Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Amb escuma surt més barat que amb gel i l'afaitat és igual de bo

/imgs/20091001/analisis2-1.jpg S'han analitzat al laboratori i s'han sotmès a prova d'ús cinc gels d'afaitar i quatre escumes d'afaitar; nou mostres envasades en aerosol que es venien en envasos de 200, 250 i 250+50 mil·lilitres, de les quals tres eren "refrescants" i sis "per a pells sensibles". Les escumes d'afaitar sortien (no es tenen en compte les quantitats extra ofertes com a promoció) entre els 9,60 euros el litre de Williams i els 16,10 euros el litre de Nivea, si bé les altres dues es quedaven prop dels 12 euros/litre; els gels, d'altra banda, costaven 14,44 euros el litre (Williams) el més barat i 22,75 euros el litre (Gillette Fusión Piel Sensible) el més car, encara que dues de les altres tres sortien a 20 euros el litre i l'altra superava els 18 euros el litre. Les escumes costen, de mitjana, 12,44 euros el litre i els gels, 19,19 euros el litre, un 54% més cars que les escumes. A més, de vegades la mitjana pot confondre: tres gels dels cinc estudiats costen més del doble que l'escuma més barata, Williams Hisse Blue. Cal preguntar-se si els gels, notablement més cars, són millors que les escumes.

Segons les dades de l'anàlisi i la prova d'ús de CONSUMER EROSKI, l'aptitud per a la funció és semblant en els dos productes: ajuden de forma semblant a aconseguir un afaitat ràpid i confortable. Però podria ocórrer que s'escampés molt més el gel que l'escuma d'afaitar i així es compensés aquest preu més alt. I ocorre, però només en certa mesura, ja que la diferència no és tanta. Els gels tenen una concentració superior de matèria activa (els tensioactius, o substàncies escumejants), ja que hi representen, de mitjana, el 13,4% del producte, davant del 10,4% de les escumes. Per tant, amb la mateixa quantitat de producte un gel pot crear aproximadament un 30% més d'escuma i permetre, així, un nombre més alt d'afaitats. Però com que els gels poden arribar a costar el doble en preu per litre,afaitar-se amb escuma surt prou més econòmic que fer-ho amb gels.

Tornant al producte en si, la textura característica de les escumes d'afaitar la proporciona al sabó un gas propel·lent quan les dues substàncies passen simultàniament per la vàlvula de l'aerosol. En canvi, els gels d'afaitar són barreges sabonoses que contenen un gas liquat que, quan entra en contacte amb la pell -per la diferència de temperatura- entra en ebullició i converteix el gel en escuma. Un afaitat en humit (l'altra opció és l'afaitat en sec, amb la maquineta elèctrica) posa en relació el producte (escuma o gel, en aquest cas), la fulla d'afaitar més o menys sofisticada, l'aigua, el pèl de la barba i el seu fol·licle pilós, i la capa còrnia i la dermis del rostre de l'usuari. Com més difícil resulti l'afaitat, més quantitat de pell arrossegarà. Humitejar el pèl de la barba fa disminuir molt la força d'estil necessària en la fulla d'afaitar per a eliminar el pèl. Cal saber que la hidratació preafaitat requereix el seu temps (millora notablement una vegada transcorreguts uns minuts des de l'aplicació) i una temperatura de l'aigua d'uns 40ºC. La lubricació que aporten escumes i gels redueix la fricció respecte de la pell seca i permet que la fulla d'afaitar llisqui amb suavitat sobre les irregularitats del relleu de la pell, i ho faci de manera que eviti talls i s'aconsegueixi un afaitat senzill i còmode.

Escuma o gel?

Escumes i gels d'afaitar són productes semblants (l'ingredient principal és el mateix: un sabó de trietanolamina) i igualment aptes per a la funció que tenen. Decantar-se per un o per un altre és qüestió de gusts personals. Com que el preu dels dos productes ja ha estat tractat en aquest informe, vegem ara altres aspectes. L'escuma d'afaitar es pot utilitzar immediatament a la cara i la seva aplicació és directa, mentre que el gel d'afaitar s'ha d'aplicar fent moviments circulars sobre la pell. Cada usuari escull. La trietanolamina és un compost amb caràcter bàsic, per la qual cosa és lògic que el pH d'aquests productes sigui superior al de la pell sana (pH 5,5). Les mostres estudiades tenien un pH entre 8,3 i 9, adequat per a aquest tipus de producte en tots els casos. Aquest pH elevat afavoreix la humectació del pèl de la barba i ajuda a estovar-lo perquè l'afaitat sigui més senzill, però convé eliminar minuciosament les restes d'escuma de la pell per restablir així, després de l'afaitat, el pH cutani, a la qual cosa també ajuda l'ús d'una loció de massatge.

Extractes vegetals i principis actius

Tant els gels com les escumes d'afaitar poden contenir extractes vegetals; en aquesta comparativa, només un producte (el gel La Toja Piel Sensible) no indica la incorporació de cap. L'extracte més comú és l'àloe vora (es diu que és regenerador cel·lular i cicatritzant) que apareix en sis mostres. L'escuma i el gel de Williams recorren al ginseng, i l'escuma Gillette Series fa servir una alga, la molsa d'Irlanda. L'escuma de Nivea és l'única referència amb extractes vegetals (declara cotó, alvocat, soja i camamilla) i sense àloe vora.

Els principis actius també ajuden en la funció. El gel La Toja Piel Sensible, amb tres (alantoïna, pantenol i bisabolol) és el que en conté en més diversitat, mentre que cinc de les nou mostres no n'incorporen cap. L'escuma Nivea (acetat de tocoferil, precursor de la vitamina E) i els gels Nivea (bisabolol) i Gillette Fusión Piel Sensible (acetat de tocoferil) en contenen un cada un. Vegem què aporten a l'afaitat, tenint en compte que s'entra en el terreny de la informació-publicitat de la indústria cosmètica, un camp en què les propietats que els fabricants atribueixen als principis actius (alguns patentats pels mateixos fabricants) poques vegades se sustenten en evidències científiques publicades, contrastades i consensuades per la comunitat científica. L'alantoïna, segons sembla, hidrata la pell i potencia la descamació de les capes cel·lulars externes o cèl·lules mortes; a més, s'afirma que suavitza la pell i afavoreix la proliferació cel·lular i la cicatrització, i aporta efectes calmants, antiirritants i protectors de la pell. El pantenol és la provitamina B5 i s'usa en cosmètica com a humectant, emol·lient i hidratant. Té una bona penetració cutània i és per això que es fa servir, juntament amb l'alantoïna, per al tractament de lesions cutànies lleus. A més, es diu que millora la hidratació, redueix la picor i accelera i millora la cicatrització. L'acetat de tocoferil és precursor de la vitamina E, amb la qual cosa proporciona protecció contra la radiació ultraviolada; a més, tindria efecte cicatritzant. I del bisabolol es prediquen propietats antiirritants, antiinflamatòries i antimicrobianes. Sempre és millor que els productes no tinguin al·lergògens, substàncies que poden causar al·lèrgies a algunes persones. D'aquests 9 productes d'afaitar, tres (els dos de Nivea i el gel de La Toja) no en tenien. I els que n'incorporen, fins i tot els que ho feien en més gran mesura (els tres productes Gillette, dos gels i una escuma) complien amb el que exigeix la legislació: declarar-los sempre que es trobin en concentració superior a 100 ppm, o parts per milió.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions