Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: La informació nutricional dona la cara

S'ha acabat allò de girar els envasos per a veure'n el contingut. El govern aposta per un sistema d'etiquetatge alimentari frontal perquè els consumidors coneguin la llista de nutrients dels productes amb una simple ullada. S'anomena nutri-score, combina lletres I colors I eroski, que compta amb el seu propi semàfor nutricional des de fa 11 anys, l'aplicarà de manera pionera a espanya.

/imgs/20190101/GettyImages-500542026.jpg

L’etiquetatge té un paper clau a l’hora de decidir si hem de posar un producte al cistell o no. Però entendre la informació nutricional escrita en els envasos encara planteja un rosari de dubtes als consumidors. Per a facilitar la lectura d’aquesta terminologia impossible, en lletra no sempre llegible i xifres que maregen al revers dels productes, Eroski va incorporar fa 11 anys el seu propi semàfor nutricional, un sistema que permet conèixer la quantitat de calories, sucres, greix, greix saturat i sal que aporta la ració d’un producte amb una ullada.

Ara, la cooperativa també serà pionera a adaptar Nutri-Score a Espanya, una nova manera de comunicar el contingut dels nutrients basat en cinc colors i cinc lletres, que a més no implica girar l’envàs. Nutri-Score, una barreja entre el semàfor i les qualificacions escolars amb lletres, és una modalitat completa i senzilla per la qual el Govern espanyol s’ha decantat per a l’etiquetatge. Arriba amb l’objectiu de reduir el consum d’aliments amb alt contingut en greix saturat, sucre o sal, i facilita l’elecció més saludable amb una simple ullada.

La Unió Europea va iniciar el 2018 un procés amb fabricants i autoritats sanitàries per a dissenyar una nova normativa encaminada a frenar l’obesitat mitjançant el consum alimentari. En aquest marc, que entrarà en vigor a partir de l’abril de 2020, una mesura principal apunta que les etiquetes frontals dels productes informin de manera clara i senzilla sobre les propietats nutricionals. Fins llavors, fabricants i governs poden apostar pel sistema que considerin més apropiat per a fer proves que facilitin dades a Brussel·les.

Encara que la informació nutricional obligatòria està harmonitzada a escala comunitari, falta que la voluntària també ho estigui. A Espanya no hi ha un model d’etiquetatge frontal unificat, encara que des de fa més d’una dècada hi ha algunes iniciatives particulars, com el semàfor nutricional, aplicat per Eroski des de fa 11 anys. A Europa coexisteixen diferents FOP (etiquetatge frontal, en les sigles en anglès) com a sistemes o formes gràfiques de presentació, adoptades per diversos països amb diferents criteris i sense una base harmonitzada, amb el resultat de trobar aliments semblants en el mercat europeu, però amb diferents etiquetatges i diferents valoracions. Tot això deriva en incoherències nutricionals o de salut que generen confusió.

APORTACIÓ NUTRICIONAL O INGREDIENTS

Les opcions d’etiquetatge alimentari que operen a Europa, d’aplicació voluntària en tots els casos, es reparteixen en dos grans grups: les etiquetes que esquematitzen l’aportació nutricional i les que assenyalen exclusivament els productes preferibles dins d’una mateixa gamma. En el primer es troba el genèric aconsellat per la Unió Europea, que representa la informació per cada 100 grams de producte i el percentatge sobre la Ingesta de Referència (IR), una forma que comparteixen tant el Regne Unit, que recorre al codi de colors del semàfor (en el qual el vermell és el pitjor nivell), com Itàlia, a través de la representació d’una pila.

Entre els països que aposten per donar rellevància als ingredients s’enumeren Suècia i Dinamarca, que representen amb un forat del pany de color verd l’opció més saludable dins d’una categoria alimentària, i amb un forat del pany negre la resta; França i Bèlgica, amb l’assignació d’una lletra i un color en funció de la qualitat nutricional dels components (Nutri-Score), en curs d’aplicar-se a Portugal; Finlàndia, a través d’un cor que indica que el producte és baix en sal i greixos i, per tant, cardiosaludable; i els Països Baixos, que atorguen un logotip verd als productes saludables en el marc d’una mateixa gamma alimentària com a diferenciació de la resta, que porten un logotip blau.

Les dades obligatòries

Introduir una nova mesura que ajudi a triar productes processats més saludables no implica afegir més informació nutricional, sinó facilitar la comprensió de la que ja hi ha. A Espanya, les etiquetes dels productes alimentaris han d’incloure, de manera clara, llegible i en castellà, la denominació, els ingredients -ordenats segons la quantitat-, les substàncies causants d’al·lèrgies o d’intoleràncies, la quantitat neta -en litres o grams-, les dates de consum preferent i de caducitat, i les condicions especials de conservació i d’utilització. També el nom i la direcció de l’empresa alimentària, el lloc de procedència o les instruccions d’ús. Després de la nova normativa, en vigor des de finals de 2016, les etiquetes alimentàries han de seguir, a més, nous requisits. Entre aquests, figuren:

  • Redactar els textos amb lletra més gran i llegible (un mínim d’1,2 mm d’alçada en envasos grans i 0,9 en els petits).
  • Destacar els al·lèrgens en la llista d’ingredients dels productes envasats amb una tipografia diferenciada, a més d’indicar-los en els aliments sense envasar o que s’envasen en el punt de venda.
  • Reflectir el país d’origen de la carn fresca de porc, bestiar oví, cabrum i aviram, a més de la fresca de bestiar boví, fruites i verdures, mel i oli d’oliva.
  • Designar “olis vegetals” o “greixos vegetals” juntament amb la indicació de l’origen vegetal específic.
  • Si un producte no és el que aparenta, com les barretes de cranc, cal aclarir-ho en l’envàs i en l’etiqueta.
  • Diferenciar entre “congelat” (obligatori per a la carn, productes carnis i pesca no transformada), i “descongelat” (per als que s’han descongelat abans de posar-los a la venda i que no es podran tornar a congelar).
  • Substituir la paraula “sodi” per “sal”.
  • Informació relativa al valor energètic”’ i al contingut en determinats nutrients.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions