú ( té el 47% d'hidrats, dels quals el 2% són sucres afegits). A més del midó (hidrat de carboni complex) que procedeix de les farines, els vuit pans de motlle contenen sucre (hidrat senzill), afegit en el procés d'elaboració amb la finalitat d'afavorir la fermentació i la torrada. Els pans de motlle analitzats contenen, de mitjana, un 3,6% de sucres afegits, una mica més els pans blancs que els integrals. El de motlle blanc Panrico (6,1%) és el de més sucre, i l'integral La Hornada Casera (2,4% de sucre) el que menys.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions