Protegir-se de l'hivern

Les claus: hidratar la pell, la roba adequada i una alimentació adaptada al fred

1 Gener de 2001
Img consejos listado 107

Les claus: hidratar la pell, la roba adequada i una alimentació adaptada al fred

/imgs/20010101/consejos01.jpg
L’hivern, per les baixes temperatures i les pluges que el caracteritzen, resulta menys agradable que les estacions càlides i indubtablement ens causa una certa incomoditat, ens retreu del contacte amb la natura i ens incita a recloure’ns a les nostres llars. Per suportar dignament l’hivern i afrontar-lo amb bon tarannà, podem adoptar alguns hàbits molt útils perquè les repercussions menys desitjables del fred passin a un segon pla.

Cura de la pell

 • Hidratació, protecció i nutrició són les cures bàsiques que necessita la pell per lluitar contra els efectes del fred i els canvis bruscos de temperatura.
 • Protegiu la vostra pell amb una crema hidratant més consistent, rica i grassa de la que utilitzeu a l’estiu per evitar la pèrdua de la capa hidrolipídica de la pell. El greix és el primer aïllant contra el fred.
 • Les persones amb cutis sensibles o amb problemes de rosàcia o cuperosi s’han de mostrar curoses amb els canvis bruscos de temperatura, els quals poden danyar la pell a llarg termini.
 • No oblideu la cura de la resta del cos. L’abús de peces d’abric massa tancades o cenyides i la falta d’oxigenació impedeixen que transpirem correctament, cosa que pot provocar la descamació de la pell.

Llavis, mans i nas…

 • Per evitar que els llavis es tallin o es reassequin, protegiu-los amb hidratant labial o pintallavis.
 • Les mans també pateixen a l’hivern. Apliqueu-vos cada dia una crema hidratant i utilitzeu guants si l’exposició al fred és prolongada.
 • Si el nas tendeix a envermellir a causa del fred, elimineu de la vostra dieta tot el que us provoqui mala circulació (com cafè, alcohol, picant o tabac).

Augmenteu la ingesta de vitamines i fruits secs

 • Combatiu les agressions de l’hivern prenent vitamines A i C. La vitamina A (preferentment en el greix de la llet, la mantega, la margarina enriquida, els formatges, el fetge i el rovell d’ou) defensa la pell del fred, evita la sequedat del cutis i les esquerdes als llavis i fins i tot prevé la formació de penellons. La vitamina C (abundant en cítrics, tomàquets, pebrots verds, coliflor i verdures en general) augmenta les defenses i ajuda a prevenir catarros i refredats.
 • L’absència de sol, tan pròpia dels dies hivernals, disminueix la capacitat del cos per assimilar la vitamina D, que regula l’absorció de calci i fòsfor. Per això, a les dones amb problemes d’osteoporosi els pot convenir ingerir un suplement extra de calci (1.000 mg el dia).
 • A l’hivern, el cos necessita més calories per defensar-se del fred. Afegiu a la vostra dieta petites quantitats de fruits secs i endolciu la llet i el cafè amb mel.

Esport, també a l’hivern

 • Practiqueu exercici físic: entrareu en calor i combatreu el fred.
 • Aficioneu-vos a la sauna o als banys de vapor. Són excel·lents perquè el cos suï i elimini toxines, important en qualsevol època d’any.
 • Els aficionats a esports d’hivern han d’extremar les precaucions quan s’exposen als raigs solars i a les baixes temperatures de les altes muntanyes. Eviteu al·lèrgies i cremades solars aplicant-vos crema protectora (factor de protecció mínim: 15) cada dues o tres hores. No oblideu els llavis, són especialment sensibles.

Cal evitar canvis bruscos de temperatura

 • Si us heu d’exposar a temperatures molt baixes, escolliu peces d’abric de teixit tèrmic. Manté la pell seca, conserva la calor i permet que s’evapori la suor.
 • Eviteu els canvis bruscos de temperatura. Els extrems són perjudicials.
 • Mantingueu la temperatura del vostre habitatge al voltant dels 22 graus, però recordeu que la humitat és necessària per evitar que l’atmosfera es carregui massa. La mitjana d’humitat idònia per mantenir la frescor de l’ambient és del 60-70%. Per aconseguir-la, podeu instal·lar un humidificador a prop dels radiadors.