És bo que el teu gos dormi amb tu?

Recomanat per uns, desaconsellat per d'altres. Arguments a favor I en contra de compartir el llit amb una mascota.
1 Gener de 2019
Img mascotas listado

És bo que el teu gos dormi amb tu?

/imgs/20190101/GettyImages-842912340.jpg

El 60 % dels qui comparteixen la vida amb gossos o gats dormen amb ells. Ho diu l’estudi “Són les mascotes un problema al dormitori?”, del Centre de la Medicina del Son de Califòrnia (EUA), que llança una pregunta per a la qual no tots els investigadors tenen la mateixa resposta. La primera evidència de convivència entre gossos i humans es remunta a uns 14.000 anys enrere; i 8.000 anys en el cas dels gats. Però la nostra relació ha canviat molt des de llavors, i per a la majoria dels qui viuen amb una mascota (el 46 % dels espanyols), ni el gos està ja relegat a dormir en una caseta ni el gat té com a única comesa caçar ratolins.

De fet, per a la majoria dels ciutadans a Espanya, la mascota és part de la família. El 88 % dels qui viuen amb una assegura que no voldria separar-se’n mai (dades de la Fundació Affinity, 2013); i sis de cada deu reconeix que dorm en companyia seva.

NO TOT ÉS BLANC O NEGRE

Vuit de cada deu pacients amb problemes de son asseguren que els companys peluts no els interrompen el descans si es queden al seu costat. El 40 % dorm millor i afirma que se sent més calent, feliç i relaxat, com recull un estudi de 2015 de la psiquiatra Lois Krahn, experta en malalties del son. Només el 20 % va afirmar que el seu descans empitjorava en companyia. La calor corporal, la respiració i el ronc d’una mascota solen provocar sensació de benestar i estimulen la relaxació i el son. Aquest moment de repòs convida, a més, a acaronar l’animal, que percep al seu torn afecte i protecció. D’altra banda, pot fer que els nens que tinguin dificultats per a dormir descansin millor, com recorda Tamara García Cid, professora de Comportament i Convivència amb Animals a la Universitat Autònoma de Madrid. Els donen afecte i eviten que se sentin sols o insegurs durant la nit.

Malgrat això, no tot són avantatges. El californià Centre de la Medicina del Son va concloure el 2014 que els qui dormen acompanyats descansen pitjor i pateixen interrupcions del son. També triguen una mica més a conciliar-lo, i això augmenta lleugerament les possibilitats de llevar-se amb sensació de cansament. És important respectar el calendari de vacunació i desparasitació. Les persones amb al·lèrgies a l’epiteli (caspa o cèl·lules mortes de la pell) del gos o gat s’han de mantenir lluny de les mascotes a la nit. Per això, si algú de la família en pateix, cal evitar que l’animal entri al dormitori i mantenir nets els mobles entapissats i les catifes.

VES-TE’N DEL MEU LLIT!

Tenir una mascota no implica que vulguis dormir amb ella. De fet, hi ha moltes persones que no saben com fer-les fora del llit. En aquests casos, es recomana revertir la situació a poc a poc. Hi ajuda fer servir un reforç positiu per a allunyar l’animal de l’edredó, per exemple amb carícies i un premi comestible. També els pots felicitar amb certa periodicitat, sempre que estigui al seu llit. La clau de l’èxit consisteix a donar-li un lloc de descans agradable i similar al teu.

Gossos i gats es poden sentir atrets cap als llits dels humans, especialment si estan elevats i se senten en una posició privilegiada. També els agraden perquè són còmodes. Si vols que se’n vagin al seu, ofereix-los-en un que també ho sigui. Als gats, els agradarà especialment si l’espai té els laterals lleugerament elevats: així se sentiran protegits. Si gaudeix ficant-se dins de l’edredó, ofereix-li una manteta perquè es pugui arraulir de manera semblant. Una altra clau, especialment durant l’hivern, consisteix a col·locar el seu llit prop d’un escalfador o radiador- sempre de manera segura i controlada- que pugui simular la temperatura corporal dels amos.

Llavors, quina és la millor opció?

La decisió de compartir el llit amb el teu gos o gat depèn de tu. Si no tens problemes d’al·lèrgia, les vacunes estan al dia, descanses bé i et fa feliç deixar que la teva mascota dormi al llit o dins de l’habitació, els experts asseguren que no hi ha perill, ni tan sols per a les embarassades. Però si decideixes que no tingui accés al dormitori, fes-ho des del primer dia. Amb coherència, paciència, premis i amor, serà més fàcil educar-lo.

TRUCS PER A MANTENIR-LO CALENT AQUEST HIVERN

Durant els mesos de fred, gossos i gats visiten amb més freqüència el dormitori dels seus amos. I no és casualitat: en l’edredó troben un refugi calent, sobretot si tenen companyia humana. Pots prendre algunes mesures per a ajudar-los.

  • Llits tèrmics. Certs llits per a gats i gossos emanen calor gràcies a circuits elèctrics segurs. El seu funcionament és similar al de les mantes per a humans i n’hi ha en diferents formats: des de coves fins a butaques calentes. Si la teva mascota és gran o pateix d’artritis, en gaudirà especialment, sobretot si la col·loques a l’altura del terra. Per als gats, un èxit gairebé segur són les hamaques que es poden penjar del radiador.
  • Racons calents. Intenta crear refugis tous i calents, i com més separats estiguin del fred del terra, millor. Si vius amb gats, reserva’ls la finestra més assolellada per a col·locar un arbre rascador amb llit felí en alt. Més idees casolanes i divertides? Col·loca mantes estratègicament perquè gats i gossos s’hi caragolin i les facin servir com a cova.
  • Caixes de cartró. Un truc divertit i barat per a mantenir la mascota calenta aquest hivern consisteix a agafar una caixa de cartró i omplir-la de mantes i coixins. Recorda que has d’adaptar-ne les dimensions a la mida del teu amic. Si és gran i no es mou amb facilitat, no oblidis treure un dels costats de la caixa o retallar-ne un lateral.
  • Abrics molt canins. Els gossos necessiten sortir al parc fins i tot a l’hivern. Perquè no agafin fred, pots fer servir impermeables i abrics, sobretot si són grans. No convé que els deixis al carrer mentre fas la compra: és fàcil que es constipin o que empitjori la seva artritis.