Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Procediments per impugnar o modificar les actes d'una junta de propietaris

En una comunitat de propietaris, acabada una Junta, l'acta s'ha de tancar amb les signatures del president i del secretari en un temps màxim de 10 dies. Però si es tanca posteriorment, per exemple al cap d'un mes, pot ser motiu d'impugnació de l'acta? D'altra banda, una vegada redactada l'acta, s'ha d'enviar als propietaris, però quin és el temps màxim que ha de passar per a aquesta tramesa perquè, si així ho estimen els veïns, puguin remetre les rectificacions pertinents? Enviar-la amb demora és motiu d'impugnació?

Respecte a la primera pregunta, si és motiu d'impugnació tancar l'acta transcorregut un mes des de la celebració de la Junta quan la Llei de propietat horitzontal (LPH) fixa el termini màxim de deu dies, la resposta és no. Tanmateix, com que el tancament de l'acta fixa el moment a partir del qual els acords recollits a l'acta són executius, si l'acta es tanca amb demora, els acords adoptats també serien executius amb demora. I d'aquí podrien derivar-se, en funció de la natura i el contingut dels acords, danys i perjudicis per a la comunitat en el seu conjunt, que serien responsabilitat del president i del secretari a falta de diligència en el compliment de les seves obligacions legals, però que no legitimen la impugnació de l'acta.

Sobre la impugnació dels acords, l'article 18 de la LPH considera com a causes d'impugnació els casos en què els acords siguin contraris a la llei o als estatuts, resultin lesius per als interessos de la mateixa comunitat i/o suposin un greu perjudici per a algun propietari que no tingui obligació jurídica de suportar-los o s'hagin adoptat amb abús de dret. No es parla de terminis. Això no obstant, el o els propietaris, si així ho consideren, haurien d'exigir per escrit al president i al secretari que compleixin les seves obligacions dins del termini. També el propietari, o la Junta de Propietaris, podria reclamar els danys i perjudicis que ocasioni la demora al president i secretari per la seva negligència.

Quant a la segona qüestió, sobre el termini per enviar als propietaris l'acta una vegada tancada i si la demora és motiu d'impugnació, l'acta es remetrà als propietaris d'acord amb el procediment que estableix l'article 9, que no assenyala un termini legal per a això. El que la llei estableix és una simple obligació de bona administració que recau sobre el president. L'incompliment d'aquesta obligació podria ocasionar danys i perjudicis i l'obligació d'indemnitzar-los, però de conformitat amb l'article 18 de la Llei no es poden impugnar acords. El que la Llei sí que imposa és l'obligació de notificar als propietaris absents d'acord amb el procediment de l'article 9, però en aquest cas tampoc parla de terminis.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions