Manual de la vida moderna

Manual de la vida moderna

O com moure's per aquest món canviant i que tendeix al "verd".
1 Gener de 2019
Img consejo del mes listado 121

Manual de la vida moderna

ARRIBA EL MENJAR ELÈCTRIC. Creen aliments a partir d’aire, aigua i panells solars

/imgs/20190101/GettyImages-82722048.jpg

No sona apetible, però sí molt ecològic. Científics finlandesos han aconseguit produir un aliment que no és animal ni vegetal, però que té carbohidrats, greixos i entre un 50 % i 60 % de proteïnes. Els únics ingredients que té són aigua, diòxid de carboni extret de l’aire, nitrogen, bacteris oxidants de l’hidrogen i electricitat procedent de plaques solars, tot això amanit amb una mica de calci, sodi, potassi i zinc. Ningú no triaria aquesta combinació gastronòmica en un restaurant, però sobre aquesta hi ha grans esperances per a reduir la desforestació i la contaminació del planeta. Si tots consumíssim aquesta fórmula en comptes de menjar carn, la superfície de la terra destinada a cultius per a alimentar animals de granja es reduiria en un 76 %. A més, el menjar elèctric es podria conrear al desert i potser es podria posar fi a la fam al món. Per tot això, les recerques continuen.

MENJAR SA MANTÉ FRESCA LA MEMÒRIA DELS HOMES. Un suc cada dia ajuda a pensar millor

Després d’estudiar la dieta de 27.842 homes durant 26 anys, investigadors de Harvard han conclòs que els que mengen més fruites i verdures (especialment de fulla verda, fruites vermelles o suc de taronja) són menys propensos a patir pèrdua de memòria o habilitats cognitives. A la fruiteria!

AIXÍ ES DISTINGEIX EL SEXE DELS KIWIS A L’HORT

La majoria de les varietats de kiwi que conreem necessiten una planta mascle i una altra de femella per a fer néixer la fruita. Si, amb el temps, extraviem l’etiqueta que identifica de què es tracta, les flors ens donen una pista segura. La primavera del tercer any, el kiwi comença a produir flors. Si aquestes només tenen estams -i per tant no tenen pistils-, ens trobem davant un kiwi mascle. Les dels kiwis femella, en canvi, tenen estams i un pistil en forma de sol.

Un, dos, tres... acció!

ETS DONA I FAS ESPORT? Tria bé el teu sostenidor

/imgs/20190101/GettyImages-74052963.jpg

Un estudi de la Universitat de Portsmouth va concloure que el 46 % de les joves en edat escolar s’inclinen poc a practicar esport per culpa del seu pit, encara que només un 10 % admet que fa servir un sostenidor esportiu adequat. És un detall fonamental, ja que aquesta part de l’anatomia femenina no té músculs. Es tracta bàsicament d’un teixit adipós unit al tors per lligaments, per la qual cosa córrer sense la protecció necessària pot ocasionar dolors. No debades, es pot moure des dels 4 fins als 15 centímetres, depenent de si es camina o es corre. I tampoc no convé escatimar: busca sostenidors d’alt impacte, i no deixis que t’allunyin de l’esport.

SI, EL MEU FILL AIXECA PES. La pràctica afavoreix el desenvolupament atlètic dels nens

/imgs/20190101/GettyImages-143176161.jpg

Contràriament al que es pensava, diversos estudis suggereixen que l’exercici amb pes no incideix negativament en el creixement dels nens, sinó que l’afavoreix. Una dada especialment rellevant quan el sobrepès afecta a Espanya el 40 % de la població infantil i, l’obesitat, el 19 %. Això sí, han de comptar amb la supervisió d’un adult i adaptar la intensitat de l’exercici a la seva capacitat per a prevenir lesions.

SI EL TEU FILL ÉS HIPERACTIU, NO ET CULPABILITZIS

/imgs/20190101/GettyImages-136509047.jpg

Hi ha molts mites sobre el trastorn d’atenció i hiperactivitat, com el que responsabilitza els pares del problema. Un pediatre pot fer un diagnòstic inicial, però el definitiu serà a càrrec d’un especialista en TDAH i inclourà informació per a la família, suport escolar i un tractament amb medicació.

Esperances (i rareses) naturals

REFORESTAR A BASE DE DRONS. Llavors intel·ligents i “big data” per a replantar fins a 25.000 arbres al dia

/imgs/20190101/GettyImages-529783070.jpg

La desforestació massiva és una de les causes del canvi climàtic. El 2012, un foc al parc natural de l’Alto Tajo va cremar 1.000 hectàrees de terreny. L’estiu passat, la start-up navarresa CO2 Revolution va poder reforestar-la en tan sols unes hores gràcies a un dron, 100.000 llavors intel·ligents i “big data”. Es tracta d’un sistema innovador que permet reforestar grans superfícies en un temps 100 vegades més ràpid i amb una desena part del cost, i arriba a zones de difícil accés. I com funciona? En primer lloc, es fa una anàlisi prèvia: temperatura, precipitacions, tipus de sòl, espècies autòctones i requeriments de les poblacions locals. Després s’introdueixen en el dron llavors pregerminades, tractades amb fertilitzants i repel·lents per a depredadors, i es llancen mitjançant GPS, mapes cartografiats i programari propi. Cada dron pot plantar fins a 2.500 llavors per vol i 25.000 arbres en un sol dia, amb una efectivitat superior al 80 %, segons afirma Juan Carlos Sesma, fundador de l’empresa espanyola.

UN PLÀSTIC QUE ES DILUEIX AL MAR I ÉS COMPOSTABLE

/imgs/20190101/GettyImages-735965321.jpg

El laboratori espanyol TheCircularLab, de Logronyo (La Rioja), ha creat un tipus de plàstic d’origen vegetal que és biodegradable al mar i que es pot fer servir per a fabricar compost. El nou material, desenvolupat juntament amb el Centre Tecnològic AINIA de València, s’obté de deixalles vegetals de les quals s’extreu la seva glucosa. Amb aquesta s’alimenta un microorganisme que produeix una matèria similar al plàstic i que es pot fer servir en la indústria alimentària, en envasos de productes lactis o begudes, per exemple. Una vegada utilitzat, es pot destinar a un procés de compostatge o biodegradar-se en aigua del mar, la qual cosa tindria un efecte radicalment diferent en els ecosistemes marins. Segons l’organització ecologista Greenpeace, més de 200 quilos de plàstics s’aboquen cada segon als mars i oceans del món. Jorge García, investigador a càrrec del projecte, detalla que amb això s’oferirà una sortida als residus vegetals de grans mercats per a obtenir un material que “es processa igual que qualsevol plàstic, en safates o ampolles, per exemple, i finalment se’n pot fer compost i es converteix en adob”. El laboratori de La Rioja, que pertany a Ecoembes, espera tenir-ne les patents finals cap al 2023. Les ciutats europees haurien d’haver implantat ja la recollida i la selecció de residus orgànics, que podrien tenir així una nova sortida.

LES VESPES I LES SEVES ARANYES ZOMBIS. Una espècie amazònica modifica la conducta d’aquests insectes

/imgs/20190101/GettyImages-130405778.jpg

Es tracta de la vespa Zatypota, i és una nova espècie descoberta a l’Amazònia equatoriana amb una relació parasitària esgarrifosa amb les aranyes socials Anelosimus eximius, que viuen en colònies i són utilitzades com a incubadores, transport i finalment aliment. El procés comença quan una vespa femella diposita una larva en l’abdomen de l’aranya. L’hoste s’hi adhereix, s’alimenta i s’apropia del seu cos i fins i tot del seu cervell, amb el qual modifica el comportament d’aquesta. L’aranya es converteix ara en un zombi, surt de la colònia i teixeix un capoll abans de quedar-se immòbil i servir d’aliment.

Ara, "vida" s'escriu amb "W"

COM ES POSEN LES CURSIVES I ALTRES TRUCS PER A WHATSAPP

  • Vols posar alguna cosa en negreta? Tecleja “*” abans i darrere del text. Per a cursiva, posa “_”. Per a ratllar, “~”.
  • Per a saber si algú t’ha bloquejat, fixa’t si pots veure la seva última connexió, la seva descripció o la foto de perfil.
  • Per a fer una còpia de seguretat al núvol (iCloud o Google Drive): Configuració > xats > còpia del xat.
  • Pots contactar amb un número que no està en la teva llista de contactes. Només has de posar al navegador l’enllaç https://api.whatsapp.com/send?phone=+34*********.

COMPTE AMB EL PHISING A WALLAPOP

/imgs/20190101/GettyImages-483665473.jpg

Es tracta de la coneguda estafa del nigerià, en la qual una persona o diverses es posen en contacte amb el venedor de certs productes (normalment cars). Fan una suposada transferència (falsa) per un import superior a Wallapay i després demanen la devolució de l’import pagat de més.

AMB UN MÒBIL XIMPLE ES VIU MILLOR. Els terminals de connectivitat limitada permeten lluitar contra la creixent addicció tecnològica

Fer i trucades i rebre’n, i poc més. Els dumb phones o telèfons ximples van augmentar les vendes un 5 % el 2017, mentre que les dels seus germans intel·ligents van descendir un 2 %. No és una xifra elevada, però demostra que cada vegada són més els que necessiten desconnectar de les demandes que imposen xarxes socials i Internet, ja sigui durant les vacances o de tant en tant: no debades comprovem el nostre mòbil cada 12 minuts; és a dir, unes 150 vegades al dia. Si el deixem de banda ens mantenim connectats sense renunciar al que importa de debò.