Analitzats 5 gels i 4 escumes d'afaitar

Amb escuma surt més barat que amb gel i l'afaitat és igual de bo

L'escuma surt molt més barata en preu per litre que el gel i el producte està només un 30% menys concentrat. En eficàcia són semblants: les nou mostres estan ben formulades i van superar la prova d'ús
1 Octubre de 2009
Img analisis

Amb escuma surt més barat que amb gel i l'afaitat és igual de bo

/imgs/20091001/analisis2-1.jpg
S’han analitzat al laboratori i s’han sotmès a prova d’ús cinc gels d’afaitar i quatre escumes d’afaitar; nou mostres envasades en aerosol que es venien en envasos de 200, 250 i 250+50 mil·lilitres, de les quals tres eren “refrescants” i sis “per a pells sensibles”. Les escumes d’afaitar sortien (no es tenen en compte les quantitats extra ofertes com a promoció) entre els 9,60 euros el litre de Williams i els 16,10 euros el litre de Nivea, si bé les altres dues es quedaven prop dels 12 euros/litre; els gels, d’altra banda, costaven 14,44 euros el litre (Williams) el més barat i 22,75 euros el litre (Gillette Fusión Piel Sensible) el més car, encara que dues de les altres tres sortien a 20 euros el litre i l’altra superava els 18 euros el litre. Les escumes costen, de mitjana, 12,44 euros el litre i els gels, 19,19 euros el litre, un 54% més cars que les escumes. A més, de vegades la mitjana pot confondre: tres gels dels cinc estudiats costen més del doble que l’escuma més barata, Williams Hisse Blue. Cal preguntar-se si els gels, notablement més cars, són millors que les escumes.

Segons les dades de l’anàlisi i la prova d’ús de CONSUMER EROSKI, l’aptitud per a la funció és semblant en els dos productes: ajuden de forma semblant a aconseguir un afaitat ràpid i confortable. Però podria ocórrer que s’escampés molt més el gel que l’escuma d’afaitar i així es compensés aquest preu més alt. I ocorre, però només en certa mesura, ja que la diferència no és tanta. Els gels tenen una concentració superior de matèria activa (els tensioactius, o substàncies escumejants), ja que hi representen, de mitjana, el 13,4% del producte, davant del 10,4% de les escumes. Per tant, amb la mateixa quantitat de producte un gel pot crear aproximadament un 30% més d’escuma i permetre, així, un nombre més alt d’afaitats. Però com que els gels poden arribar a costar el doble en preu per litre,afaitar-se amb escuma surt prou més econòmic que fer-ho amb gels.

Tornant al producte en si, la textura característica de les escumes d’afaitar la proporciona al sabó un gas propel·lent quan les dues substàncies passen simultàniament per la vàlvula de l’aerosol. En canvi, els gels d’afaitar són barreges sabonoses que contenen un gas liquat que, quan entra en contacte amb la pell -per la diferència de temperatura- entra en ebullició i converteix el gel en escuma. Un afaitat en humit (l’altra opció és l’afaitat en sec, amb la maquineta elèctrica) posa en relació el producte (escuma o gel, en aquest cas), la fulla d’afaitar més o menys sofisticada, l’aigua, el pèl de la barba i el seu fol·licle pilós, i la capa còrnia i la dermis del rostre de l’usuari. Com més difícil resulti l’afaitat, més quantitat de pell arrossegarà. Humitejar el pèl de la barba fa disminuir molt la força d’estil necessària en la fulla d’afaitar per a eliminar el pèl. Cal saber que la hidratació preafaitat requereix el seu temps (millora notablement una vegada transcorreguts uns minuts des de l’aplicació) i una temperatura de l’aigua d’uns 40ºC. La lubricació que aporten escumes i gels redueix la fricció respecte de la pell seca i permet que la fulla d’afaitar llisqui amb suavitat sobre les irregularitats del relleu de la pell, i ho faci de manera que eviti talls i s’aconsegueixi un afaitat senzill i còmode.

Escuma o gel?

Escumes i gels d’afaitar són productes semblants (l’ingredient principal és el mateix: un sabó de trietanolamina) i igualment aptes per a la funció que tenen. Decantar-se per un o per un altre és qüestió de gusts personals. Com que el preu dels dos productes ja ha estat tractat en aquest informe, vegem ara altres aspectes. L’escuma d’afaitar es pot utilitzar immediatament a la cara i la seva aplicació és directa, mentre que el gel d’afaitar s’ha d’aplicar fent moviments circulars sobre la pell. Cada usuari escull. La trietanolamina és un compost amb caràcter bàsic, per la qual cosa és lògic que el pH d’aquests productes sigui superior al de la pell sana (pH 5,5). Les mostres estudiades tenien un pH entre 8,3 i 9, adequat per a aquest tipus de producte en tots els casos. Aquest pH elevat afavoreix la humectació del pèl de la barba i ajuda a estovar-lo perquè l’afaitat sigui més senzill, però convé eliminar minuciosament les restes d’escuma de la pell per restablir així, després de l’afaitat, el pH cutani, a la qual cosa també ajuda l’ús d’una loció de massatge.

Extractes vegetals i principis actius

Tant els gels com les escumes d’afaitar poden contenir extractes vegetals; en aquesta comparativa, només un producte (el gel La Toja Piel Sensible) no indica la incorporació de cap. L’extracte més comú és l’àloe vora (es diu que és regenerador cel·lular i cicatritzant) que apareix en sis mostres. L’escuma i el gel de Williams recorren al ginseng, i l’escuma Gillette Series fa servir una alga, la molsa d’Irlanda. L’escuma de Nivea és l’única referència amb extractes vegetals (declara cotó, alvocat, soja i camamilla) i sense àloe vora.

Els principis actius també ajuden en la funció. El gel La Toja Piel Sensible, amb tres (alantoïna, pantenol i bisabolol) és el que en conté en més diversitat, mentre que cinc de les nou mostres no n’incorporen cap. L’escuma Nivea (acetat de tocoferil, precursor de la vitamina E) i els gels Nivea (bisabolol) i Gillette Fusión Piel Sensible (acetat de tocoferil) en contenen un cada un. Vegem què aporten a l’afaitat, tenint en compte que s’entra en el terreny de la informació-publicitat de la indústria cosmètica, un camp en què les propietats que els fabricants atribueixen als principis actius (alguns patentats pels mateixos fabricants) poques vegades se sustenten en evidències científiques publicades, contrastades i consensuades per la comunitat científica. L’alantoïna, segons sembla, hidrata la pell i potencia la descamació de les capes cel·lulars externes o cèl·lules mortes; a més, s’afirma que suavitza la pell i afavoreix la proliferació cel·lular i la cicatrització, i aporta efectes calmants, antiirritants i protectors de la pell. El pantenol és la provitamina B5 i s’usa en cosmètica com a humectant, emol·lient i hidratant. Té una bona penetració cutània i és per això que es fa servir, juntament amb l’alantoïna, per al tractament de lesions cutànies lleus. A més, es diu que millora la hidratació, redueix la picor i accelera i millora la cicatrització. L’acetat de tocoferil és precursor de la vitamina E, amb la qual cosa proporciona protecció contra la radiació ultraviolada; a més, tindria efecte cicatritzant. I del bisabolol es prediquen propietats antiirritants, antiinflamatòries i antimicrobianes. Sempre és millor que els productes no tinguin al·lergògens, substàncies que poden causar al·lèrgies a algunes persones. D’aquests 9 productes d’afaitar, tres (els dos de Nivea i el gel de La Toja) no en tenien. I els que n’incorporen, fins i tot els que ho feien en més gran mesura (els tres productes Gillette, dos gels i una escuma) complien amb el que exigeix la legislació: declarar-los sempre que es trobin en concentració superior a 100 ppm, o parts per milió.

Conclusions i taula comparativa

Conclusions

L’anàlisi de laboratori va comprovar que els nou són, des d’un punt de vista químic, productes ben formulats. Entre les escumes, destaca la composició de Nivea, amb un “excel·lent”, mentre que entre els gels no en destaca cap, però quatre dels cinc aconsegueixen un “molt bé”.

Només l’escuma Gillette Series Piel Sensible i el gel Williams Hisse Blue no van arribar al “molt bé”, però van aconseguir un “bé”. En la prova pràctica, que constava de nou apartats (valoració global, olor, difusor, esponjositat de l’escuma, facilitat per a aplicar-se i per a cobrir el rostre, protecció de la pell, consistència de l’escuma i facilitat per a retirar les restes de l’afaitat), els millors van ser: en les escumes, Williams Hisse Blue, La Toja Piel Sensible i Gillete Series Piel Sensible, i en els gels, Gillette Series Piel Sensible, Williams Hisse Blue i Gillette Fusión.

La millor relació qualitat-preu és l’escuma Williams Hisse Blue, per ser el més barat, l’escuma amb més extracte sec i matèria activa i pel seu comportament en la prova d’ús. Per als qui prefereixin el gel, una bona opció (encara que ni és barat ni va destacar en la prova d’ús) és Nivea: el gel amb més matèria activa, conté acetat de tocoferil i manca d’al·lergògens.

Marca WILLIAMS NIVEA LA TOJA GILLETTE SERIES NIVEA
Tipus de producte Escuma Escuma Escuma Escuma Gel
Mencions de l’etiquetatge
 • Ice Blue
 • àloe vera i
 • Mentol
 • Sensitive
 • Camomila i
 • Vitamin Care
 • Pell sensible.
 • Amb sals minerals i àloe vera
 • Pell sensible amb
 • àloe vera
 • Refrescant
 • Extractes de menta,
 • ISO-magnesi i Vitamin Care
Contingut net declarat (ml) 250 + 50 200 + 50 250 + 50 250 200
Preu (euros/quilo) 9,60 16,10 11,47 12,40 20
Pes relatiu envàs (g/ml) 1 0,28 0,22 0,27 0,29 0,30
Composició
Extracte sec (%) (%) 2 19,5 13,6 18,5 12,8 24,5
Matèria activa (%)3 12,7 10,1 12,3 6,5 17,3
pH al 1% 8,4 8,5 8,4 8,3 9,0
Extractes vegetals4
 • Àloe vera
 • Ginseng
 • Cotó
 • Alvocat
 • Soja
 • Camamilla
Àloe vera
 • Losa d’Irlanda
 • Àloe vera
Cotó
Alantoïna (%)5
Pantenol (%)5
Acetat de tocoferil (%)5 0,42
Bisabolol (ppm)5 120
Al·lergògens (ppm)6
 • Alcohol benzílic (41)
 • Lilial (11)
No en conté Alcohol benzílic (11)
 • Limonè (186)
 • Alcohol benzílic (21)
 • Salicilat benzílic (45)
No en conté
QUALITAT de composició Molt Bé Excel·ent Molt Bé Molt Bé
PROVA D’ÚS (d’1 a 9) 6,6 6,1 6,6 6,6 6,2
Marca GILLETTE SERIES WILLIAMS LA TOJA GILLETTE FUSION
Tipus de producte Gel Gel Gel Gel
Mencions de l’etiquetatge
 • Pell sensible amb
 • àloe vera
 • Ice Blue
 • Àloe vera
 • Pell sensible amb
 • Amb sals minerals
 • i agents protectors
 • Pell sensible amb
 • àloe vera i Vitamina E
Contingut net declarat (ml) 200 200 200 200
Preu (euros/quilo) 20,21 14,44 18,36 22,75
Pes relatiu envàs (g/ml) 1 0,40 0,46 0,39 0,40
Composició
Extracte sec (%) 2 19,3 25,8 23,3 20,1
Matèria activa (%)3 11,9 12,7 13,2 11,9
pH al 1% 8,9 8,6 8,8 9,0
Extractes vegetals4 Àloe vera
 • Àloe vera
 • Ginseng
No ho declara Àloe vera
Alantoïna (%)5 0,23
Pantenol (%)5 0,29
Acetat de tocoferil5 0,10
Bisabolol (ppm)5 420
Al·lergògens (ppm)6
 • Limonè (103)
 • Salicilato bencilico (19)
 • Alcohol benzílic (12)
Alcohol benzílic (14) No en conté
 • Alcohol benzílic (5540)
 • Limonè (89)
 • Lilial (18)
 • Lyral (10)
QUALITAT de composició Molt Bé Molt Bé Molt Bé
PROVA D’ÚS (d’1 a 9) 6,8 6,6 5,1 6,6

1. Pes envàs. És el pes de l’envàs buit dividit entre el contingut net declarat.

2. Extracte sec. Residu sec després d’estar dues hores sotmès el producte a estufa a 105 ºC. Un extracte sec més alt indica menys contingut d’aigua i més ingredients actius.

3. Matèria activa. És la matèria soluble en alcohol. Un contingut més alt en soluble en alcohol suggereix una major quantitat d’agents escumejants.

4. Extractes vegetals. Extractes vegetals declarats en la llista d’ingredients.

5. Ingredients actius. Substàncies a les quals s’atribueixen efectes relacionats amb la funció de facilitar l’afaitat. A alguns d’aquests ingredients s’assignen efectes hidratants, calmants, antiirritants; a d’altres, propietats antiinflamatòries, antimicrobianes, humectants, cicatritzants, de reducció de la picor, suavitzants, protectors de la pell, emol·lients (estovadors), etc. Encara que hi ha mostres que contenen un o diversos ingredients actius, cap de les nou no incorpora cap dels quatre que s’han buscat

6. Al·lergògens. Substàncies amb potencial al·lergogen; algunes són habituals en productes perfumats com els que ens ocupen. És obligatori declarar-los en l’etiqueta sempre que el seu contingut sigui superior a 100 ppm (parts per milió). Es van buscar, mitjançant anàlisis específiques, els al·lergògens més freqüents en aquest producte i es va comprovar que en tots els casos es complia el que exigeix la norma. Encara que diverses mostres tenien fins a tres o quatre al·lergògens, algunes no tenien i això és elogiable.

Un per un

Un per un, 5 gels i 4 escumes d'afaitar

Williams Hisse Blue

/imgs/20091001/espumaWilliams.jpg

 • Escuma d’afaitar. 250 + 50 ml.
 • Surt a 9,6 euros/litre, la més barata.
 • Millor relació qualitat-preu de tota la comparativa, incloent-hi els gels d’afaitar.
 • En l’etiqueta indica:”Hisse blue. Àloe vera. Mentol”.
 • Qualitat de composició: Molt Bé.
 • Destaca per ser l’escuma d’afaitar de major extracte sec (el que queda després d’eliminar-ne l’aigua; en té el 19,5%). Conté àloe vera i ginseng. Manca d’ingredients actius (alantoïna, pantenol, acetat de tocoferil i bisabolol), igual com dues de les altres tres escumes analitzades. Té dues substàncies al·lergògenes, en quantitats ínfimes: respecta la norma en aquest sentit.
 • Prova d’ús: 6,6 punts. Va ser l’escuma d’afaitar més preferida. Va destacar en esponjositat de l’escuma, en capacitat per a cobrir el rostre i en facilitat per a eliminar les restes de l’afaitat.

La Toja Piel Sensible

/imgs/20091001/espumaLaToja.jpg

 • Escuma d’afaitar. 250 + 50 ml.
 • Surt a 11,47 euros/litre. Una opció interessant.
 • En l’etiqueta indica: “Pell sensible. Amb sals minerals i àloe vora”.
 • Qualitat de composició: Molt bé. Conté àloe vera. Manca d’ingredients actius (alantoïna, pantenol, acetat de tocoferil i bisabolol), igual com dues de les altres tres escumes analitzades. Conté, encara que en quantitat ínfima i respectant la norma, una substància al·lergògena.
 • Prova d’ús: 6,6 punts. La segona escuma d’afaitar més preferida pels usuaris. Va destacar en esponjositat de l’escuma i en capacitat per a cobrir el rostre.

Nivea For Men Sensitive

/imgs/20091001/espumaNivea.jpg

 • Escuma d’afaitar. 200 + 50 ml.
 • Surt a 16,10 euros/litre, l’escuma més cara, i amb diferència: la més cara de les altres tres surt a 12,40 euros/litre.
 • En l’etiqueta indica: “Sensitive. Camamilla. Vitamin Care”. El seu envàs, d’alumini, és el més lleuger.
 • Qualitat de composició: Excel·lent, la millor composició dels nou productes analitzats. L’escuma amb el pH més alt (8,5). Incorpora l’ingredient actiu bisabolol (se li atribueixen propietats antiirritants, antimicrobianes i antiinflamatòries). No conté cap dels al·lergògens més comuns en productes perfumats, que sí que van aparèixer en sis de les altres vuit mostres.
 • Prova d’ús: 6,1 punts. Va ser, en general, l’escuma d’afaitar menys preferida pels usuaris, si bé -dels vuit mesurats- només va ser qualificada pitjor que les altres escumes en un paràmetre: facilitat per a cobrir el rostre.

Gillette Series Piel Sensible

/imgs/20091001/espumaGillette.jpg

 • Escuma d’afaitar. 250 ml.
 • Surt a 12,40 euros/litre.
 • Indica: “Pell sensible. Amb àloe vera”.
 • Etiquetatge millorable: el seu número de lot no era llegible.
 • Qualitat de composició: Bé. La de menor extracte sec (12,8%) i matèria activa (6,5%). La de pH més baix (8,3). Manca d’ingredients actius (alantoïna, pantenol, acetat de tocoferil i bisabolol), igual com ocorre amb dues de les altres tres escumes analitzades. Conté tres dels al·lergògens més comuns en productes perfumats, però compleix amb el que estableix la norma estableix en aquest sentit.
 • Prova d’ús: 6,6 punts. No va ser la millor en cap paràmetre però tampoc no va destacar negativament en res; es va valorar la capacitat que tenia per a cobrir el rostre.

Nivea For Men Refrescante

/imgs/20091001/gelNivea.jpg

 • Gel d’afaitar. 200 ml.
 • Surt a 20 euros/litre. L’opció més interessant per als qui prefereixen el gel a l’escuma.
 • Indica: “Refrescant. Extractes de menta. ISO- magnesi i Vitamin Care”.

L’envàs (d’alumini), el més lleuger dels gels d’afaitar.

 • Qualitat de composició: Molt bé. El que té més matèria activa de tota la comparatiuva (17,3% del producte) i el segon més alt en extracte sec (24,5%). Conté un ingredient actiu (acetat de tocoferil), precursor de la vitamina E. És una de les úniques tres mostres (d’un total de nou estudiades) que mancava dels al·lergògens més comuns en productes perfumats.
 • Prova d’ús: 6,2 punts. Posició intermèdia: no va ser el millor en cap paràmetre però tampoc no va destacar negativament en res.

Gillette Series Piel Sensible

/imgs/20091001/gelGillette.jpg

 • Gel d’afaitar. 200 ml.
 • Surt a 20,21 euros/litre.
 • Indica: “Pell sensible. Amb àloe vora”.
 • Qualitat de composició: Molt bé. Un dels dos gels amb menys matèria activa (11,9%) i el de menys extracte sec (19,3%), si bé les dues quantitats són correctes per a la funció. Manca d’ingredients actius (alantoïna, pantenol, acetat de tocoferil i bisabolol), igual com ocorre amb un dels altres quatre gels d’afaitar. Conté tres dels al·lergògens més comuns en productes perfumats, però compleix la norma.
 • Prova d’ús: 6,8 punts. El producte que més puntuació general va obtenir de tota la comparativa. Els usuaris en van valorar bé el difusor i la consistència de l’escuma.

Williams Hisse Blue

/imgs/20091001/gelWilliams.jpg

 • Gel d’afaitar. 200 ml.
 • Surt a 14,44 euros/litre; amb molta diferència, és el gel d’afaitar més barat d’aquests cinc.
 • Indica: “Hisse Blue. Àloe vora”.
 • Qualitat de composició: Bé. El gel de major extracte sec (25,8% del producte). El pH més baix (8,6). Declara àloe vora i ginseng. Manca d’ingredients actius (alantoïna, pantenol, acetat de tocoferil i bisabolol), igual com ocorre amb un dels altres quatre gels d’afaitar. Conté un dels al·lergògens més comuns en productes perfumats, però compleix la norma.
 • Prova d’ús: 6,6 punts. Un dels millors gels d’afaitar. Els usuaris el van qualificar com un dels dos millors en olor i en van valorar la facilitat d’aplicació.

Gillette Fusión Piel Sensible

/imgs/20091001/gelGillette.jpg

 • Gel d’afaitar. 200 ml.
 • Surt a 22,75 euros/litre, el més car.
 • Indica: “Pell sensible. Amb àloe vora i vitamina E”.
 • Qualitat de composició: Molt Bé. Un dels dos gels amb menys matèria activa (11,9%) i extracte sec (20,1%), si bé les dues quantitats són correctes per a la funció. Conté un ingredient actiu (acetat de tocoferil), precursor de la vitamina E. Es va comprovar que, dels nou comparats, era el producte amb més al·lergògens (quatre de diferents), però compleix la norma.
 • Prova d’ús: 6,6 punts. Un dels millors gels d’afaitar, en general. Més en concret, un dels dos millors en olor. Es va valorar també, en aquest gel, la facilitat que té d’eliminar les restes de l’afaitat.

La Toja Piel Sensible

/imgs/20091001/gelLaToja.jpg

 • Gel d’afaitar. 200 ml.
 • Surt a 18,36 euros/litre.
 • Indica: “Pell sensible. Amb sals minerals i agents protectors”. L’únic que no declara extractes vegetals.
 • Qualitat de composició: Molt bé. El de més ingredients actius (alantoïna, pantenol, i bisabolol), i a més manca d’al·lergògens (s’hi van buscar els més comuns en productes perfumats).
 • Prova d’ús: 5,1 punts. El pitjor gel, i l’únic mediocre dels cinc comparats. De fet, va quedar el pitjor en cinc paràmetres (difusor, olor i consistència del gel, facilitat per a aplicar-se i capacitat per a cobrir) dels vuit mesurats en aquesta prova pràctica.