Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Administració electrònica: analitzada la secció de tràmits virtuals de 18 pàgines web municipals : Administració electrònica municipal: més informació que gestió efectiva de tràmits

· Cap de les 18 oficines municipals a Internet permet gestionar, de forma completa, els deu tràmits de què ha constat l'examen de CONSUMER EROSKI
· Només a la pàgina web de Madrid es van poder efectuar més de la meitat de les gestions
· El certificat d'empadronament i el registre d'una incidència són els tràmits més comuns

/imgs/20091101/tema1.jpg
Acostar-se a l’ajuntament per obtenir un document oficial ocasiona, d’entrada, tedi: llargues cues, anades i vingudes pel document que falta, dades incorrectes, etc. Per posar-se a tremolar. La solució, almenys sobre el paper, es troba, com no, a Internet. Això asseguren la teoria i la publicitat dels governs locals. Però la realitat rebaixa les expectatives. L’administració electrònica municipal ofereix més informació que no gestió efectiva de tràmits.

Així ho ha constatat CONSUMER EROSKI després d’analitzar el disseny, el funcionament i l’accessibilitat de l’oficina o finestreta virtual de 18 ajuntaments. Es limita, en la majoria de casos, a l’obtenció del certificat d’empadronament i a registrar una incidència, i no poques vegades l’usuari de la pàgina web municipal es perd entre la profusió d’informació institucional.

Per a aquest estudi, elaborat als llocs web dels consistoris d’Alacant, Barcelona, Bilbao, Còrdova, la Corunya, Granada, Logronyo, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria, s’ha fet una prova pràctica en la qual uns tècnics de la revista van cursar, a la primeria d’octubre, 360 gestions sobre deu tràmits en línia:

  • Aconseguir el certificat d’empadronament.
  • Inscriure’s en una activitat cultural.
  • Reservar instal·lacions esportives per a un ús particular.
  • Obtenir el carnet de transport urbà.
  • Concertar una cita prèvia (per a resoldre un assumpte municipal).
  • Consultar l’estat de les multes.
  • Demanar permís per a una obra al domicili.
  • Realitzar una sol·licitud per a una boda civil a l’Ajuntament.
  • Inscriure l’animal de companyia en el cens d’animals perillosos.
  • Registrar una incidència en la via pública.

/imgs/20091101/tema3.jpg
Durant la prova, realitzada per usuaris de nivell mitjà d’Internet (el perfil més comú dels ciutadans que recorren a aquests serveis), els tècnics van utilitzar un certificat digital d’àmbit nacional (un document que serveix per a identificar de forma segura un usuari quan es connecta a un sistema informàtic, així com per a firmar documents i correus electrònics) en la gestió d’alguns tràmits, encara que en els més senzills no va ser necessària cap documentació digital. A Barcelona, València, Alacant, Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià el certificat requerit és el que expedeix la comunitat autònoma corresponent (ONA o Izenpe al País Basc, Idcat a Catalunya i Clau-ACCV a la Comunitat Valenciana). El certificat nacional o autonòmic va servir en la majoria dels webs municipals analitzats, tret de Logronyo i Oviedo, on es va haver de sol·licitar una clau i una identificació personal als seus ajuntaments.

La manca principal de les oficines virtuals és la seva eficàcia limitada. Encara que hi abunda la informació, en cap dels 18 webs municipals es van poder completar a Internet els deu tràmits administratius de què constava la prova pràctica. Només al web de Madrid es va poder gestionar en línia de cap a cap sis dels deu tràmits: obtenir el certificat d’empadronament, reservar una instal·lació esportiva per a un ús particular, demanar cita prèvia, consultar les multes, inscriure un animal en el registre d’animals perillosos i registrar una incidència. A més, per a inscriure’s en una activitat cultural i sol·licitar un permís d’obres a la llar permetia descarregar una sol·licitud. Quant a la resta de tràmits, proporcionava informació detallada sobre com dur a terme la gestió. Per això, rep la millor valoració, un “molt bé”. A les pàgines municipals de Barcelona i Saragossa es van gestionar els deu tràmits, encara que la majoria de forma parcial, únicament amb la possibilitat de descarregar una sol·licitud o de demanar informació sobre la gestió per a realitzar-la a posteriori de manera presencial. El nombre de tràmits efectius en les dues capitals no va passar de tres. Una cosa semblant va succeir a Màlaga i Vitòria, a les finestretes virtuals de les quals l’únic que no es va aconseguir fer va ser concertar una cita prèvia (ni tan sols se’n va trobar informació).

Les pitjors oficines virtuals van ser les de Còrdova, Oviedo, Valladolid, Sant Sebastià i Múrcia, ja que a les cinc els tècnics no van poder gestionar, encara que fos només en part, la meitat dels tràmits testats i ni tan sols van trobar informació sobre els passos que calia seguir per a la seva gestió presencial.

Quan el tràmit es realitza de forma satisfactòria per Internet, les pàgines web de Barcelona, Madrid, Oviedo, Pamplona i Vitòria mostren un missatge en què s’especifica que el tràmit s’ha completat, a més de facilitar un número o codi de referència per si s’hagués de fer cap reclamació. L’anàlisi s’ha concentrat en l’apartat de tràmits i serveis (o oficina virtual), per la qual cosa s’ha considerat com a no disponible aquell que no es trobava en aquesta secció i que tampoc no comptava amb un enllaç en aquesta àrea que el traslladés a la pàgina adequada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions